R.I.P. Hyves (2004-2013)

Hyves-banaanNog even en dan gaat de stekker definitief uit Hyves. Het Nederlandse social netwerk dat als Gallisch dorpjes bijna een decennium heeft gestreden tegen het grote boze Facebook, is straks louter nog een platform voor gamers. Zelf was ik er ook een paar jaar actief, met name in 2006 en 2007. Daarna namen Twitter en Facebook de rol van Hyves over. Nog altijd bezopen dat Telegraaf Media Groep eind 2010 Hyves kocht voor vele miljoenen, maar goed. Inmiddels heb ik net als menig andere ex-Hyver de download van mijn persoonlijke date opgevraagd. Leuk voor later, maar verder weinig bruikbaar. Leuk is wel om mijn oude blogposts op Hyves even terug te lezen. Daarin zie je afwachtendheid veranderen in enthousiasme, waarna twijfel en scepsis het weer overnemen en ik mijn blogposts al snel verplaats naar elders. Al konden Hyvers wel jarenlang de RSS-feed van mijn blog blijven lezen op Hyves. Die geautomatiseerde berichten hebben de backup echter niet gehaald. Ze stonden ook niet echt op Hyves. En straks staat er helemaal niets meer. Vaarwel, Hyves. Jullie hebben het terrein verkend waar anderen nu op voortbouwen. Dank daarvoor. Ter afscheid hier een selectie van mijn Hyves-blogs: de stukken over Hyves zelf.

19 juni 2006
Hyves? Dat was niks voor mij, zoveel wist ik zeker. Een lekkere chatplek voor sugababes en dito dudes, zoiets. Of een promotievehikel voor populisten als Wouter Bos. En ik, ik had er toch zeker niks te zoeken? default_2.png Maar goed: iedereen zit op Hyves, dus is het toch wel geinig om er even te gaan kijken. En zo’n profieltje is ook zo aangemaakt. Haha, heb ik mijn achternaam exclusief geclaimd! Genoeg gespeeld nu. Mijn broer staat inmiddels al aan mijn vriendenlijst. Eens kijken wie ik hier nog meer tegen ga komen. Hyvsta la vista, baby!

20 juni 2006
Tien vrienden! Ongelooflijk. Binnen 24 uur heb ik tien vrienden op Hyves. Nou ja, ongelooflijk… Ik heb natuurlijk even rondgespeurd naar bestaanden vrienden, en ze gevonden. En via hun vriendenlijstjes kom je snel een stuk verder. Het merendeel van die tien vrienden heeft een gemeenschappelijke passie: strips. Aimee, Bas, Dio, Hallie, Rob… ze tekenen allemaal strips. En ik schrijf daar wel eens over, vandaar dat ik ze ken. Bekijk dus snel hun Hyves-profielen, om meer te weten te komen over hun tekentalenten!

23 juni 2006
Het Hyvirus heeft me te pakken. Na het uitnodigen van een paar vrienden (of zij mij), communiceer ik allerlei hyviaanse manieren met (nieuwe of oude) vrienden en kennissen. Krabbels, uitnodigingen, blogreacties, mailtjes… Ook heb ik een paar tips opgenomen, die weer overeenstemmen van de tips van oudere Hyvers. Alles grijpt in elkaar. Hyves is een smeltkroes van onbeperkte communicatieve mogelijkheden. Hasta la Hyva!

29 augustus 2006
Hyves is net een casino in Vegas, de uitgang is onvindbaar. Columniste Cindy Hoetmer beschrijft in Nieuwe Revu haar slechte ervaringen met Hyves. “Van Hyves had ik geen last tot de mailtjes begonnen. Raymond, de oprichter van Hyves vertelde me dat ik maar één vriend had, en dat was natuurlijk een beetje weinig. Hij raadde me aan vrienden te mailen of ze niet mijn Hyves-vriend wilden worden. Raymond kon mijn rug op. En zijn argument dat Balkenende ook veel vrienden had, sneed bij mij geen hout. Toen kwamen de vriend-verzoeken van mensen die ik niet kende. Ik wist niet wat ik daarop moest antwoorden. Het was alsof een wildvreemde in de kroeg komt vragen of hij voortaan hallo tegen je mag zeggen. Hyves is verschrikkelijk, het enige wat je er kan doen het verzamelen van meer kennissen tegen wie je niks weet te zeggen.”

Onder de column stond een veelzeggende reactie van ene Tessa: “Ik wil ook ontsnappen aan de Hyves-maffia! Hoe zeg ik op? Zeg op! Alsjeblieft? Net als jij ben ik er door iemand ingeluisd (míjn enige Hyves-vriendin), en nu word ik lastig gevallen door klasgenoten van mijn oude basisschool, waar ik toen al niets tegen wilde zeggen.”

19 november 2006
Gisteren schreven diverse media, ook ikzelf, over de verhuizing van Hyves. Media over media. Logisch, want Hyves is voor velen een way of life. A way of communicating. Het is bijna de boodschap zelf. Daarom moest ik denken aan die ene befaamde zin van Marshall McLuhan: “The medium is the message.”

4 december 2006
Hyves wint komende donderdag misschien wel een prijs. Samen met Albert Heijn, Postbank en Gsus is onze community genomineerd voor de Nima Marketing Jaarprijs 2006 . Doorgaans gaat die prijs naar bedrijven waarvan de marketingbaas eerst zes jaar lang een dure MBA heeft gestudeerd, maar ditmaal maken dus ook Raymond Spanjar en zijn kompanen kans op eeuwige roem. En laten we wel wezen: Hyves is een schoolvoorbeeld voor de marketingstudieboeken. In tegenstelling tot veel andere landen die zich allemaal braaf op MySpace stortten, heeft Nederland een compleet eigen online netwerk. Zelfs politici erkennen de kracht van Hyves, en inmiddels komen er zelfs maandelijkse Hyves-evenementen. Het merk is een megasucces en blijft maar doorgroeien. Een serieuze kanshebber voor de Nima Marketing Jaarprijs dus. Raymond, heb je eigenlijk wel een smoking? Die uitreiking in Noordwijk is namelijk een galadiner…

8 december 2006
Hyves is vanavond een prijs misgelopen. Tijdens een galadiner in Noordwijk ging de Nima Marketing Jaarprijs 2006 niet naar Hyves, maar naar kledingmerk Gsus. De andere twee genomineerden waren Postbank en Albert Heijn. Raymond Spanjar van Hyves had me gekrabbeld dat we elkaar tijdens het gala zouden treffen (ik was daar als journalist van Adformatie ), maar het mocht niet zo zijn: Raymond was verhinderd, zo meldde presentator Rene Mioch, omdat hij een gat in zijn hoofd is gevallen. Beterschap, Raymond!

23 december 2006
Waarom blog ik eigenlijk op Hyves? Geen idee, want gelezen word ik nauwelijks. Mijn lustrumstuk werd zeven keer gelezen. Verkeerd onderwerp? Zou kunnen, maar mijn blog over het leukste doelpunt van Johan Cruijff deed het net zo beroerd. Toen ik Boris van der Ham citeerde haalde ik zowaar 18 doorkliks (onder meer van Boris zelf), maar dat kwam vooral door een linkje in een reactie onder Boris’ oorspronkelijke bericht. Ik vermoed dat Hyvers geen interesse hebben in Hyveblogs. Kijk maar om je heen: het merendeel gebruikt de blogfunctionaliteit niet eens. Hyves is primair een vriendenbinder, net zoals LinkedIn dat op een veel zakelijker manier ook is. Maar voor een blog moet je hier niet wezen.

Reden dus om mijn prioriteiten te verleggen. Zakelijk bloggen doe ik sowieso al elders (op Adfoblog), maar ik denk dat ik mijn persoonlijke ontboezemingen voortaan maar gewoon op MySpace zet. Dat blog ik sinds een maandje incidenteel, vooral om een beetje te spelen met de Engelse taal. Mijn vijf stukjes daar zijn in totaal al bijna honderd keer gelezen. Dat is al bijna meer dan al mijn Hyveblogjes bij elkaar. Kortom: mijn profiel hier blijft gewoon bestaan, ik lees mijn krabbels, hou de Ex Libris Hyve in de gaten en beantwoord IM’s… maar bloggen zul je me hier toch beduidend minder zien doen. Vette pech.

22 november 2007
“Hyves is hip”, schreef een ex-Hyver kritiekloos in de Volkskrant , en alle andere social networks zijn ook ‘fun’. Heb je echter wel eens goed nagedacht over jouw privacy? Ieder klein detail dat je immers op zo’n community achterlaat, verdwijnt in een grote database. Daarmee subsidieer je al die gratis gezelligheid. Vervolgens laten Hyves & Co allerlei gerichte reclame op je los. Behavioral targeting heet dat.

2008-2013
Sinds dat kritische blogje van eind 2007 publiceerde ik nauwelijks nog unieke content op Hyves. Wel liep de RSS-feed van blog braaf door, al maakte ik uit het getoonde aantal clicks op dat ik daar slechts een enkeling mee bediende. Het is goed zo. Hyves, het ga je goed. Ik zal vooral de dansende banaan missen.

Tags: , , ,

5 Responses to “R.I.P. Hyves (2004-2013)”

  1. Ximaar Says:

    Ik heb er niets mee gehad en kwam er vrijwel nooit. Façadeboek vind ik echter nog erger, omdat je daar niet gewoon kan kijken zonder eerst lid van die club te worden en daarmee je ziel aan Zuckerberg te verkopen.

    Het was me al snel duidelijk dat FB Hyves leegzoog. Het gaat dan vooral om mensen zoals mijn schoonzus die bij de grootste club willen horen. Dat heb ik nooit gehad, ik ben nu eenmaal een einzelganger. Twitter vind ik minder erg maar gebruik ik eigenlijk ook nooit. Ik ben dus meer van de asociale media als WordPress en andere blogs.

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Ximaar: Voor zowel Facebook als Hyves geldt dat je ingelogd moet zijn om echt goed op de site te kunnen rondkijken, dus dat maakt geen verschil. Facebook is echter veel nadrukkelijker verweven met andere online tools, games en apps. Daardoor geeft het veel meer van je prijs. Al heb je dat natuurlijk ook gewoon zelf in de hand. Je hoeft niks te koppelen.

  3. Jeroen Mirck Says:

    En toen was Hyves écht weg…
    http://www.hyves.nl

    (Hilarisch: tweets zien van mensen die zich nu pas afvragen hoe ze ook alweer een backup moesten aanvragen. Te laat! Misschien hadden die mensen de afgelopen drie maanden hun mail eens kunnen lezen. Want Hyves heeft over deze terminale migratie toch heel netjes over gecommuniceerd.)

  4. Arnoud Says:

    Ik kan er geen traan om laten. Integendeel, ik gniffel om de zeperd van de Telegraaf. ;-)

  5. Ximaar Says:

    @Jeroen: Op sommige hyvespagina’s kon ik prima lezen zonder in te loggen, bij die Suikerbergversie lukt me dat niet. (Ik heb FB gehad en kon niet vinden hoe ik die open kon stellen. Ik hou niet van achterkamertjesgedoe.)

Leave a Reply