Wegkijken bij agressie op straat is laf

FUFuck you. Actieve Facebook-gebruikers hebben de foto van Eva vorige week ongetwijfeld langs zien komen. Aangerand en neergeslagen in de Jordaan, en niemand die ingreep. Ook die ene fietser niet, beige jas, grijs haar. Reden voor de Amsterdamse tv-zender AT5 om gisteren een onomwonden Stelling van Amsterdam te poneren: wegkijken bij agressie op straat is laf. Aangezien ik zelf eind 2011 slachtoffer was van zinloos geweld én D66-woordvoerder Veiligheid ben in Nieuw-West, werd ik gevraagd om op de stelling te reageren, samen met een zelfverdedigingscoach en de mede-oprichter van stichting Kappen Nou, opgericht na de dood van Joes Kloppenburg.

Terugblikken op een incident van ruim twee jaar geleden is lastig, merkte ik. De woede die Eva nu nog steeds voelt (“Krijg jij maar de vinketering achter je hartkleppen”), is bij mij weggeëbd. Bovendien viel bij mij de schade mee. Hoe anders was dat in mijn studententijd, toen een dronken Nijmeegse student me meerdere keren tegen mijn hoofd schopte. Die dag had ik dood kunnen zijn, als een vriendin er niet tussen was gesprongen. Maar ja, dat is alweer twintig jaar geleden. De emotie ebt weg. Of misschien ben ik er wel gewoon te rationeel over, is dat ook een manier van verwerken.

Hoe dan ook : wat al deze incidenten bindt is de apathie van omstanders. De wetenschap verwijst dan naar het zogenaamde bystander-effect (waarbij iedereen denkt dat iemand anders wel ingrijpt), maar dat is me te makkelijk. Waarom grijpen zo weinig mensen in? “Pak de dader, pak je mobiel”, adviseert de politie. Maar daar heb je weinig aan als iemand je ernstig letsel aan het toebrengen is. De mondige Amsterdammer moet toch sneller te activeren zijn, denk ik. Waar is die mondigheid ineens gebleven als je agressie op straat tegenkomt? Kappen Nou! heeft het geprobeerd, Basta! heeft het geprobeerd. Wanneer doorbreken we de eindelijk de apathie? In onze participatiemaatschappij is ook steun nodig voor de belaagden. Fuck you, blijf met je rotpoten van ons af!

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply