D66 Nieuw-West: meer werk, stages en scholing

D66-ava-MirckIn Nieuw-West liggen enorme kansen om de economie er weer bovenop te helpen, maar die kansen moeten we als stadsdeel wel grijpen. Dat tekent stadskrant Westerpost deze maand op uit de mond van D66-raadslid Jeroen Mirck, die zich kandidaat heeft gesteld voor de bestuurscommissie van Nieuw-West. “Er moet meer ruimte zijn voor ondernemers met goede ideeën, maar ook meer aandacht voor werk, stages en scholing.” Op dinsdag 4 maart organiseert D66 Nieuw-West een debat over de lokale economie. Kom die avond ook langs! 

“De economische crisis heeft veel mensen geraakt, zeker ook in Nieuw-West”, zegt Mirck, die naast zijn raadswerk werkt als zelfstandig ondernemer in communicatie. “D66 ziet tegelijk ook veel potentieel in dit stadsdeel, zeker nu we er het Westpoort-gebied bij gaan krijgen. Het stadsdeel moet kansen scheppen voor bewoners en ondernemers, juist nu! Daar zet ik me voor in en wil ik me voor in blijven zetten.”

Eerder deze maand was Mirck op bezoek bij een Turkse ondernemersvereniging. Daar merkte hij hoe belangrijk de samenwerking tussen ondernemers onderling is om beter uit de crisis te komen. Ook bleek dat veel ondernemers dolgraag stages aanbieden, maar dat de contacten met scholen niet altijd even soepel verlopen. Mirck: “Dat moet dus beter. Het stadsdeel speelt al een bemiddelende rol, maar er mag wel een schepje bovenop.”

Met name kleine ondernemers kiezen steeds vaker voor D66, zo blijkt uit onderzoek van VNO-NCW. “Juist voor Nieuw-West is het kleine ondernemerschap de motor van de economie”, zegt Mirck. “We hebben veel kleine buurtwinkels, veel markten, veel zzp’ers. Wij willen voor hen het ondernemen makkelijker maken, met minder regeltjes en meer ruimte voor creatieve ideeën. Daar hoort ook een levendig stadsdeel bij, met ruimte voor horeca, cultuur en evenementen.”

Tegelijk vindt D66 dat Nieuw-West de bakermat kan worden van veel nieuwe economische ontwikkelingen voor Amsterdam. Bedrijfsruimten zijn betaalbaar en de ligging is optimaal: tussen het centrum, de haven, Schiphol en de Zuidas. De creatieve industrie weet de vele broedplaatsen in Nieuw-West al te vinden, maar er is hier ook veel ruimte voor innovatie en duurzaamheid. Mirck: “D66 zet in op groene groei: duurzame industrie is niet alleen een groeimarkt, maar het is ook nog gezonder voor de leefomgeving van bewoners.”

Nieuw-West heeft een jonge bevolking, dus liggen er hier ook veel kansen voor de ambachtseconomie. “Mensen die kunnen werken met hun handen worden steeds schaarser”, zegt Mirck. “Ambachtelijke opleidingen moeten we daarom ondersteunen en de jongeren die deze opleidingen doen gaan we helpen om sneller een stage te vinden. Daarmee bestrijden we werkloosheid onder jongeren, een van de grootste problemen in Amsterdam.”

Wil je meepraten met D66 over de economische toekomst van Nieuw-West? Kom dan op dinsdag 4 maart naar ‘D66 in gesprek’, vanaf 20:00 uur in Brasserie Tot Zo, Jan Evertsenstraat 747. Meer weten: www.d66nieuwwest.nl.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply