Nederland in ideeën

NL-idee-200pxDeze week is Nederland in ideeën verschenen, het eerste boek van “een serie waarin we elk jaar rond de 100 toonaangevende Nederlandse denkers vragen om kort en krachtig antwoord te geven op één centrale vraag”. De vraag, gesteld door de samenstellers Mark Geels en Tim van Opijnen, wisselt jaarlijks en zal altijd betrekking hebben op het raakvlak van wetenschap en maatschappij. Dit jaar was de vraag: ‘Welk idee, inzicht of innovatie heeft Nederland veranderd – of zal dit in de toekomst gaan doen?’

Ik vind het een eer dat ik één van de 101 opiniemakers ben die een essay mocht schrijven voor Nederland in ideeën. Dan ben je in goed gezelschap, want er staan ook bijdragen in van Beatrice de Graaf (veiligheid), Jeroen Smit (journalistiek), Gerard ’t Hooft (natuurkunde), Henk van Os (kunstgeschiedenis), Neelie Kroes (technologie), Boris van der Ham (filosofie), Heleen Dupuis (ethiek), Nelleke Noordervliet (literatuur), Stine Jensen (filosofie) en 92 andere wetenschappers, auteurs en kunstenaars.

Nederland in ideeën (pdf) is een heel rijk boek geworden, met thema’s die uitwaaien in alle windrichtingen: van de fiets tot de pil, van het feminisme tot Big Brother, van gentherapie tot de flitspaal, van kweekvlees tot absurdistische cinema. Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten van mijn eigen bijdrage, getiteld: ‘Waarom internet ons gek maakt.’

“Als u dit leest is de kans groot dat ik onbereikbaar ben, want ik ga na het schrijven op vakantie. Staat de tekst ook online, dan is de kans groot dat u via Google op deze tekst bent gestuit en mij helemaal niet kent, dus waarom zou u mij überhaupt willen bereiken? Door de opkomst van internet de afgelopen twee decennia zijn de drempels enorm verlaagd om contact te zoeken met onbekenden. Dat doen we dagelijks: via Google, Twitter, Facebook, blogs, fora, datingsites en natuurlijk het aloude e-mail. We vinden het niet meer dan vanzelfsprekend dat de wereld één muisklik van ons verwijderd is. Dat noemen we een van de zegeningen van internet, maar is het wel echt een zegening?”

Wil je mijn complete essay lezen of een van de 100 andere opiniestukken, bestel dan het boek dan bij Maven Publishing.

NL-idee-square

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply