Paper Magazine: verdienmodel tegen infobesitas?

PAPER-10e

Is it a bird, is it a plane? Dinsdag lanceerde Persgroep Nederland heel feestelijk een nieuw digitaal concept: PAPER Magazine. Het is een beetje Blendle, het is een beetje De Correspondent, maar toch ook weer anders. De sfeer zat er goed in bij de lancering in de Amsterdamse hipster-bar Baut Zuid, maar stiekem was iedereen natuurlijk bloednerveus: gaan we hiermee eindelijk écht geld verdienen met online journalistiek?

Veruit het meeste enthousiasme werd dinsdag bij de aftrap uitgestraald door initiatiefneemster Barbara van Beukering, die haar baan als hoofdredacteur van Het Parool inleverde om binnen De Persgroep exclusief aan dit nieuwe digitale concept te kunnen werken. Van Beukering (voor intimi: ‘De Beuk Erin’) is dan ook de ideale aanjager voor een dergelijk project: een breed lachende powervrouw met een giga-gunfactor en dito overredingskracht. Maar daar koop je natuurlijk nog geen succes mee.

Wat is PAPER Magazine?

Even kort wat PAPER Magazine nu precies is: een dagelijks digitaal tijdschrift dat om 12:00 uur in je inbox zit, met vijftien artikelen die de ultieme dwarsdoorsnede van het nieuws van de dag moeten zijn. Pakweg de helft bestaat uit top-artikelen die dezelfde dag in Persgroep-kranten zijn verschenen, de andere helft is nieuwe content, door Van Beukering geproduceerd met een team van nog geen tien man. Daaronder ook enkele eigen columnisten. PAPER laat zich lezen op een responsive website en via een eigen app. Een abonnement kost 5,95 euro per maand, waarbij de eerste maand gratis is.

Laat ik dan meteen een veelgehoord bezwaar delen: menig twitteraar vindt het jammer dat hij of zij PAPER niet eerst een paar weken op proef kan gebruiken. Die ene maand gratis geldt namelijk alleen voor mensen die direct een abonnement afsluiten. Voor de aanwezigen in Baut was dit natuurlijk geen bezwaar – dit exclusief uitgenodigde gezelschap krijgt de dienst liefst een half jaar op proef. Slim dus om veel opiniemakers (Wouke van Scherrenburg, Teun van de Keuken, Marcia Luyten), columnisten (Theodor Holman, Roos Schlikker, Sylvia Witteman) en journalisten (Philippe Remarque, Cornald Maas) uit te nodigen. Hou hun tweets en stukjes in de gaten; grote kans dat PAPER er binnenkort een hoofd- of bijrol in speelt.

PAPER-borrel

Geestelijk overgewicht bestrijden

PAPER wil een filter zijn voor de overdaad aan informatie op social media. Van Beukering spreekt over ‘onrust’, marketeers van De Persgroep bedachten de wat potsierlijke slogan: ‘PAPER. Het antwoord op vette hersenen.’ Daar wordt wat over gegniffeld tijdens de lancering, ook door Persgroep-mensen. In het bijbehorende persbericht staat zelfs: ‘Wist je dat onze aandachtsspanne tegenwoordig korter is dan die van een goudvis? Dat komt door de overvloed aan informatie.’ Met daarna een riedeltje over social media als fastfood en geestelijk overgewicht. Je kunt je afvragen of dat de ideale insteek is: ook obesitas-campagne leiden maar moeizaam tot gedragsverandering.

Dat brengt me meteen ook bij de hamvraag: gaat het PAPER Magazine lukken om voldoende betalende abonnees te vinden? Dat hangt vooral af van de ervaren meerwaarde. De aanwezige ‘mediaprofessor’ Piet Bakker vreest overlap met zijn vele digitale krantenabonnementen. Een andere aanwezige kijkt zorgelijk, maar stelt: ‘Als je niks probeert, zul je nooit een nieuw verdienmodel aanboren.’ Alleen daarom al is PAPER te prijzen. Wel worden er vraagtekens gesteld bij het betalen voor content en dan tóch nog reclame krijgen voorgeschoteld. Oké, het is slechts één adverteerder per dagelijkse editie, maar toch.

Concurreren met Blendle?

Los van het prijskaartje moet dit nieuwe initiatief natuurlijk ook concurreren met tal van andere digitale media. Blendle werd in de aanloop al continu genoemd. Een lastige concurrent, want die heeft echt heel veel meer content te bieden, ook van de media waaruit PAPER selecteert. Het verschil is de vaste prijs, maar daar krijg je dan ook een vast aantal artikelen voor.

PAPER gaat ook zelf content produceren, dus is wellicht een vergelijking met De Correspondent logischer. Toch graaft de nieuwkomer beduidend minder diep: geen longreads, maar vijftien stukken die je razendsnel tot je kunt nemen (‘PAPER lees je úit!’). Bovendien is de toon vaak een stuk lichter: een ‘persoonlijk verhaal’, de rubriek Verstand van Zaken, een dagelijkse roddel en zowaar het Koopje van de Dag. Ook de namen van de columnisten deden eerder amusement dan politieke analyses vermoeden.

Maar bovenal concurreert PAPER Magazine met de eigen titels van De Persgroep. Immers, de selectie van topstukken uit Volkskrant, AD, Trouw, Parool en de regionale Wegener-kranten kan ertoe leiden dat mensen hun krant opzeggen en overstappen naar deze goedkopere newby. De rest van de dagblad-artikelen vinden ze vast wel grotendeels gratis online. PAPER zal allicht als alternatief worden aangeboden aan vertrekkende abonnees, maar mikt natuurlijk primair op niet-krantenlezers. De vraag is echter: wíllen die überhaupt wel voor nieuws betalen? En als ze dat al doen, kiezen ze dan niet eerder voor het Spotify-achtige Blendle?

Bij al dit soort competitieve uitgeef-dilemma’s helpt het natuurlijk niet dat PAPER rond de lancering te maken had met haperende techniek en wachtwoorden die niet worden herkend.

Het mag de pret allemaal niet drukken. De wijn stroomt rijkelijk in Baut, de aanwezigen blijven lang hangen. De lancering is in ieder geval een succes. Nu PAPER Magazine zelf nog.

Dit artikel van Jeroen Mirck verscheen ook bij MarketingTribune.

Lees ook de discussie over PAPER Magazine (en dit verslag) op Twitter.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply