Politieke column: Kerstrapport Nieuw-West

BC-NieuwWest-2014

Het eerste kalenderjaar van de bestuurscommissies in Amsterdam zit erop, ook in Nieuw-West. Met twee keer zo weinig gekozen volksvertegenwoordigers als in de afgeschafte deelraad, maar ook met minder bevoegdheden. We moesten even zoeken naar onze nieuwe rol, als ‘ogen en oren’ tussen Stopera en bewoners. Hoe presteerden de vijftien ‘BC-leden’ van Nieuw-West het afgelopen jaar?

Ik schrijf deze maandelijkse politieke column inmiddels sinds begin 2013. Daarbij probeer ik het altijd over de inhoud te hebben, niet over de poppetjes. Aangezien het in de landelijke politiek juist vooral over de poppetjes lijkt te gaan, doe ik dat voor de afwisseling ook eens in deze laatste column van 2014. Mocht u denken: op die Mirck heb ik ook nog wel wat aan te merken, schroom dan vooral niet om te reageren. Vind ik prima, hoort bij het vak.

Over ‘vak’ gesproken: drie mensen in Nieuw-West zijn fulltime politicus, namelijk de leden van het Dagelijks Bestuur. Achmed Baâdoud (PvdA) doet dat werk inmiddels negen jaar, waarvan bijna vijf jaar als stadsdeelvoorzitter. Die jas zit hem als gegoten. Ook Ronald Mauer (D66) bestuurt Nieuw-West al vijf jaar, met een losse directheid die ik elders in de stad bij veel bestuurders node mis.

SP’er Erik Bobeldijk is nieuw als bestuurder, maar had wel direct een primeur: hij was de allereerste stadsdeelbestuurder die insprak in een stedelijke raadscommissie – over de ingekorte buslijn 21, een terecht heikel punt. Zo gaf hij invulling aan de ‘ogen en oren’-functie die hoort hij het nieuwe stadsdeelstelsel.

Veel nieuwkomers

In de bestuurscommissie zitten veel nieuwkomers. Een markante aanwinst is André Meijler (SP): zeer uitgesproken maar ook gewoon eerlijk als hij iets niet weet. De VVD is minder zichtbaar dan in de vorige deelraad, maar fractievoorzitter Annette Dekker kan soms lekker scherp uit de hoek komen als ze Baâdoud fijntjes verbetert: stadsdelen hebben geen begrotingen meer, maar budgetten. Dat woord ‘begroting’ wordt sowieso vaak verkeerd gebruikt.

Later ingestroomd als ‘BC-lid’ zijn de jonge talenten Simone Plantinga (GroenLinks) en Niek Wijmenga (CDA). Allebei verbaal sterk, leergierig en ambitieus. Helemaal nieuw zijn de partijen Multicultureel Plus en de Partij van de Ouderen. Logisch dat ze beide nog zoekende zijn. Neslihan Bedirhanoğlu (M+) was er ook nog eens enkele maanden uit vanwege een zwangerschap, maar stelde wel (net als D66) terechte vragen over radicalisering.

Narin Koebeer (PvdO) kaartte de sluiting van buurtcentrum De Wachter aan, maar daarna bleef het vaak stil – zelfs bij het debat over de herinstelling van een adviescommissie voor ouderen zweeg hij. Hopelijk gaan we komend jaar meer van hem horen.

Dossiervreters

Twee oude rotten in de commissie zijn Fred Siegel (VVD) en Maarten van Maurik (PvdA). Goed voor de balans dat Van Maurik wordt geflankeerd door de nieuwe generatie: Münire Manisa. Samen met haar schreef ik een (unaniem aangenomen) motie over de instelling van een ondernemersadviesraad. Opvallend detail: haar hondje Pamuk, die inmiddels niet meer in haar handtas past.

Tot slot nog mijn waardering voor de dossiervreters Willem van Ham (D66) en Gerard Molewijk (BNW81). Met Van Ham werk ik samen, dus weet ik hoe goed hij zijn dossiers kent, zeker als het bestemmingsplannen betreft. Met Molewijk kan ik het vaak heerlijk oneens zijn. Ik waardeer zijn eloquentie, scherpzinnigheid en humor.

Al met al dus vijftien zeer uiteenlopende volksvertegenwoordigers, ondersteund door uitstekende buitengewoon commissieleden. Met de drie decentralisaties op komst gaat ons werk pas echt losbarsten in 2015. Ik blijf u via deze column op de hoogte houden en wens u prettige feestdagen!

Elke maand doet Jeroen Mirck als D66-commissielid verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam Nieuw-West. Zijn columns verschijnen in Westerpost, op Dichtbij.nl en Amsterdam Centraal.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply