Mijn Moment 2014

HotelBuiten-2014

“Vertrouwen is een naambordje met twee namen”, schrijf ik vandaag op MijnMoment.com. Elk jaar leer ik anderen én mezelf beter kennen door er aan mee te werken: dat persoonlijke jaaroverzicht waarin collega-journalist Henk-Jan Winkeldermaat zijn complete netwerk zélf aan het woord laat. Welk moment tekende jouw jaar? Het blijft een prachtige vraag die leidt tot een kijkje in de ziel van velen. Maakt niet uit of je ze kent. Natuurlijk, lees mijn verhaal vooral via #MijnMoment. Ik archiveer hem alleen ook even hier. En nu op naar 2015! 

Vertrouwen is een naambordje met twee namen. Je bent nooit te oud om het spannend te vinden dat je met iemand samen in één huis gaat wonen. Spannend was het vooral voor Kinga (ze speelde al eerder de hoofdrol in mijn ‘Moment’) die het dit voorjaar aandurfde om naar een andere stad te verhuizen en in te trekken bij die rare snuiter die ik ben.

Het begint nu langzaamaan ook háár huis te worden, al is het hoog tijd dat ik eindelijk eens mijn halve inboedel durf weg te gooien. Ik ben echt knetterslecht in weggooien. Er moet dus nog heel veel gebeuren, maar we hebben lol samen, genieten van elkaars nabijheid. Iedere geliefde weet het: één plus één is zoveel meer dan twee. Geen drie, geen tien, maar tienduizendhonderdmiljoentriljard. Liefde is onmetelijk.

Dat vertrouwen in elkaar is Mijn Moment. Niet het naambordje. Niet de dag dat ‘blijven slapen’ veranderde in ‘blijven wonen’. Niet onze laatste nacht in Haarlem. Nee, dat vertrouwen uitte zich op een heel andere manier, op een heel ander moment, onderweg terug vanuit de andere kant van de wereld. Far away, so close.

We waren bij vrienden in Argentinië, hadden daar door het halve land gereisd. Zonder stress, zonder gedoe. Op de terugreis was er ineens wél gedoe. Ons vliegtuig uit Buenos Aires arriveerde te laat in Madrid, terwijl onze aansluiting naar Amsterdam zich tien Polderbanen verderop bevond, achter een veel te lange rij voor de paspoortcontrole. Die gegarandeerde overstap dreigden we te missen, zeker toen Kinga’s tas eruit werd gepikt voor een grondige inspectie door een overijverige douanier.

Nu ben ik geen ster in planning en organisatie (eerder het tegendeel), maar in een split second besloten we samen dat ik een lange sprint ging trekken naar die andere uithoek van het vliegveld, terwijl Kinga na de inspectie zou volgen met de opnieuw ingepakte handbagage. Ik rende, en rende, en rende. De gate was al dicht, maar als we nú aan boord zouden gaan, mochten we van de Spaanse stewardess nog mee. Oei, Kinga was nog in geen velden of wegen te bekennen met de koffers.

Op dat moment veranderde ik in een method actor. Ik sprak ineens een soort van Spaans. Ik bespeelde het sentiment van de stewardess. Ik rende naar de loopband, riep Kinga’s naam (ze was nog lang niet in beeld) en gebaarde driftig dat ze door moest lopen. De gebaren werden grootser en grootser. De stewardess herhaalde dat we bijna niet meer mee konden op de vlucht. Ik bleef zwaaien en riep dat Kinga er bijna was. Toen ineens kwam ze aanrennen, met de koffers. We hadden het samen geflikt, we haalden het vliegtuig.

In een relatie gaat het erom dat je samen een front vormt. Je gaat samen uitdagingen aan, lost samen problemen op. Je gaat voor elkaar door het vuur. Die actie op het vliegveld van Madrid was het ultieme teamwork, zonder voorbereiding, pure improvisatie. Hoe marginaal misschien ook, we flikten het samen. En zo hoop ik samen met Kinga nog heel veel meer te flikken. Hoezeer we allebei ook op onze eigen manier extreem chaotisch en onberekenbaar kunnen zijn. We vertrouwen elkaar blind. Daarom was dat moment in Madrid dit jaar Mijn Moment. Of beter gezegd: ons moment. Daar kan geen naambordje tegenop.

Dit verhaal verscheen op MijnMoment.com. Lees er hier meer.

Jeroen-Kinga-2014

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Mijn Moment 2014”

  1. Arnoud Says:

    Ik vind het een prachtig verhaal. Veel geluk samen in 2015 en nog lang daarna!

  2. Jeroen Mirck Says:

    Dank je wel, Arnoud. Ik hoop inderdaad dat ik de komende jaarwisselingen naast me kijk en weer dit plaatje zie: https://flic.kr/p/qmbqN3

Leave a Reply