Weblog Recensiekoning stopt

Recensiekoning

Een bekende blog is heengegaan. Vanmiddag maakten de oprichters van Recensiekoning.nl bekend dat ze na vier jaar stoppen met bloggen. De reden: “Alles is gerecenseerd.” In een overvol bloglandschap onderscheidde Recensiekoning zich vanaf 2010 door heel eclectisch over werkelijk álles te schrijven – telkens in de vorm van een recensie. Het concept sloeg dusdanig aan dat het schrijverscollectief een eigen rubriek kreeg in de Volkskrant en op Q-Music. En een boek. En live-events. Kortom: Recensiekoning oversteeg het bloggen. Maar nu is het allemaal voorbij

Zelf schrijven de initiatiefnemers Joost Lubach, 10e (Martine de Jong), RuSt (Ruben Steeman), ‘Gustav Zimmermann’ (Jan Sietsma), ‘Olaf’ (Arjen Lubach) en Lorenzo van Gool over hun besluit om te stoppen:

“Ja, je leest het goed: we zijn klaar. Ons doel was vier jaar geleden: alles recenseren. Nu dat bereikt is, kunnen we niet anders dan stoppen met De Recensiekoning. De afgelopen jaren hebben we geweldige dingen meegemaakt, waaronder: een optreden op Lowlands, een eigen Recensiekoningboek in de winkels, een rubriek in de Volkskrant, een eigen item in de ochtendshow van Q-music, een avond live-recenseren op 3FM, een groot feest voor alle fans, etcetera.”

Begin 2011 was ik in de bevoorrechte positie om Recensiekoning een vroege veer in de kont te mogen steken. Weblogprijs Dutch Bloggies nam toen zelf afscheid met een afsluitende prijsuitreiking: de Blogger van het Decennium. Voor die prijs nomineerde een deskundige jury (met kenners als Erwin Blom, Ernst-Jan Pfauth, Sanne Walvisch en Frank Meeuwsen) vijf bloggers, waaronder Martine de Jong. Ze dankte haar nominatie aan haar jarenlange inzet als blogger annex blogdesigner, maar ook aan het toen nog prille Recensiekoning. Iemand die altijd is blijven vernieuwen, ook nu weer.

Als juryvoorzitter mocht ik op die avond in de Haagse popzaal Paard van Troje de nominees in het zonnetje zetten en de winnaar bekendmaken. Martine won niet (dat deed GeenStijl), maar ze meldde me na afloop droogjes dat ze dat van tevoren al wist. Eerder op de dag zaten Martine en ik namelijk samen in de studio van BNR Nieuwsradio, waar ik me verluld zou hebben. Niet in de uitzending zelf, maar bij het verlaten van het pand. Dat kwam me te staan op een vilein stukje van De Recensiekoning. Uiteraard scoorde ik een onvoldoende. Au.

Voor wie geen afscheid kan nemen van Recensiekoning.nl blijft het archief online staan. Martine gaat gewoon door met bloggen, net als ‘blogtekenaar’ RuSt. Met het einde van de blog stopt ook de eigen app Reckon.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply