TechMens, hoe zit het met jouw privacy?

Techmens-vs-Privacy

Digitale technologie heeft onbegrensde mogelijkheden, maar ook onbegrensde risico’s. Twee documentaires schenen daar deze week hun licht op: donderdag was daar 3Doc over online privacy, maandag besteedde Tegenlicht aandacht aan de door techniek gedomineerde ‘TechMens’

De eerste docu, ‘Terms and Conditions May Apply’ van Cullen Hoback, zal voor menig insider een ABC’tje zijn van wat er met je online gegevens wordt uitgespookt, maar door de urgente montage werkt het toch als wake-up call. Aansluitend schudt ‘TechMens’ je pas echt wakker: straks loopt iedereen je ongevraagd te filmen met z’n Google Glass, Memento or whatever. Privacy wordt bijkans irrelevant, want is het nog wel af te dwingen?

Heerlijk verfrissend is de tech-nerd die halverwege de Tegenlicht-uitzending in beeld verschijnt. “Als je niet op de foto wilt, moet je zelf maatregelen treffen”, zegt hij nuchter. Op een vakbeurs presenteert hij de Obscura, een apparaatje dat een technisch schild opwerpt zodra het een camera detecteert. Geniaal. Dat een ander schaamteloze transparantie nastreeft, betekent nog niet dat jij dat hoeft toe te staan. Technologie versus technologie. Yin versus yang.

Natuurlijk ben ik gefascineerd door de voortrazende techniek die je bril tot nieuwe mini-computer maakt. Tegelijk ben ik soms ook dol op een stukje expliciete anonimiteit. Regels en wetten gaan daar onvoldoende aan bijdragen, want daarmee haal je hooguit na afloop je gelijk. Hoe weet je immers straks nog of iemand je filmt? Nee, doe mij dan maar die Obscura, als stille middelvinger naar al die privacy schendende Google Glass-hipsters. Ga je eigen leven filmen, niet het mijne!

P.S.: No offense richting de Google Glassers die wél respect hebben voor andermans privacy. Het is een grensverleggende gadget, geniet ervan! 

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “TechMens, hoe zit het met jouw privacy?”

 1. Ximaar Says:

  Het duurde even, maar inmiddels heb ik beide uitzendingen bekeken. Een bekend verhaal, met weinig nieuws. Onbedoeld ben ik zelf wat slechter te volgen. Ik heb geen auto, waardoor niet op camera’s te zien is waar mijn nummeplaat voorbij komt. Ik heb net zo min een mobiele telefoon die dus ook niet kan vertellen waar ik me bevind. Op het internet probeer ik mijn echte achternaam zoveel mogelijk weg te houden. Komt omdat het een behoorlijk unieke naam is. Advertenties onderdruk ik al jaren binnen websites. Ik kan er dus niet op klikken en daarmee worden mijn interesses minder bekend. Facebook gebruik ik in het geheel niet en hun hoofddomein heb ik uit mijn browsers beband. Pinnen doe ik wel, maar dan eens per week bij een geldautomaat. Daardoor is niet te zien waar ik mijn geld aan uitgeef. Bonuskaarten heb ik net zo min.

  Maar ik ben ook niet interessant en volgens mij is dat ook een goede manier om privacy te houden.

  Als het om dat tech-verhaal gaat, dan zal dat denk ik opgedrongen worden via de zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld dat iedereen een ingeplante chip krijgt, die nu al in alle honden en paarden zitten. Doe je dat niet, dan wil een verzekering je niet meer. Die chip gaat natuurlijk bloeddruk en weet ik niet wat bijhouden. Dat wordt dan continu verzonden en je krijgt automatisch een bloeddrukverlager toegediend als die chip dat nodig vind. Dit gebeurt al bij zware vormen van diabetes. Werk je er niet aan mee, dan kom je waarschijnlijk niet meer in een verzekering. Dus ik denk dat we via die weg vanalles in ons lichaam gaan krijgen en dat we op die manier overal gevolgd gaan worden.

  Justitie zal er ook op inhaken, want met zo’n implantaat kan je onschuld bewijzen dat je op een bepaald moment ergens anders was. En waarschijnlijk gaan ze ook meten of mensen aggressief worden en die worden vervolgens preventief opgepak. In eerste instantie zullen veelplegers tot zo’n implantaat verplicht worden, maar uiteindelijk iedereen.

  Toevallig net een bericht gelezen over Cheney die bang was dat zijn draadloze verbinding met zijn pacemaker zou worden gekraakt. In 2007 liet hij uit angst die optie blokkeren.
  http://nypost.com/2013/10/19/cheney-feared-heart-gizmo-hack-attack/

Leave a Reply