Blogbal 2015: dit is de Blogger des Vaderlands!

Blogger-des-Vaderlands-2015

De Blogger des Vaderlands 2015 is bekend: Ton van Eck, online beter bekend als Dagtaak. De bezoekers van het Blogbal verkozen hem boven de gedeelde nummers twee Bas Taart (Retecool) en Max Molovich (Nurks). De andere genomineerden, waaronder ik, eindigden op gepaste afstand, mede bij gebrek aan een massaal opgetrommelde achterban. Alle bloggers van Nederland kregen een hart onder de riem gestoken door voormalig staatssecretaris Hedy d’Ancona, die het Blogbal opende met een bezielde speech over het belang van bloggers als controleurs van de macht. Daarna verwachtten velen dat de finalisten zich kort zouden presenteren, maar het programma bleek anders: het Blogbal was toch vooral een gezellige borrel. Vandaar dat u mijn vlak tevoren in een nabij café geschreven blogpitch hier kunt lezen. Proficiat, Dagtaak!

De telefoon ging. Het was Oud Zeikwijf. Ik schrok wakker, want als Oud Zeikwijf belt, is de nood aan de man. “Je bent genomineerd voor de Blogger des Vaderlands”, zei Oud Zeikwijk. “Voor de wát?” vroeg ik, maar de verbinding werd bruut verbroken.

Ik besloot te googelen wat dat was, de Blogger des Vaderlands. Helaas vond ik niks. Nou ja, niks: het had iets met het Blogbal te maken, maar het Blogbal weigert een definitie te geven. Dat mag de Blogger des Vaderlands zelf weten.

Een uur later belde Arnoud de Jong, een bevriende blogger. “Ha Jeroen, ik blijk genomineerd voor de Blogger des Vaderlands, maar ben helaas verhinderd op de avond van het Blogbal. Kun jij me daar vertegenwoordigen en iets wervends over me zeggen?” Ik wilde Arnoud zeggen dat ik zelf ook was genomineerd, maar de verbinding werd bruut verbroken.

Daarna belde Het Parool. “Je bent genomineerd voor de Blogger des Vaderlands. Wat is dat precies?” Ik wilde mijn visie geven op de Blogger des Vaderlands, maar de verbinding werd bruut verbroken.

De telefoondienst was overduidelijk niet mijn vriend, dus besloot ik een blogpost te schrijven, met daarin mijn visie op de Blogger des Vaderlands. Ik moest aan Harry Mulisch denken, de mascotte van een eerder Blogbal. De Dichter des Vaderlands is doorgaans een serieuze meneer, dus waarom zou dat niet ook gelden voor de Blogger des Vaderlands? Nou, dat wist ik wel: bloggers zijn rebelser, tegendraadser. Zij zijn niet Harry, maar eerder een hofnar.

Ik tikte nog iets over spiegels en schenen, over Charlie Hebdo versus GeenStijl, over vrijheid van meningsuiting en uiteraard over de Saoedische blogger Raif Badawi, die stokslagen krijgt vanwege zijn kritische blogs. Voor mij is hij een held, voor mij is hij de Blogger des Vaderlands. Ik wilde mijn blog opslaan, maar de verbinding werd bruut verbroken. Weg blog.

Ik belde Raif in de gevangenis en kreeg een gebroken maar niet geknakte man aan de telefoon. Een man die opkomt voor de rechten van de mensen in zijn vaderland. Een man die gruwelijke pijnen leidt voor het vertellen van de waarheid. Ik wilde Raif zeggen hoezeer ik zijn moed bewonder, maar de verbinding werd bruut verbroken.

Ik wens jullie een openhartig Blogbal toe. Ook wens ik mijn vaderland én dat van Raif een andere regering toe. Verhef je stem. En als je dat eng vindt, doe ik het graag voor je. Al was het maar uit steun voor Raif Badawi. Zijn stem mag niet bruut verbroken worden.

Jeroen Mirck is blogger en journalist. Hij was een van de finalisten bij de verkiezing van de Blogger des Vaderlands, op 6 maart 2015 tijdens het vijfde Blogbal.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply