‘Geen gezonde democratie zonder gezonde NPO’

D66media-panel

NPO-baas Henk Hagoort was er. VPRO-baas Lennart van der Meulen was er. VARA-baas Frans Klein was er. De immer kritische Ton Verlind (ex-KRO, tegenwoordig zzp’er) was er. Europarlementariër Marietje Schaake was er, voor een Europese koepelvisie op media. D66-Kamerlid Kees Verhoeven was er om uit handen van Gerrit Jan Wolffensperger het visiedocument van de thema-afdeling D66 Media over de toekomst van de Publieke Omroep in ontvangst te nemen. Maar bovenal waren er maandag meer dan honderd professionals uit de mediabranche bijeen in het Hilversumse AKN-gebouw om te discussiëren over de hervorming van het publieke bestel.

“Een gezonde democratie kan niet zonder een gezonde Publieke Omroep”, betoogde Gerrit Jan Wolffensperger tijdens zijn toelichting van de door hem en enkele andere D66’ers geschreven toekomstvisie. D66 Media pleit voor één centrale leiding, met daaronder minder bestuurslagen en vooral omroepverenigingen die meer als productiehuizen gaan werken. Verder is er behoefte aan een innovatiecentrum waar de mediasector in de breedte, dus ook print en commerciële omroepen, gebruik van kan maken.

Kamerlid Kees Verhoeven sprak vervolgens zijn lof uit over het geproduceerde visiedocument (“De staatssecretaris kwam deze week eindelijk een een lang beloofd NPO-rapport dat even dik is als dit stuk”) en over de grote opkomst, die voor bijeenkomsten van specialistische thema-afdelingen uitzonderlijk is te noemen. Verhoeven benadrukte dat ook voor hem de Publieke Omroep een onmisbare speler is en dat hij zeker gaat putten uit de visie van D66 Media. Wat hij precies wel en niet overneemt, liet hij nog even in het midden. “Zestig precoent”, zei hij grappend. 

Debat over toekomst NPO en #niet123weg

Na een Europese beschouwing van Marietje Schaake, sinds gisteren officieel kandidaat voor het Europese D66-lijsttrekkerschap, was het tijd voor het door Abdellah Dami geleide debat tussen Hagoort, Klein, Verlind, Van der Meulen en de zaal. Dat was een bevlogen discussie met uiteenlopende geluiden (GeenStijl, jullie hadden ongelijk!): zo was niet iedereen tegen de bezuinigingen, waren er aanwezigen die de Ster willen afschaffen en stonden Jan Slagter (Omroep MAX) en Wolffensperger lijnrecht tegenover elkaar inzake de toekomstkansen van ledenomroepen.

Het hele debat samenvatten is ondoenlijk, dus beperk ik me tot een paar treffende oneliners. Frans Klein (VARA) over de kritiek van de VVD op de protestcampagne ‘Niet 123 weg’: “Die spotjes zijn een oase van beschaving vergeleken bij de rampspoed die over ons wordt uitgestort.” Van der Meulen (VPRO): “125.000 mensen ondertekenden de NPO-petitie, dus veel meer dan de PVV-petitie. Dát is pas actievoeren!” Verlind: “De actie is terecht, maar ik hoor het liever van kijkers dan van omroepmedewerkers. Waar zijn die 3 miljoen leden?” Slagter (MAX): “Zo’n Matthijs Huizing van de VVD die zich bemoeit met de inhoud van de Publieke Omroep, dat zijn Noord-Koreaanse toestanden!”

Bereikt NPO nieuwe generaties wel?

Volgens NPO-directeur Henk Hagoort (NPO) moet de omroep blijven inzetten op waar ze het beste in is: “Nederlandse content is het onderscheidend vermogen van de Publieke Omroep. Dat is de toekomst.” Op de vraag of Hilversum nog wel de nieuwe generatie bereikt, stelde hij dat Radio 3FM het heel goed doet bij jongeren. Van der Meulen maakte wel de kanttekening dat jongeren vaak niet weten dat ze naar de Publieke Omroep luisteren of kijken. “De afzender wordt steeds minder belangrijk.”

Met de constatering dat nieuwe generaties media heel anders consumeren en dat de NPO daardoor een heel andere vorm en opzet zal krijgen, werd duidelijk dat dit debat nooit echt is afgerond. Aan deze dynamische avond kwam natuurlijk wel een slot. Verlind verzuchtte: “Goed om te horen dat D66 volmondig achter een sterke Publieke Omroep staat.” Kamerlid Verhoeven maakte daar eerder op de avond wel een kanttekening bij: “Een brede focus van de Publieke Omroep is belangrijk, maar de organisatie kan wel anders. Verscheidenheid in eenheid.”

Jeroen Mirck is bestuurslid van D66 Media. 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “‘Geen gezonde democratie zonder gezonde NPO’”

  1. Ximaar Says:

    De laatste 10 jaar ben ik er achter dat ons zuilensysteem compleet achterhaald is, maar nog altijd wel mooie programma’s aflevert zoals Keuringsdient van Waarde. De 10 jaar eerder twijfelde ik en daarvoor zag ik het systeem nog zitten.

