Steun jij als blogger ook Raif Badawi?

Amnesty-blogger

“Bloggen is slecht voor je rug”, meldt Amnesty International in een nieuwe campagne. Het was een titel die mij – en vast ook veel anderen – aanvankelijk op het verkeerde been zette. Aanleiding is de langdurige opsluiting en marteling van de Arabische blogger Raif Badawi. Eigenzinnige geluiden worden in landen als het zijne namelijk keihard de kop in gedrukt door de machthebbers.

Op 1 september werd Badawi (1984) veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (bijna 200.000 euro) voor het oprichten van één van de grootste online fora in zijn land (Saudi Arabian Liberals) en het ‘beledigen van de islam’. D66 en de SP stelden inmiddels Kamervragen, maar de Nederlandse regering zwijgt. Daarom is de Nederlandse tak van Amnesty een reclamecampagne gestart om aandacht te vragen voor de situatie van Badawi en Arabische schendingen van mensenrechten in het algemeen.

Wat kunnen jij en ik doen? Een protestmail sturen naar de ambassade van Saudi-Arabië. Of natuurlijk bloggen, al was het maar omdat onze ruimte om dat te doen onvergelijkbaar is met die in Saudi-Arabië en veel andere landen. Zwijg niet, maar steun Raif Badawi. En met hem alle bedreigde bloggers in de wereld.

Tags: , , ,

Leave a Reply