Mediaweek (38): Oranje verliest, WK wint

WK-troostDe Oranje-koorts bereikte deze week het kookpunt, maar liep in de nacht van woensdag op donderdag helaas met een sisser af: het Nederlands elftal verloor na een tweede bloedstollende 0-0 op rij ditmaal met strafschoppen van Argentinië. Doelman Jasper Cillissen werd niet de penalty-killer die Tim Krul een wedstrijd eerder wel was. Met dit verlies kwam ook een einde aan de exorbitantie zegetocht van de NOS-kijkcijfers, om nog maar te zwijgen over de alom aanwezige WK-marketing. Het moge duidelijk zijn: ongeacht het mislopen van de WK-finale domineerde het voetbal het medianieuws deze week. Maar er gebeurde nog veel meer.

  1. De WK-wedstrijd Nederland-Argentinië bleek met 9,1 miljoen tv-kijkers (met kroeg- en meekijkers meegerekend zelfs 12,4 miljoen) het best bekeken tv-programma aller tijden op de Nederlandse televisie.
  2. De commerciële tv-zenders verloren meer kijkers door dit WK dan bij eerdere toernooien: een kwart tot soms zelfs de helft van hun reguliere publiek. Talkshow VI Oranje probeerde de tegenvallende kijkcijfers op te krikken door een fikse ruzie tussen de tafelgasten Johan Derksen en René van der Gijp uit te vechten in de media.
  3. Heineken won de strijd om de WK-inhakers, voor Nike en Albert Heijn.
  4. Ondertussen raakte de Nederlandse Publieke Omroep in opspraak door kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat de cookiewet stelselmatig zou worden overtreden. NPO-topman Henk Hagoort doet die kritiek af als overtrokken en ouderwets.
  5. Temidden van alle WK-hectiek rondde Sanoma de overgang van 19 titels naar New Skool Media definitief af. Wie niet meegaat is Kijk-hoofdredacteur Vivianne Bendermacher, die bij Sanoma blijft als digital contentmanager van Viva. De vraag is nu nog wie de mannenbladen en glossy’s gaat kopen.
  6. Tot slot verhuist het aan De Persgroep verkochte Wegener van good old Apeldoorn naar Houten. Lokale krant De Stentor blijft wel gevestigd in de stad waar het krantenbedrijf zijn wortels heeft liggen.

Meer medianieuws? Check MarketingTribune.nl.

Vivianne neemt afscheid van KIJK from Vrienden van KIJK on Vimeo.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply