Sunday View: Telegraaf over vrouwen

VROUW

Dit weekend vond ik een Vrouw in de trein. Een Vrouw met een hoofdletter: het magazine van De Telegraaf. Daarin werd afgelopen vrijdag de loftrompet afgestoken over werkelijk álle stereotypen van het huisvrouw- en moederschap. Over ‘lekker’ thuis blijven en je carrière opgeven. Over schuldgevoel bij het inhuren van een werkster. Over allerhande huishoudtips.  Over onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen strijken het vervelendste klusje in huis vinden. En dat alles gelardeerd met fotografie die al die clichés bevestigt. Alsof de tijd vijftig jaar heeft stilgestaan. Brrr.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Sunday View: Telegraaf over vrouwen”

  1. Margo Says:

    Nouja, jij zegt dat het clichés zijn. Dat was wel zo, en gelukkig zijn we daar van af. Ik vind het niet verkeerd als tegengeluid, tegenwoordig is het toch zo dat vrouwen persé carriere moeten maken, èn een gezin stichten, en daarbij alle van huis uit vrouwlijke taken aan anderen moet overlaten? Zoals het was, was het niet goed, maar tegenwoordig worden vrouwen die graag zelf de eerste jaren hun kinderen opvoeden en verzorgen en die verantwoording dus zelf willen nemen aangekeken of ze niet helemaal goed bij hun hoofd zijn. Zoals hier http://eenvoudigleven.blogspot.nl) vind ik het ook niet nodig, een moderne variant van slavernij, maar de gedachte dat een carriere zaligmakend is en dat het goed is voor kleine kinderen opgevoed en verzorgd te worden door willekeurige beroepsverzorgers vind ik grote onzin.

  2. Jeroen Mirck Says:

    Ik stel niet dat vrouwen per se carrière moeten maken, Margo. Wel denk ik dat het in deze crisis en gelet op het grote aantal scheidingen prettig is als vrouwen een arbeidsverleden hebben. Nederland staat nog altijd te boek als een land met een relatief lage arbeidsparticipatie van vrouwen.

    Even op CBS.nl gezocht: “Van 2002 tot 2011 steeg de arbeidsparticipatie van de bevolking van 15 tot 65 jaar van 64,5% naar ruim 67%. Deze toename is volledig toe te schrijven aan vrouwen. Had in 2002 nog 53% van de vrouwen een baan van twaalf uur of meer per week, in 2011 was dat ruim 60%.”

    Vier op de tien vrouwen werkt dus niet. Dat aandeel is in tien jaar tijd marginaal gegroeid. Ik heb dus niet de indruk dat vrouwen er massaal op aangekeken worden als ze niet werken. Andersom gebeurt trouwens ook: werkende moeders die kritiek krijgen van niet-werkende moeders. De sociale druk werkt dus twee kanten op.

Leave a Reply