Raadscolumn: Alles is politiek

VoorzittershamerMet de verkiezingen in aantocht verandert het politieke debat. Aan het Binnenhof, in de Stopera, maar ook op het stadsdeelkantoor Nieuw-West. Gaat een discussie over stoeptegels normaal alleen over stoeptegels, nu zijn stoeptegels ineens een symbool van onze participatiemaatschappij geworden. Volgens de PvdA zijn stoeptegels links, volgens de VVD zijn stoeptegels rechts. Dat niveau.

Die stoeptegels zijn natuurlijk een dichterlijke overdrijving, maar in essentie is dat wel wat er nu in elk politiek debat gebeurt. Werkelijk álles is politiek geworden. Dat werd goed duidelijk in de raadsvergadering van 29 januari, waar de deelraad van Nieuw-West steggelde over startnotities, participatie en de Nota Evenementenbeleid. Aangezien de verkiezingen voor de deur staan had bijna iedere fractie daarnaast ook nog mondelinge vragen ingediend en was er een record aantal insprekers. Zo vlak voor de stembusgang moet er immers nog even ‘gescoord’ worden.

Wat vooral opvalt is de hoge toon van het debat. Ineens is iedereen gespeeld verontwaardigd, ineens is een kleine opmerking symbolisch voor ‘de PvdA’, ‘de VVD’ of (sic) ‘de D66’. Toevalligerwijs zijn dat ook net de drie partijen die met elkaar strijden om de grootste partij van Amsterdam te worden. PvdA en D66 gaan nek aan nek, de VVD staat op achterstand en is ook nog eens wethouder Eric Wiebes kwijtgeraakt aan het kabinet Rutte-II.

Maar hoe verlopen die debatten dan nu in Nieuw-West? De VVD verwijt GroenLinks dat het geen kleur bekent. Eenmansfractie Jan Engel verwijt D66 dat het positiever over evenementen is dan zijn eigen partij Tulpen voor Amsterdam. De SP verwijt de PvdA dat haar grote linkse broer te rechts is. En de PvdA is op haar beurt weer kritisch op GroenLinks-wethouder Paulus de Wilt vanwege de verloederde sociale woningbouw – waarna De Wilt zijn coalitiepartner er fijntjes op wijst dat dit woningbeleid toch echt het resultaat is van jarenlang PvdA-bestuur. En zo gaat het maar door.

Tegenwoordig worden dit soort debatten ook gevoerd op Twitter. Daar is iedere politicus verontwaardigd over onrecht (of zijn concurrenten) en jubelend over zijn zelfgedraaide keutels. Iedereen herinnert zich de tweet van PvdA-brekebeen Pieter Hilhorst over zijn eigen optreden in de tram tegen een agressieve racist. Een nobele daad, maar er zelf over twitteren riekt toch echt naar eigenpijperij, aldus een briefschrijver in Het Parool.

Daags na dit voorval deed ook stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud een ‘Hilhorstje’: hij twitterde dat hij een Mickey Mouse-knuffel had gevonden en haalde daar prompt AT5 mee. Goedkope campagne-retoriek, riepen veel twitteraars in koor. Net als Hilhorst werd ook Baâdouds tweet geparodieerd met teksten als: “Met gevaar voor eigen leven redt PvdA’er Mickey Mouse!”

Geachte kiezer, prik door al dit soort toneelstukjes en borstklopperij heen en beoordeel ons gewoon op onze daden. Verkiezingen zijn geen Holland’s Got Talent, maar gaan daadwerkelijk over de toekomst van uw stad. Linksom, rechtsom of rechtdoorzee.

Als D66-deelraadslid doet Jeroen Mirck elke maand onder de titel ‘In de raad’ verslag van zijn ervaring in de lokale politiek, ook op Dichtbij.nl en Amsterdam Centraal.

Mickey-Baadoud

Dit trof ik trouwens maandag aan: Mickey Mouse, nog altijd niet opgehaald bij het stadsdeelkantoor in Amsterdam Slotervaart.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Raadscolumn: Alles is politiek”

 1. arnoud berghuis Says:

  projectlijst9.nl uniek digitaal stemmen raadsverkiezingen Haren GN

  Doen jullie ook mee ?

  Stem Lijst 9

  Lijst 9 laat u ook na de verkiezingen veilig digitaal stemmen op alle belangrijke agendapunten in de gemeenteraad Haren(GN).

  Bent u ook klaar met al die verrassingen die de politiek u brengt? Geef u stem dan toch ook niet voor 4 jaar af aan een andere partij. Houd uw stem!

  Lijst 9 laat u uw stem houden en zo controleert u ook de gemeenteraad ook na 2014. Met lijst 9 heeft u een echte stem in komende bouwprojecten en fusies. U confronteert de gemeenteraad met de betrouwbare volkstellingen.

  Stemmen doet u met een veilige bankoverschrijving. Lijst 9 telt deze stemmen en deze uitslag is altijd de stem van Lijst 9 in de gemeenteraad.

  Een simpel & veilig systeem, want het werkt via uw bank. Als u 1 cent overboekt op Lijst 9 stemt u ” ja” en als u 2 cent overboekt stemt u “nee”. Het agendapunt van raadsvergadering schrijft u in het vakje van de bankoverboeking. Vertrouwder dan stemmen via de bank kan niet. U mag ook u email noteren, dan mailen we u na. Lijst 9 laat zich controleren en waarborgt privacy. Lijst 9 is de enige echte directe volksvertegenwoordiger die doet wat u vraagt. Iedere volksvertegenwoordiger zou zo de mening van het volk snel en transparant kunnen vragen en verantwoording af leggen. Lijst 9 doet het, een wereldwijde primeur voor Haren. Stem daarom lijst 9, want de politieke mening van raadslid van lijst 9 is niet van belang, lijst 9 telt!

  Met projectlijst9.nl begint de digitale revolutie wederom in Haren!

  Doe mee: Kom 7 februari om 11.00 uur voor het Gemeentehuis Haren (mail even). Wat hulp bij deze digitale revolutie kan ik wel gebruiken. Er zijn nog enkele steunverklaringen nodig. Doe mee met dit revolutionaire platform waar voor iedere mening plaats is. We hebben het bij lijst 9 niet over politiek, dat laten we aan de burger over. Projectlijstnegen.nl telt voor de burgers !

  Hier het artikel van vandaag, 6 feb. 14 in het Dagblad van het Noorden

  Mail me: info@projectlijstnegen.nl https://twitter.com/projectlijstneg

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Arnoud: Leuk idee, maar ik heb toch serieuze bedenkingen bij de controle en de privacy-waarborg van dit concept. Lijst 9 kan wel beloven zorgvuldig om te gaan met de privacy van stemmers, maar alle gegevens van stemmers worden bancair vastgelegd. En wie controleert de uitslagen?

  Los daarvan: we hebben een volksvertegenwoordigende democratie, wat inhoudt dat de burgers van stad en land mensen kiezen die hen vertegenwoordigen in de politiek. Waarom? Omdat het een halve dagtaak kost om alle onderwerpen uitvoerig te volgen. Door iedere beslissing aan iedereen voor te leggen via een soort mini-referendum (dat is feitelijk wat jullie voorstellen) vraag je erg veel van elke kiezer. Bovendien werpt Lijst 9 ook nog eens een financiële drempel op: niet zozeer omdat die ene cent onoverkomelijk zou zijn, maar een schuld kan iemands democratische recht wel blokkeren. Dat lijkt me niet eerlijk.

  Kortom: origineel concept, maar mijns inziens geen oplossing om ons politieke stelsel structureel te verbeteren.

Leave a Reply