Gestopt met Wordfeud

Wordfeud-kussenIk ben gestopt met Wordfeud, heel stiekem eigenlijk. Wordfeud, bestaat dat nog? Jazeker. Voor velen was het een hype die snel weer voor iets anders werd ingewisseld, maar voor een taalgek als ik was het best wel, eh, verslavend. Tussen september 2011 en augustus 2014 speelde ik in totaal 741 wedstrijden Wordfeud, waarvan ik er 612 won. Maar sinds deze zomer is het voorbij met de letterpret.

Iets is een verslaving als je er voortdurend mee bezig bent, voortdurend naar verlangt. Als je Wordfeud op je telefoon speelt (mijn laatste rating was 2118, standard Dutch), merk je de verslavende werking als je direct naar het toestel grijpt als er een zet van een tegenstander binnenkort. Soms ga je zelfs zitten wachten op een tegenzet in een spannende tweestrijd. Ja, dan ben je verslaafd.

Na verloop van tijd speelde ik zo’n tien potjes tegelijk, tegen een vast tiental tegenstanders. Hoewel Wordfeud je 72 uur de tijd geeft voor elke zet die je doet, werkt dat in de praktijk natuurlijk anders. Het gaat veel sneller. Met tien gelijktijdige partijen komen er vrijwel voortdurend zetten binnen van deze tien tegenstanders – stuk voor stuk prikkels om je verslaving te voeden.

Stuk voor stuk waren dat natuurlijk ook hinderlijke onderbrekingen van mijn werk, mijn krant, mijn lunch of mijn afwas. Bovendien maakte ik meer dan eens mee dat ‘nog even wat zetten Wordfeud doen’ er ’s avonds in bed toe leidde dat mijn vriendin inmiddels in slaap was gevallen. Niet echt gezellig of romantisch.

Dus ben ik gestopt met Wordfeud. Heel stiekem, ook voor mezelf. In feite greep ik mijn vakantie (eerst Lowlands, direct daarna Argentinië) aan om vlak daarvoor even een pauze in te plannen. Op 10 augustus deed ik de laatste zet in mijn vooralsnog laatste potje Wordfeud. Op vakantie miste ik het spel niet, en bij terugkomst in Nederland taalde ik er eigenlijk ook niet echt meer naar.

Natuurlijk druppelden de invites van mijn tien vaste tegenstanders medio september weer binnen, maar ik besloot ze allemaal weg te klikken. Geen zin. Was ik daarmee officieel gestopt? Zo voelde het eigenlijk nog niet. Totdat ik mezelf de vraag stelde wil ik nog met Wordfeud wilde. Niks, was het antwoord. Het was lekker rustig zo. Prima om dat zo te laten. Kortom: ineens realiseerde dat ik was gestopt met Wordfeud, zonder dat ik het echt zo had gepland.

En nu? Er is een heerlijke rust over me neergedaald. Ik heb genoeg te doen (meer dan genoeg zelfs), maar word veel minder gestoord of onderbroken dan voorheen. Dat is prettig, mijn werk gedijt er goed bij. Net als mijn gemoedsrust.

Ondertussen zie ik mensen in mijn omgeving 99 dagen stoppen met Facebook. Die behoefte voel ik niet. Via Facebook communiceer ik, dat is veel meer dan een spel. In plaats dat ik met letters schuif op het Wordfeud-speelbord, schrijf ik weer meer letters op mijn blog. Letters die veel meer vertellen. Ongeacht de drie keer woordwaarde.

Jeroen Mirck is freelance journalist en ex-Wordfeud-speler.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Gestopt met Wordfeud”

 1. Margo Says:

  ja, als je echt verslaafd bent kun je alleen maar stoppen, cold turkey als het moet. Ik heb heel in het begin ook nog wel met je gespeeld.
  Ik heb een stuk of 8 spelers maar heb vaak geen zin overdag, ‘s avonds wel en ‘s morgens. Ben dus zeker niet verslaafd. Ben ook niet fanatiek, kijk nauwelijks naar het scorebord. :-)

 2. Wouter Says:

  Hi Jeroen,
  Ex-WF verslaafde. Good busy!
  Ik ben 70 dagen van FB en blij niet dagelijks de behoefte te hebben alle posts in de feed te lezen.
  Enige dat ik mis zijn de live events van de net niet intieme cirkel.
  Redelijk gelukkig dus zonder FB.
  Groetjes
  Wouter

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Wouter: Ik vind het knap dat het je lukt om al ruim twee maanden niet op Facebook actief te zijn, want steeds meer mensen (én bedrijven) gaan er klakkeloos van uit dat ze daar met je kunnen communiceren. Het is een soort vanzelfsprekendheid geworden. Persoonlijk doseer ik het gebruik, ben ik selectiever geworden. Toch vind ik Facebook te vaak te handig om momenteel echt zónder te kunnen. Maar wie weet zetten we het met z’n allen over vijf jaar bij het grof vuil… om het in te ruilen voor iets anders.

 4. Hans Says:

  Helemaal stoppen met Facebook gaat mij ook te ver. Zoals je Jeroen zegt is Facebook soms ook ècht handig. Wat mij wel geholpen heeft is om de Facebook app van de telefoon te verwijderen. Dit scheelt enorm veel tijd en onderbrekingen van andere werkzaamheden. Facebook is tegenwoordig prima in staat om te snappen welke postings je niet wilt missen, dus zolang je af en toe nog even op de computer inlogt mis je echt niets.

Leave a Reply