‘Ook Microsoft kan een challenger zijn’

Emerce100-Microsoft

Microsoft bloeit weer op onder de nieuwe topman Satya Nadella. De hervonden innovatieve kracht van het concern wordt in Nederland bewaakt door CEO Edwin Hageman (45), die ook een verantwoordelijkheid voelt richting de Nederlandse economie als geheel. Ik interviewde hem voor de jaarlijkse Emerce 100. Hier op mijn blog enkele quotes uit dit uitgebreide vraaggesprek, inclusief passages die Emerce uiteindelijk niet haalde. “Ook Microsoft kan een challenger zijn.”

“Microsoft has its groove back”, kopte The Wall Street Journal daags voor het interview van Emerce met de Nederlandse topman Edwin Hageman. Eindelijk wordt er weer geïnnoveerd, aldus enkele CIO’s die klant zijn bij het bedrijf. Ze zijn unaniem lovend over de onderscheidende koers van de nieuwe topman Satya Nadella, die in 2014 het stokje overnam van Steve Ballmer. De Nederlandse CEO Hageman is natuurlijk geen Nadella, maar ook hij straalt het herwonnen optimisme uit.

Na carrières bij KPN, Infonet en BT werd Hageman in 2013 de Microsoft-baas van Nederland. “Voor KPN ging ik naar de VS, maar dat bedrijf bleek toch niet zo internationaal als ik had gehoopt. Voor de bedrijven die daarop volgden gold dat wel.”

Concurrentie, geen bedreiging

Hageman merkt dat Microsoft sinds de komst van Nadella opener is geworden voor andere technologie. “We hebben natuurlijk ons Windows-platform, maar onze doelstelling is dat we iedereen in de gelegenheid willen stellen gebruik te kunnen maken van goede en slimme technologie. Zo bieden wij onze productiviteits-software Office 365 multi-platform aan, dus ook voor iPads en sinds kort Android. Dat is nogal een verandering, maar het voorziet echt in een marktvraag.”

Feit is dat Microsoft wel móest veranderen. De dominante marktpositie van het bedrijf brokkelde in de loop der jaren af vanwege de groeiende concurrentie van partijen als Google en Apple die hun speelveld verbreedden, maar ook van talloze startups. “Ik zou deze situatie geen bedreiging willen noemen”, reageert Hageman. “De ambitie die wij hebben om mensen productiever te laten werken, bedient de hele markt en daar is ruimte voor meerdere spelers. (…) Natuurlijk, de markt is versnipperd. Wij zijn als bijna-monopolist verworden tot een gezonde uitdager. Dat maakt ook bij ons dat we echt vechten om een plaats te verdienen.”

Op zich is het grappig om een Microsoft-topman zichzelf te horen omschrijven als een ‘challenger’. Het geeft maar aan hoe de tijden zijn veranderd. “Er is een andere mindset gegroeid”, zegt Hageman. “In de pc-markt hebben we nog altijd 90% marktaandeel, maar als je kijkt naar de nieuwe wereld en alle schermen telt, is dat slechts 15%. Dat is nog steeds een marktaandeel om trots op te zijn, maar voedt ook de ambitie om te groeien.”

Windows 10 opent aanval

De presentatie van Windows 10 in januari was een belangrijk ijkpunt voor de positie van Microsoft in de techmarkt. Deze nieuwe versie is voor alle applicaties tegelijk ontwikkeld, dus zowel voor pc, tablet als smartphone. Alleen al daarin wijkt ’10’ sterk af van zijn voorgangers.

“Windows 8 was in onze ogen niet tegenvallend, maar relevant voor een beperkte doelgroep, namelijk de gebruikers van touch. Al cocreërend met andere partijen proberen we te leren en te voorkomen wat er met Vista is gebeurd. Nu worden alle werelden bij elkaar gebracht en is het resultaat echt heel krachtig. Van de 1,5 miljard Windows-gebruikers willen we nu dat zo veel mogelijk mensen gebruik gaan maken van ons nieuwe systeem. Daarom maken we het upgraden gratis gedurende het eerste jaar na introductie.”

Het nieuwe Microsoft wordt misschien wel het best getypeerd door een veel aangehaalde quote van topman Nadella: “We willen niet langer dat mensen Windows nodig hebben, maar dat ze het kiezen en ervan houden.” Breken met een vroegere defensieve strategie zou Hageman dat niet willen noemen, hij is vooral enthousiast over de huidige nieuwe tools: behalve Windows 10 ook de holografische bril HoloLens, zeg maar het antwoord van Microsoft op Google Glass en Oculus Rift.

“Het bijzondere van de nieuwe techniek: binnenkort heb je apps die overal te gebruiken zijn, op smartphones, tablets en zelfs de Xbox. Dat is niet alleen interessant voor de eindgebruiker, maar ook voor de ontwikkel-community. Je ontwikkelt voortaan voor een compleet ecosysteem.”

Half miljoen IT-banen in Europa

Deze brede focus brengt volgens Hageman ook een verantwoordelijkheid met zich mee. “Wat goed is voor Microsoft, is goed voor Nederland. We willen als land niet nog drie plekken zakken op de techlijstjes. Over vijf jaar heeft 90% van alle banen een IT-component. Op dit moment zijn er 500.000 IT-banen op Europees niveau die niet kunnen worden ingevuld, dus de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is niet goed. Als wij echt die kenniseconomie willen blijven, moeten we ook talent creëren voor de toekomst. Daar overleggen we over met andere marktpartijen, maar we organiseren ook zelf initiatieven als The Hour of Code, waarbij we kinderen op ons hoofdkantoor uitnodigen om lekker een game, app of Flappy Bird te bouwen. Zo dragen wij ons steentje bij, maar het is een gezamenlijke opdracht voor overheid en bedrijfsleven.”

Lees het complete interview in Emerce 100, de special met beste bedrijven in e-business die wordt verstuurd samen met het mei-nummer van Emerce.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply