Politieke column: Multikul

MPlus-logoEen fittie in de raadszaal, dat maken we niet vaak mee in Nieuw-West. Opmerkelijke timing ook: niet middenin campagnetijd, maar een week ná de provinciale statenverkiezingen. Toch richtten vlammende pijlen zich in de eerste commissievergadering na de verkiezingen op de nieuwe en veelal onzichtbare Multicultureel Plus Partij.

Aanleiding was een interview in de Turkstalige krant Platform met Ekrem Karadeniz, provinciaal lijsttrekker van M+ en tevens fractielid in Nieuw-West. Daarin beweert Karadeniz dat traditionele politieke partijen ‘verraderlijke politiek’ bedrijven en kiezers met een Turkse afkomst ‘gebruiken’. In Nieuw-West zou sprake zijn van ‘schijnpolitiek’ waarbij het Dagelijks Bestuur naar ‘fictieve activiteiten’ zou gaan ten behoeve van publiciteitsfoto’s in de media.

“Leugens”, vond PvdA-fractielid Münire Manisa, die er vragen over stelde in de bestuurscommissie. Ze viel vooral over een uitspraak die Karedeniz het Dagelijks Bestuur in de mond legt: “Problemen moeten niet worden opgelost, want dan hebben wij geen werk meer.”

De drie bestuurders Baâdoud (PvdA), Mauer (D66) en Bobeldijk (SP) namen alle drie afstand van het door M+ geschetste beeld. Ook herkenden zij zich allerminst in de vermeende ‘druk’ van de nieuwe partij op het Dagelijks Bestuur. Logisch, want M+ heeft in een jaar tijd nog geen enkele motie of amendement ingediend. Alleen daarmee dwing je verandering van beleid af.

Buiten kijf staat dat de uitspraken van M+ ongelukkig zijn, maar toch ontstond er ook wat discussie over de PvdA-vragen zelf. Betwistte de partij hiermee niet de vrijheid van meningsuiting van een andere partij? Die kritiek is wat kort door de bocht. Veeleer lijkt er sprake van oud zeer: de politieke entree van M+ heeft de Partij van de Arbeid vorig jaar bij de lokale verkiezingen zonder twijfel een vierde zetel gekost in Nieuw-West.

Persoonlijk ben ik van mening dat het M+ vrij staat om een eigen toon aan te slaan in het politieke debat, maar dat een democratisch gekozen partij daarbij wel de verantwoordelijkheid heeft om zijn achterban niet moedwillig te misleiden. Het zijn niet de traditionele partijen die Turks-Nederlandse kiezers misleiden, het is M+ zelf. De Multicultureel Plus Partij kan zich voortaan beter niet bezondigen aan dit soort ‘multikul’.

Jeroen Mirck doet als D66-bestuurscommissielid verslag van zijn ervaring in de Amsterdamse politiek. Zijn columns verschijnen in Westerpost, op Dichtbij.nl en bij Amsterdam Centraal.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply