Stripdagen Haarlem: terugblik in columns

Stripdagen-Haarlem-2014Komend weekend vinden weer de Stripdagen Haarlem plaats. Dit tweejaarlijkse festival is uniek in Nederland: geen enkel ander evenement geeft zo’n brede inkijk in de artistieke rijkdom van het beeldverhaal. Met dank aan Joost Pollmann, de festivaldirecteur die er na deze editie mee stopt. Jarenlang bezocht ik het festival als stripjournalist. Ik reikte er zelfs ooit op de Grote Markt een prijs uit: de Clickies, voor de beste webcomics. Ik schrijf al over strips sinds 1992, toen ik nog student was. Voor striptijdschrift MYX schreef ik van begin 2005 tot medio 2006 een maandelijkse column over strips. Die columns publiceerde ik online op Comicbase.nl, mijn stripwebsite die inmiddels niet meer bestaat. Vanwege de Stripdagen Haarlem herpubliceer ik die oude columns deze maand hier.

Op 11 februari 2005 verscheen mijn eerste MYX-column. Daarin vroeg ik me af of schrijver Arnon Grunberg het stripmedium eigenlijk wel begrijpt. Naast de column stond een portret van mij getekend door mede-columnist Hanco Kolk. Jaren later zou Kolk nog eens samen met Grunberg een strip maken, maar dat terzijde. De derde columnist in het magazine was Marq van Broekhoven, de tekenaar van cultstrip Peer de Plintkabouter.

Behalve over Grunberg schreef ik ook columns over uiteenlopende thema’s als censuur, Robbedoes, graphic novels en natuurlijk de Stripdagen Haarlem. Hier een overzicht van al mijn vijftien columns:

In mijn laatste column (‘Hoezo Haarlem?’) leg ik uit dat ik een beetje klaar ben met de stripwereld. Als journalist en dus ook als columnist. Hoewel ik sindsdien nog mondjesmaat over strips ben blijven schrijven, markeerde deze column wel echt een keerpunt. In je leven komen soms momenten langs dat je de bakens moet verzetten. Voor mij waren de Stripdagen Haarlem 2006 zo’n sleutelmoment. Wat overigens niet wil zeggen dat ik sindsdien nooit meer naar het festival ben geweest, in tegendeel. Ook komend weekend ben ik er weer bij in Haarlem. Als liefhebber, niet als stripjournalist.

Tags: , , , ,

3 Responses to “Stripdagen Haarlem: terugblik in columns”

  1. Wertham’s War on Comics Says:

    Misschien wel de meest gehate man uit de stripgeschiedenis is Fredric Wertham. Deze psychiater uit New York groeide een halve eeuw geleden uit tot de satan van de Amerikaanse comic-industrie. […] Dit is de tweede column van journalist Jeroen Mirck voor stripblad Myx.

  2. Het afscheid van Joost Pollmann Says:

    […] Ik ken best wat mensen die de Haarlemse festivaldirecteur en stripjournalist Joost Pollmann een elitaire snob vinden. Zulke mensen ontploffen bijkans wanneer Pollmann het waagt om essays over strips te schrijven. Ze vinden zijn epistels in de Volkskrant aanmatigend omdat er talloze veellettergrepige woorden in staan, zoals iconografisch, nomenclatuur of abecedarium. Bovenal vinden ze dat hij koketteert met moeilijke beeldromans die niemand leest, zoals het werk van Dominique Goblet, Ben Katchor, Jiro Taniguchi, Dylan Horrocks en het collectief Actus Tragicus. Zulke mensen hebben het niet begrepen. […]

  3. Hoezo Haarlem? Says:

    […] Elke amateurpsycholoog zal de diagnose paraat hebben: ik ben het stripgedoe beu. Er zijn zo van die fasen in iemands leven waarin hij het beeldverhaal afzweert. In de puberteit, wanneer brommers en meiden het winnen van strips en knikkers. Aan het begin van de studietijd, wanneer strips worden ingewisseld voor lesboeken, joints en sloten bier. Of natuurlijk onderaan de carrièreladder, wanneer de eerste echte werkdruk je de tijd voor die leeshobby ontneemt. […]

Leave a Reply