Minder lokale media controleren lokale politiek

Waakhond-200pxIn kleine gemeenten wordt de politiek nauwelijks nog gevolgd door de journalistiek. Lokale media duiken wegens gebrek aan geld niet in de gaten die regionale media door bezuinigingen laten vallen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wie waakt er in de regio?’ van onderzoekers Quint Kik en Lammert Landman in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Pers. In gemeenten kleiner dan 50.000 inwoners ontbreekt nieuws over lokaal beleid bijna volledig, maar ook in grotere gemeenten hebben ‘hyperlocals’ het vaak lastig door de crisis. Het treurigst is het gesteld in de provincie Zuid-Holland, met als dieptepunt Delft. Voor een stad met bijna 100.000 inwoners blijkt daar online zeer beperkt nieuws te vinden over lokale politiek.

Eén van de problemen waar hyperlocals mee kampen is de financiële situatie, aldus Piet Bakker, lector aan de Hogeschool Utrecht. Samen met onderzoeker/docent Marco van Kerkhoven en vierdejaarsstudenten analyseerde hij deze hyperlokale media in Nederland. In totaal blijken er 350 lokale nieuwssites actief te zijn in 199 Nederlandse gemeenten. Dat lijkt een mooie score, maar het is een permanent snel veranderend landschap. Een derde van alle hyperlocals start om de politiek kritisch te volgen en uit onvrede over te kort schietende nieuwsmedia, maar het probleem is het in de lucht houden van de sites.

De onderzoekers concluderen dat een gebrek aan technische en bedrijfskundige kennis daarvan de oorzaak is. “De praktijk van de Nederlandse lokale sites laat geen gebrek aan innovatie zien, maar een probleem met ‘sustainability’ – het bedrijfsmatig gezond maken van het businessmodel zodat er continuïteit ontstaat. Dit probleem manifesteert zich in de praktijk doordat duidelijk is dat veel sites niet optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die voorhanden zijn”, vermeldt het rapport. De onderzoekers wijzen hierbij onder meer op een gebrek aan kennis over het optimaal benutten van advertenties.

In totaal zijn er drie onderzoeken naar lokale media gedaan, die gisteren in Nieuwspoort werden gepresenteerd. Lees meer over de uitkomsten op Persinnovatie.nl.

Hyperlocals in Amsterdam

Maar goed, dit roept natuurlijk de vraag op hoe we de lokale waakhonden in leven kunnen houden om de lokale politiek te controleren. Dat lijkt me lastig in tijden van crisis. Mijn eigen ervaring is dat Amsterdam een luxe-situatie heeft: naast Het Parool hebben we een lokale en regionale tv-zender (AT5 en RTV Noord-Holland, al is de laatste eigenaar van de eerste), plus nog diverse huis-aan-huis-kranten zoals De Echo en Westerpost. Die lokale ‘sufferdjes’ controleren de macht maar met mate, want ze staan vol met klakkeloos overgenomen persberichten, ook van politieke partijen en lokaal bestuur. Datzelfde geldt voor Dichtbij.nl, waar behalve de burger ook diverse politieke partijen zijn aangemeld als ‘meeschrijver’. Kritischer is men op social media en weblogs, al is die nieuwsstroom erg versnipperd. Oude rot Amsterdam Centraal bestaat nog steeds, maar Nieuws uit Amsterdam sloot eind vorig jaar de deuren. Sympathieke nieuwkomers zijn buurtinitiatieven als I Love Noord, Geef Om De Jan Eef, BoloBoost en Nice Nieuw-West. Echte waakhonden zijn dit doorgaans niet.

Jeroen Mirck is journalist en D66-raadslid in A’dam Nieuw-West. Hij publiceert op Amsterdam Centraal en Nice Nieuw-West.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “Minder lokale media controleren lokale politiek”

 1. Cees Fisser Says:

  Weekblad de Westerpost biedt vrijwel wekelijks politiek-journalistieke verslaggeving van vergaderingen van Raadscommissie en Stadsdeelraad Nieuw-West.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Helemaal waar, Cees. Toch geldt voor veel andere stukken in Westerpost en ook Echo dat ze worden aangeleverd door de PR-afdeling van stad of stadsdeel, en integraal worden overgenomen. Ook als er soms best een kritische kanttekening bij te plaatsen valt. Gelukkig doe jij dat wel in de verslaggeving van raadsvergaderingen. Zoals ik al schrijf in bovenstaand stuk: die waakhondfunctie is enorm belangrijk.

 3. Arnoud Says:

  Conclusie: eigenlijk is alleen Amsterdam Centraal onafhankelijk en kritisch. ;-)
  Maar meer (journalistieke) input zou zeer welkom zijn. Ook iemand met verstand van pr en businessmodellen kan een aanwinst zijn.

Leave a Reply