Deze blogs uit 2014 moet je gelezen hebben

WecandoitLeuk, ik sta tussen de 14 blogs uit 2014 die je gelezen moet hebben. Deze jaarlijst van Marketingfacts zet uiteenlopende artikelen over social PR en marketing op een rij. Ik moet concurreren met Kevin Spacey, humor en de Cannes Lions, maar mijn kritische commentaar op de BlogBarometer 2014 heeft de lijst gehaald. het stuk verscheen op zowel MarketingTribune.nl als mijn eigen weblog.

“Soms heb je van die persberichten waarvan je direct denkt: dit klopt niet. Het persbericht over de BlogBarometer was er zo een”, zeg ik in een reactie tegen Freek Janssen (Lewis PR), die de lijst heeft opgesteld samen met Coen Koppen van HowardsHome. “Een interessant onderzoek, maar de uitkomsten waren te extreem. Geld verdienen met blogs is altijd al een probleem geweest, dus kan het niet ineens zo zijn dat grote groepen bloggers er wel goed aan verdienen.”

Ik heb vervolgens alle bevindingen van de BlogBarometer onder een vergrootglas gelegd. Wat mij opvalt, is dat journalisten zelden nog op deze manier aan de slag gaan met de persberichten die ze binnenkrijgen. Een gouden kans natuurlijk voor PR-bureaus en spindoctors, maar ik probeer met enige regelmaat te laten zien dat het ook anders kan. Die scherpere blik wordt gewaardeerd, want mijn analyse van de BlogBarometer is heel goed gelezen en veel gedeeld op met name Twitter.

Lijstjes werken, zo blijkt uit de Marketingfacts-lijst. Al was het maar omdat er wederom veel lijstjes in de lijst staan. Toch werkt een overdaad aan lijstjes danig op de zenuwen. Ik geloof in afwisselende content, dus zouden bloggers en PR-professionals er wat mij betreft goed aan doen om niet álles in een lijst te gieten. Ook open brieven en scherpe commentaren kunnen uitstekend scoren. Als het verhaal maar goed is.

Tot slot nog iets over jaarlijstjes in het bijzonder: ook die werken, maar toch vooral als ze een uitgebalanceerde mix zijn van bekend en minder bekende content. Sterker nog: originaliteit onderscheidt goede jaarlijstje van routineuze invuloefeningen.

Tags: , , , ,

Leave a Reply