ShoppingTomorrow, mooi boekproject!

Shopping2020-boekHij voelt als een telefoonboek: ShoppingTomorrow. Dit omvangrijke handboek over e-commerce is op 21 januari gepresenteerd op de Webwinkel Vakdagen in Jaarbeurs Utrecht. Daar was ik ook, want ik heb de eindredactie verzorgd, samen met het vaste redactieteam van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. Een geweldige maar ook pittige klus, die duurde van oktober tot begin januari. Met dit boek als prachtig resultaat.

De boekpresentatie was een gezellig feestje, waar ik ook een paar oude bekenden tegenkwam, waaronder D66-parlementariër Kees Verhoeven (die het boek in ontvangst nam) en logistiek expert Walther Ploos van Amstel. Walther was één van de 660 (!) experts die input voor het boek heeft geleverd via de dertig expertgroepen die elk een hoofdstuk hebben geschreven. Dertig hoofdstukken… Je kunt je vast voorstellen wat voor werk dat moet zijn geweest.

“Hoe winkelt de consument in 2020 en hoe kan ondernemend Nederland succesvol inspelen op de grote veranderingen die gaan komen?” Met deze vraag vertrokken de experts uit de retail-, reis- en financiële branche op een ontdekkingsreis genaamd Shopping2020. Dit project van Thuiswinkel mondde uit in het boek ShoppingTomorrow. Uiteenlopende onderwerpen passeren de revue, van juridisch tot logistiek, van marketing tot verpakken, van distributie tot de opkomst van de Aziatische concurrent Alibaba.

“Met de publicatie van dit boek is deze fase van Shopping2020 afgerond”, aldus programma-manager Jorij Abraham, die mij voor deze klus inhuurde. “Veel experts hebben aangegeven door te willen. Omdat een goede voorbereiding op wat de toekomst ons biedt nooit is afgelopen, hebben we besloten het programma te continueren. Onder de nieuwe, niet-eindige naam ShoppingTomorrow, blijven de expertgroepen zich ook in 2015 en verder inzetten om de toekomst van retail duidelijk in beeld te brengen voor de (web)winkelier van nu.”

Ontzettend aardig vond in de aanbeveling die redacteur Richard van Welie van Thuiswinkel op LinkedIn plaatste: “We hebben Jeroen in september 2014 ingehuurd als freelance redacteur voor het omvangrijke Shopping2020-project. Hij heeft ons geholpen met het herschrijven van een groot aantal hoofdstukken en heeft hierbij uitstekend werk geleverd. Jeroen heeft een fijne schrijfstijl, een goede kennis van de e-commerce-branche en is een aangename collega om mee samen te werken.”

Zelf kijk ik terug op een uitdagende opdracht die me veel heeft geleerd over e-commerce in de volle breedte. Dit soort grote boekprojecten zijn geweldig om te doen. Kortom: mocht er nog iemand op zoek zijn naar een eindredacteur, zoek niet verder! En voor wie het boek ShoppingTomorrow zoekt: dat kun je hier bestellen.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply