Aan de slag in FLA-bestuur

FLA-bestuur-small

Wist je dat 70 procent van de kranten en tijdschriften wordt volgeschreven door freelance journalisten? Als freelancer ben je dus onmisbaar, maar zo word je vaak niet behandeld. Tarieven gaan omlaag en met je auteursrechten wordt gerommeld. De afgelopen jaren ontmoette ik mensen die zich daarvoor actief inzetten, via de FreeLancers Associatie, kortweg FLA. Dat sprak me aan. Nu het FLA-bestuur enkele leden zag vertrekken, raakte ik daarover in gesprek. In goed gesprek. En zo kon het gebeuren dat ik afgelopen zaterdag, 6 juni 2015, werd gekozen tot bestuurslid van FLA, samen met twee andere nieuwkomers: Petra Wolthuis en Janneke Juffermans.

We vallen gedrieën met onze neus in de boter, want momenteel is er veel reuring over de nieuwe Algemene Voorwaarden die De Persgroep aan zijn freelance medewerkers heeft toegestuurd. Voorwaarden die het digitaal hergebruik van je werk eenmalig afkopen, terwijl opkomende diensten als Blendle en Paper Magazine juist zijn gericht op het actief opnieuw verkopen van ‘papieren’ content. Bovendien conflicteert deze eenmalige afkoop met het beheer en de vergoeding van auteursrechten door Stichting Lira. Kortom: belangrijke zaken om actie op te ondernemen samen met Lira en de NVJ.

De belangen van freelance journalisten zijn in het geding. Er bestaan geen goed functionerende media als er geen goed functionerende freelancers zijn. Je kunt zelfs zeggen: wij freelancers zíjn de media. Voor die sleutelfiguren in de Nederlandse media zet ik me graag in. Samen met de twee andere nieuwkomers Petra Wolthuis en Janneke Juffermans, en natuurlijk ook samen met de twee ervaren bestuursleden Christel Jansen en Tanja Lemmens. Er is veel werk te verzetten!

Jeroen Mirck
Amsterdam, 11 juni 2015

Tags: , , , , ,

Leave a Reply