    Dwz de zuilen komen uit 1930, waarbij de Vara gekoppeld is aan de SDAP en later PvdA. De KRO zat aan de KVP en de NCRV aan de ARP/CHU om maar wat voorbeelden te noemen. Nu zitten NCRV en KRO dus beide gekoppeld aan het CDA en hadden ze ook samen moeten gaan, maar dat is niet gebeurd. De EO is uit onvrede ontstaan over de NCRV en was in het begin meer gekoppeld aan de SGP, GPV en RPF. Tegenwoordig zou die omroep gekoppeld moeten zijn aan de CU, maar die heeft toch vaak hele andere opvattingen.

    De VPRO was Protestants, maar liet dat kerkelijke begin jaren 60 compleet vallen en is nu van God los en hangt ook niet meer aan een politieke partij. Ik vind het een erg goede omroep. Je zou ze een beetje kunnen koppelen aan GL, maar dat is meer toeval.

    De ergste koppeling vind ik nog altijd Vara/PvdA. Het verziekt hun programma’s, die ik slecht vind en vooral vooringenomen, met een te groot aandeel amusement die helemaal niet kleurbepalend is. De Vara zou eigenlijk ook samen moeten werken met de SP, want daar zijn inmiddels ook veel arbeiders te vinden. Maar de top van de Vara staat stijf van de PvdA’ers en die laten samenwerking met de SP (wat een concurrent van de PvdA is) niet toe.

    Kortom een zootje en een wespennest dat in mijn ogen inmiddels verlammend werkt.

    In andere landen is het totaal anders opgelost en heb je gewoon staatsomroepen. BBC zit aan het Verenigd Koningkrijk vast en heeft onderafdelingen als BBC-Scotland. Een Katholieke omroep bestaat niet in het VK. In Duitsland zijn de ARD en ZDF staatsomroepen en zijn er omroepen per bundesland (WDR is NRW, HR is Hessen). Ook daar geen Katholieke omroep te vinden. Feitelijk doen wij het ook zo met onze provinciale omroepen. RTV-NH is gekoppeld aan de provincie en we hebben geen RK omroep voor Noord-Holland.

    Kortom de basis is achterhaald en als daar niets in verandert, dan verandert er ook niets in de som van die omroepen te weten de NPO. Maar zoals gezegd ze leveren mooie programma’s af. Die komen echter wel van de kleinste omroepen als Human.

    Zelf kijk ik al 5 jaar alleen on-demand en heb ik geen benul meer naar welke zender ik kijk. Of DWDD op 1, 2 of 3 zit, ik zou het niet weten en hoef het ook niet te weten. Dat DWDD van de Vara is wordt overduidelijk gemeld bij aanvang. De onderwerpen zijn zo algemeen dat ik daar geen Vara in kan herkennen. En gelukkig maar want Kassa en Zembla vind ik tenenkrommend. Dat Van Nieuwenhuizen 4x Balkenende krijgt vind ik bezopen en zeker niet bij de Vara of de publiek omroep passen.

  2. Dick Braam Says:

    Complimenten voor het rapport en voor de debatavond!

    Natuurlijk is de publieke omroep gestoeld op een verzuilde samenleving die na de Tweede Wereldoorlog in rap tempo is ontzuild. Diezelfde publieke omroepen hebben daar een grote rol in gespeeld. Immers, zij waren tot 1985 het enige televisievenster op de wereld. De omroepen zullen nu snel naar elkaar toegroeien om uiteindelijk in een publieke omroep op te gaan.

    In dat nieuwe omroephuis moet die kritische vensters behouden blijven en ons blijven informeren en de samenleving controleren.

    Die maatschappelijke functie die in de visie van D66 sterk wordt benadrukt. Waar zouden we zijn zonder WNL, zonder Argos, zonder Brandpunt, zonder Tegenlicht, zonder Kassa, zonder een Vandaag en zonder PowNews?

    De transitie van radio- en televisieomroep naar platformonafhankelijke zendgemachtigde is ontontbeerlijk om in deze tijd alle delen van de samenleving te bereiken.

    Gelukkig blijft reclame ook gehandhaafd. Immers, de reclamebestedingen kunnen worden gebruikt om kosten van de omroep te dekken.

    Ik hoop dat Pechtold het dezer dagen in het Torentjes overleg kan meenemen!

  3. D66 Media over RvC-advies Says:

    […] Velen keken er reikhalzend naar uit: het mediarapport dat de Raad voor Cultuur eind maart 2014 presenteerde. De Publieke Omroep moet volgens de RvC-notitie ‘De tijd staat open’ uitgroeien tot een netwerkorganisatie die wordt opengesteld voor alle media-organisaties. Naast de publieke omroepen zelf kunnen dan ook andere producenten en ‘zzp’ers met creatieve ideeën’ aankloppen bij de NPO. Een goede zaak […]. Jeroen Mirck, bestuurslid van D66 Media, zet de voorstellen van de Raad voor Cultuur op een rij, evenals de reacties uit het werkveld. […]

Leave a Reply