Publieke Omroep: Nederland 3 in zwaar weer?

123wegDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) nam dit weekend afscheid van Roek Lips, netmanager van Nederland 3. Reden: een ‘verschil van inzicht’ over hoe de zender moet worden aangestuurd. Het probleem ligt natuurlijk dieper: Nederland 3 is gekelderd qua kijkcijfers sinds de populaire talkshow De Wereld Draait Door naar Nederland 1 is verhuisd. Lips kon het vertrek van dat kijkcijferkanon niet opvangen. Maar wie had dat dan wel kunnen doen?

Het vertrek van Lips werd vrijdag bekendgemaakt, enkele uren voordat dat vertrek ook daadwerkelijk in zou gaan: per 1 maart. Dat ging dus nogal plotseling. Nederland 3 is het kind van de rekening geworden van de herschikking van programma’s. De tv-soap Startup moest voor een nieuwe impuls zorgen, maar flopte totaal.

Dat betekent dus exit Lips. Hij werd in 2005 netmanager van Nederland 1 en werd een jaar later verantwoordelijk voor de programmering van Nederland 3. Volgens de NPO heeft Lips een grote rol gespeeld in de vernieuwing van Publieke Omroep. Een van zijn geestekindjes is TV Lab.

In oktober vorig jaar stapte ook al tv-directeur Gerard Timmer op, na eveneens een ‘verschil van inzicht’ in de vernieuwing van de organisatie. Het toont de worsteling die de NPO momenteel doormaakt, mede ingegeven door de bezuinigingen die de omroepen boven het hoofd hangen.

Nederland 3 lijkt nu het kind van de rekening geworden. In de politiek wordt wel eens gespeculeerd over het opheffen van het derde publieke net. Dat idee krijgt alleen maar meer voedingsbodem bij de slechte kijkcijfers van het net. De Raad van Cultuur komt eind deze maand ook nog eens met een toekomstvisie, die voorstelt om voortaan nog maar 50% van het totale budget te geven aan de omroepen. De rest van het budget is dan bestemd voor iedereen met een goed programma-idee. Ingewijden melden het AD dat er ronduit ‘paniek’ heerst op het Mediapark.

De functie van Lips wordt tijdelijk waargenomen door Suzanne Kunzeler, netmanager kinder- en jeugdprogrammering. De komende tijd gaat zij samen met de omroepen de intekening vormgeven voor nieuwe programma’s op Nederland 3 in 2015. Dat jaar vinden er veel veranderingen plaats vanwege de bezuinigingen op de Publieke Omroep. D-Day dus voor de NPO, en dan zeker voor Nederland 3.

Dit opiniestuk verscheen ook op MarketingTribune

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Publieke Omroep: Nederland 3 in zwaar weer?”

  1. Ximaar Says:

    Best grappig dat ik doorgaans niet weet op welk net een bepaald programma is. Ik kijk DWDD, maar die is voor mij helemaal niet verhuisd. Hun webadres is gelijk gebleven en bij Uitzendinggemist gingen ze net zo min van Uitzendinggemist-3 naar Uitzendingemist-1. Via de DWDD-site kijk ik wel eens live, maar vaak ben ik daar binnen een minuut mee klaar. Denk aan een zeurende gast of een oninteressant onderwerp. Naderhand kijken vind ik een uitkomst omdat je dan de ellende kan doorspoelen. Ik denk niet dat ik naar DWDD zou kijken als dat alleen op 1 moment zou kunnen, waarbij dat moment niet door mezelf kan worden bepaald.

    Dergelijke netdiscussies zijn dan ook niet aan me besteed. Wel vind ik dat er 1 van de 3 NPO TV-netten in de vuilnisbak kan omdat er klaarblijkelijk tekort programma-aanbod is voor het vullen van 3 netten.

    Omgekeerd ben ik ook klaar met de zogenaamde thema-kanalen op het interweb. Allen herhalen zich te pletter. Roemeense straatmuziekanten kunnen dat niet overtreffen.

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Ximaar: Ik vind het ook prettig dat ik door Uitzending Gemist en consorten niet meer aan de programmering van de tv-zender ben gebonden. Het biedt de mogelijkheid om onzin te skippen en daarmee tijd te besparen. Ook hoef je niet thuis te blijven voor een programma als je ook andere afspraken hebt. Wel weet ik dat er nog altijd veel mensen zijn die ‘traditioneel’ televisie kijken, oftewel: op de bank voor de buis, met vaste programma’s op vaste tijden. Voor die mensen is een scherpe zenderprofilering prettig. Wat dat betreft vind ik de verhuizing van DWDD naar het populaire Nederland 1 niet meer dan logisch. Dat dit het begin van het einde kan zijn van Nederland 3 is aan de NPO: als ze er een sportzender van maken, geef ik dat derde net nog altijd veel kans van slagen.

Leave a Reply