Campagne zit erop, D66 wint!

D66NW-flyerselfie

Het was een historische dag: op 19 maart 2014 veroverde D66 heel Nederland. De grootste in Groningen, in Utrecht, in Den Haag… maar vooral ook in het ultieme PvdA-bolwerk Amsterdam. Vooraf waren de peilingen al goed, maar de uiteindelijke uitslag overtrof alle verwachtingen: 14 zetels voor D66 (een verdubbeling) en 10 zetels voor de Partij van de Arbeid (een verlies van 50%). Ook op stadsdeelniveau boekte D66 forse winst: in de vier stadsdelen ‘binnen de ring’ werden we de grootste partij, in Noord en Nieuw-West eindigden we met evenveel zetels als de daar nog altijd grotere PvdA: 3-3.

Ook voor mij persoonlijk biedt dat kansen. Als nummer 19 van D66 Amsterdam ben ik totaal onverwacht dicht bij een zetel gekomen, al is dat gat net iets te groot. In Nieuw-West heb ik als nummer 3 zelfs virtueel een zetel. Edit: die zetel is vrijdag officieel geworden: ik ben gekozen! Al met al heeft D66 dus een fenomenaal resultaat geboekt. Hoog tijd voor een terugblik, in foto’s.

D66NW-vrouwendebat

20 februari: debat over vrouwenemancipatie in restaurant Syriana, Osdorp. Met Pieter Hilhorst (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Yassmine el Ksaihi (D66). En nog veel meer PvdA’ers, waaronder Achmed Baadoud. Ondanks deze overmacht kwam D66 er goed uit. Zelf reageerde ik vanuit de zaal op kritiek van Hilhorst en Baadoud aan het adres van D66.

D66NW-Argan

23 februari: werkbezoek aan Stichting Argan. Samen met onze Kamerleden Wassila Hachchi en Paul van Meenen ging D66 Nieuw-West op bezoek bij deze ontmoetingsplek voor met name Marokkaanse jongeren. Deze stichting doet goed werk, maar ontvangt ook regelmatig dreigbrieven van PVV’ers.

D66NW-Stoc

9 maart: daags na wereldvrouwendag organiseerde Stichting Turks Onderwijs Centrum een vrouwendebat. Opmerkelijk: PvdA en VVD stuurden hun mannelijke lijsttrekkers. Andere partijen stuurden wel een vrouw. D66’er Meltem Kaya weerde zich kranig tegen de ervaren Baadoud. Verrassing van de avond was voor mij Neslihan Bedirhanoglu van Multicultureel Plus (M+), links op de foto. Een stoere, verbaal sterke meid, die we terug gaan zien in de bestuurscommissie van Nieuw-West.

D66NW-China

12 maart: China meets Nieuw-West. Deze woensdag waren er Chinese ondernemers in mijn stadsdeel om bijgepraat te worden over de economische mogelijkheden hier. Aan het eind van de middag debatteerden de lokale lijsttrekkers over de economie van Nieuw-West.

D66NW-jongeren

13 maart: jongerendebat bij Young Nieuw-West. Mijn eerste ‘eigen’ debat deze verkiezingen. Onder het motto ‘Wie bepaalt jouw toekomst?’ ging ik in debat met collega-politici… en met scholieren van het Calandlyceum. Wat een goede debaters waren dat, mijn complimenten! Het was sowieso een top-avond, met veel jong publiek, een deejay, stand-up comedy en bovenal een geweldige sfeer. Hulde!

D66NW-sportdebat

14 maart: sportdebat op sportpark Ookmeer. Thuiswedstrijd voor Ronald Mauer, D66-wethouder Sport. Goed om te zien wat er écht hoog zit bij de aanwezige sportverenigingen.

D66NW-GroeneMarathon

16 maart: trainingsrondje voor De Groene van Amsterdam, de duurzame marathon door heel Nieuw-West waar ik me ook in de deelraad voor heb ingezet. Niet echt een keiharde campagne-activiteit, maar wel een punt dat we als D66 ondersteunen. Speciale gast: cabaretier/hardloper Dolf Jansen. Lekker gelopen!

D66NW-Bosnia

16 maart: politiek debat met Bosnische gemeenschap in Nieuw-West. Mijn tweede debat in een buurthuis in Slotermeer. Er wonen in Amsterdam zo’n 3.000 Bosniërs, die zelden gaan stemmen. Dit debat, geleid door Brahim Fattah van ProDemos, zorgde ervoor dat de aanwezige Bosniërs ditmaal wel gaan stemmen. Het D66-verhaal scoorde goed. Een bijzondere avond.

D66NW-FestLokDem-PenW

18 maart: Festival voor Lokale Democratie. Daags voor de verkiezingen stond de Melkweg een hele avond in het teken van de lokale politiek. D66 was massaal aanwezig. Het campagneteam van D66 Nieuw-West maakte er een sport van om selfies te maken met alle aanwezige celebrity’s, inclusief de complete tafelbezetting van het ter plaatse opgenomen Pauw & Witteman. Geweldige stunt, Marijn, Willem en Bas!

En toen brak de verkiezingsdag aan, met uiteindelijk een fenomenale uitslag voor D66. Kiezers, bedankt!

Bovenstaande foto’s zijn niet allemaal door mij gemaakt. Fotografen die ik met naam wil noemen: Mirjam de Jonge, Tuncay Sevincer, Marijn Makker en Pieter Nijhof. Dank voor jullie foto’s!  

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply