Sunday View: Amsterdam Running Heatmap

RunKeeper-Map-020

Bekeken van grote hoogte zijn we natuurlijk een stel krioelende insecten op de mierenhoop genaamd aarde. Toch vormen al die mieren samen oneindig veel patronen die onze wereld vormgeven. Neem nou deze heatmap van Amsterdam. Op basis van data uit de RunKeeper-app krijg je een beeld van de populairste hardlooproutes in de hoofdstad. Het Vondelpark is natuurlijk dikomrand, maar ook het rondje Sloterplas in Nieuw-West is duidelijk te herkennen.

Deze datavisualisatie (waarvan ik de link helaas kwijt ben geraakt) is geïnspireerd door een blogpost van data-analist Nathan Yau. De Nederlandse blog Numrush breidde dit overzicht nog flink uit met behulp van Strava’s Global Heatmap. Zo zie je maar weer hoeveel data er van ons rondzwerft op het web, daar veelal door onszelf moedwillig achtergelaten.

Is het erg dat we met z’n allen gespot kunnen worden op zo’n digitale kaart? Nee, natuurlijk niet. Dit soort heatmaps zijn niet herleidbaar naar individuele hardlopers, naar individuele mieren. Het maakt die mierenhoop Aarde gewoon een klein beetje inzichtelijker.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply