Politieke column: Jongerenraad?

VoorzittershamerAls een doel moeilijk bereikbaar is, wil dat niet zeggen dat je het niet moet nastreven. Deze belangrijke les heb ik dankzij de politiek geleerd. Politiek is namelijk nooit eenvoudig, want er spelen altijd veel tegenstrijdige belangen. Daar moet je een zorgvuldige afweging in maken. Dat is lastig, maar niet onmogelijk.

Hier moet ik aan denken omdat we als bestuurscommissie in deze periode besluiten over het (her)instellen van vier adviescommissies voor stadsdeel Nieuw-West. Drie bestaande adviesorganen hebben we in mei opnieuw ingesteld: adviescommissies voor sport, WMO en ouderen. In juni stellen we een nieuwe vierde in: de jongerenadviescommissie.

Daar moet je niet aan beginnen, zeiden sommige mensen direct. Ze refereerden daarbij aan een jongerenraad in het vroegere stadsdeel Slotervaart, die geen lang leven beschoren was. Het Parool deed er nog een schepje bovenop door allerlei experts te citeren die het instellen van een jongerenraad enorm ingewikkeld vonden. Dit ter ontmoediging van een nieuwe jongerenraad in buurgemeente Diemen.

Zelfs oud-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch werd opgevoerd om in het Parool-artikel fijntjes te claimen dat er na zijn vertrek richting Binnenhof ‘blijkbaar niet genoeg motivatie was om de jongerenraad van Slotervaart zonder mij voort te zetten.’ Graag bewijs ik zijn ongelijk. Stadsdeel Nieuw-West huisvest niet alleen een kwart van alle ouderen in Amsterdam, maar ook een kwart van alle jongeren. Logisch dus dat beide belangrijke doelgroepen gehoord moeten worden.

Natuurlijk, jongeren moet je anders benaderen dan andere groepen. Vergaderen vinden ze saai. Bovendien moet je ze niet tot achter de komma voorschrijven wat ze precies in zo’n adviescommissie moeten gaan doen. Als je verfrissende ideeën van jongeren wil horen, moet je ze de ruimte geven.

Dat gaan we dus ook doen. Ik was zelf aanwezig bij een eerste bespreking in april, waar sterk gemotiveerde jongeren op af waren gekomen, van elf tot zesentwintig jaar oud. Afgelopen maand sprak de beoogd voorzitter Bilal Amajjoud in bij de bestuurscommissie. Hij wil voor de jonge tieners een apart ‘kids-klankbord’ instellen binnen de jongerenadviescommissie en zoekt nog een paar ‘oudere’ tieners voor de balans in het team. Die daadkracht wekt vertrouwen.

Kortom: hoezeer critici als PvdA-Kamerlid Marcouch ook mogen zeggen dat jongerenraden lastig zijn om op te zetten, vind ik dat we het in dit jeugdige stadsdeel juist wél een serieuze kans moeten geven. Het houdt heel Nieuw-West jong en vitaal.

Elke maand doet Jeroen Mirck als bestuurscommissielid in een column verslag van zijn ervaringen in de lokale politiek van Amsterdam Nieuw-West. De columns verschijnen ook op Dichtbij.nl en Amsterdam Centraal.  

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply