Wat is ploggen?

camera-iconO jee, er is weer een nieuwe online activiteit: ploggen. Nou ja, nieuw? Het is eigenlijk gewoon het aloude fotobloggen, maar dan afgestoft en van een nieuw labeltje voorzien. Gecoind (zoals dat in swaggy Nederlands heet) door Martine de Jong, een blogster van het eerste uur die een paar jaar terug nog genomineerd was voor Blogger van het Decennium. Zij wilde na jaren weer eens dagelijks gaan bloggen en besloot dat te doen middels foto’s van haar dagelijkse beslommeringen. Dat noemde ze vervolgens ploggen. 

Martine (te lezen op 10e.nl) kreeg navolging van diverse blog- en Twitter-vriendjes en prompt was #ploggen een hippe, hotte hashtag. Dat vind ik leuk, want het zet het ambachtelijke bloggen weer eens in de spotlights. Tegelijk vraag ik me af: wat is er nieuw aan? Niet veel. Fotobloggen is bijna net zo oud als bloggen zelf. En het vastleggen van je leven op foto is juist actueler dan ooit: Twitter en Facebook werden er groot mee en kregen zelfs gespecialiseerde concurrenten als Instagram en Pinterest. Die laatste twee zijn de fotoblogs van de 21e eeuw.

Sterker nog: jezelf fotograferen viel vorig jaar al in de prijzen, met de term ‘selfie’ als woord van het jaar (en niet alleen in Nederland). Mijn eerste reactie was dan ook: ploggen is selfies maken voor snobs. Maar goed, dat klinkt onaardig en volgens mij bedoelen al die ploggertjes het heel sympathiek. Ze willen hun leven registreren in heel veel foto’s. Al je Mobypictures, Instagrams of Flickr-pics op een rijtje dus. Omslachtig wellicht, maar is je blog ook niet gewoon de ordening van al die snippers die je uitstrooit over al die sociale media?

De essentie van ploggen is dat mensen hun blogroutine weer proberen aan te zwengelen. Ze stellen zich soms zelfs de vraag ‘Waarom blog ik?’ In deze tijd van storytelling en contentmarketing (ook al van die buzzwords) willen we ons leven delen. Schijt aan de NSA! Nou ja, wellicht denken sommigen dat. Zelf ben ik niet meer zo van de selfies en het fotograferen van alle plekken waar je bent geweest. Ik hoef niet zo nodig alles te documenteren. Vertellen waar je bent via FourSquare vond ik even leuk, maar tegenwoordig meld ik liever niet dan wel dat ik ergens uithang. Bovendien geloof ik dat je mensen dieper raakt met een strengere selectie van de boodschappen die je met ze deelt – of dat nu tekst of beeld is. Maar dat moet iedereen lekker zelf weten.

Elke dag bloggen is een uitdaging die ik een paar jaar geleden weer eens een maandje heb opgepakt, maar die ik weer heb laten lopen omdat ik persoonlijk meer geloof ik ‘slow blogging’. Teksten hebben sowieso vaak baat bij een wat langere denkpauze. Foto’s zijn sneller, maar ook vluchtiger. Liefst combineer ik tekst en beeld, in een tempo dat me beter ligt. Ik ga dan ook niet ploggen, maar wens de ploggers veel plezier. Plog on!

Jeroen Mirck sloot het jaar 2013 af met een geschreven selfie.

Selfie-2013

Tags: , , , ,

15 Responses to “Wat is ploggen?”

  1. Margo Says:

    Ploggen, Apple maakt er direct ploegen van, dat woord moet nog inburgeren. Ik plog al lang maar mijn echte plog heb opgeheven. Ik combineer ploggen nu met woggen, woordbloggen. Een verhaaltje bij de foto’s of foto’s bij een verhaaltje.

  2. Arnoud Says:

    Geheel mee eens. Je moet daarnaast ook wel een heel spannend leven leiden om het interessant te houden.

  3. madbello Says:

    Het ligt wel lekker in de mond, dat ploggen. ;-)

  4. Jeroen Mirck Says:

    @Margo, @Arnoud: Het zal voor iedereen persoonlijk zijn, maar ook ik voel weinig voor het visueel vastleggen van alles wat ik op een dag doe. Dat doe ik zelfs op Facebook, Twitter, Flickr of Instagram niet. Soms leent een gebeurtenis zich voor een visueel verslag, zoals een event of een vakantie. Het beeldverslag met bijschriften dat ik dan schrijf zou je een plog kunnen noemen.

    Sowieso zoek ik meestal een treffend beeld bij elke blogpost die ik schrijf. Een kolombrede foto die prikkelt, verleidt of ontroert, zoals de verwrongen selfie bij Mijn Moment 2013. Maar ik ben en blijf een schrijver, dus publiceer ik zo’n beeld pas als ik er ook een verhaal bij heb. Dat geldt zelfs voor mijn onregelmatige fotorubriek Sunday View.

  5. esther Says:

    Ik vind het een erg leuk middel om af en toe een dag mee vast te leggen. In beeld denken is een welkome afwisseling op bloggen in woorden. En natuurlijk bestond het al in diverse vormen, maar wat doet dat ertoe? Dat het afgestoft wordt en in een nieuwe vorm gegoten vind ik grappig. Het is wel zoals Arnoud zegt: je moet wel een verdomd interessant leven hebben, of een doodgewone dag goed vorm kunnen geven, om het boeiend te houden. Daarom doe ik het niet elke dag ;-)

  6. Marloes Says:

    Je leven willen registreren in heel veel foto’s of in woorden maakt eigenlijk geen verschil. In het eerste geval laat je je ogen spreken in het tweede je toetsenbord. (ik had vingers willen zeggen, maar kreeg daar meteen weer een ‘beeld’ bij..:)

  7. Jeroen Mirck Says:

    @Marloes: Dat klopt, maar daarmee is alle ophef over dat nieuwe woord ‘ploggen’ een beetje vreemd: bloggers bloggen al meer dan tien jaar in woord en/of beeld. Leuk dat sommigen door deze mini-hype hun blogzin weer hebben teruggevonden, maar ze hadden net zo goed kunnen blijven instagrammen, tumblr’en of pinteresten. Of selfies blijven maken. Wat dat betreft zie ik ploggen in een groter geheel, niet als een op zichzelf staand iets. Het is de exhibitionistische kant van social media. Van alle tijden, maar het heet nu weer net even anders.

  8. esther Says:

    Op een blog verzamel je een dag in beelden, en hoop je de lezers aldaar een plezier te doen. Het is een leuke afwisseling op een geschreven blog die vast wel weer gaat vervelen voor de maker. Iets op instagram zetten vind ik iets totaal anders. En exhibitionistisch, nou, niet exhibitionistischer dan twitteren, bloggen, facebooken, enz.

  9. Drukke dinsdag | Marloes Says:

    […] Er verschijnen hier en daar berichten over deze manier van bloggen die ik gedeeltelijk begrijp. Het is niet nieuw, de naam is raar en waarom plaatjes als het ook met woorden kan? De manier waarop je een boodschap verpakt is volgens mij niet relevant, alleen of hij goed overkomt. Voor anderen is dit in ieder geval weer een reden om er over te schrijven. Blog, vlog, plog on… […]

  10. Jeroen Mirck Says:

    Morgen verschijnt er een artikel over ploggen in NRC Handelsblad. Daarvoor zijn onder meer de bloggers 10e, Miss Lipgloss en yours truly geïnterviewd, in mijn geval naar aanleiding van het commentaar in deze blogpost.

  11. Margo Says:

    Er is niets nieuws onder de zon, het enige nieuwe is het woord. Zo gaat dat altijd, als er niets nieuws is, verzint ‘men’ een woord voor iets ouds. Wat daarover in het NRC te melden valt is me een raadsel. Gebrek aan echt nieuws misschien?

  12. Trends in Kids- & Jongerenmarketing Says:

    […] O jee, er is weer een nieuwe online activiteit: ploggen — eigenlijk gewoon het aloude fotobloggen, maar dan afgestoft en van een nieuw labeltje voorzien (Jeroen Mirck) […]

  13. NRC over ploggen Says:

    […] Afgelopen maand was het ineens hot: ploggen. Dat is fotobloggen, maar dan gestructureerd: eens per dag een serie snapshots van je persoonlijk leven online gooien. NRC Handelsblad duidde de mini-hype gisteren met een rijk geïllustreerd artikel, waar ook ik voor werd geïnterviewd. Als criticus, want ik blogde eerder deze week een mild-kritisch commentaar. Prima dat mensen ploggen, maar het is niet ‘het nieuwe bloggen’ zoals NRC het noemt. […]

  14. WordPress als didactisch leermiddel Says:

    […] Kunnen we WordPress in zetten voor het digitaal portfolio van onze deelnemers? […] De deelnemers maken een account aan op wordpress.com. Op de website plaatsen ze belangrijke eindopdrachten. Met een blog (of vlog of plog) maken de deelnemers een verslag voor BPV. Hierbij moeten ze regelmatig reflecteren op hun functioneren. […]

  15. Mediawijs bloggen Says:

    […] Ga je zelf bloggen of met je klas? Dan is het mediawijsheid competentiemodel ook daarvoor goed als leidraad te gebruiken. […] Je hoeft natuurlijk niet (alleen) in tekst te bloggen: vloggen of ploggen kan ook. Beeld doet het goed op het web en op nóg meer lappen tekst zit niet iedereen te wachten. […]

Leave a Reply