Dam Tot Damloop: 6 looptips. Zo moet het niet!

Damloop-tunnel

Ik liep vandaag geen onaardige Dam Tot Damloop, maar wel een paar minuten langzamer dan in 2011 en 2012. Hieronder zes dingen die je vooral NIET moet doen in de voorbereiding van deze wedstrijd. Ook ik viel in een paar van deze valkuilen.

 1. Te weinig trainen. Doen we allemaal wel eens. Door werk en politiek heb ik zelf een paar maanden niet of nauwelijks gelopen. Ondanks een inhaalslag in de afgelopen maand was ik duidelijk nog niet in topvorm.
 2. De avond voor de wedstrijd naar een feest gaan. Ik hoor je al zeggen: ga dan niet! Maar dat doe je natuurlijk wél als een goede vriend 60 jaar wordt. Het leven is méér dan alleen hardlopen. Proficiat, Ronald!
 3. Op die avond bier drinken. Of wijn natuurlijk. Heb ik niet gedaan (nou, eentje dan), maar een paar andere lopers wel. Hoe verging het jullie?
 4. Roken. Doe ik niet. Gelukkig.
 5. Weinig slapen. Laat naar bed gaan. Logisch als je druk bent met werk, maar absoluut geen optimale voorbereiding op een zware hardlooprace.
 6. Seks voor de wedstrijd. Geen commentaar. Is wetenschappelijk trouwens bewezen of dat slecht is voor je sportieve prestaties?

Tot zo ver de don’ts voor een succesvolle Dam Tot Damloop. De do’s, ofwel de looptips waar je wél verder mee komt, lees je hier. Uiteindelijk mag ik trouwens niet klagen, want ik liep een alleszins redelijke tijd van 1:14:54. Drie en een halve minuut boven mijn persoonlijk record, maar dat biedt weer een nieuwe uitdaging voor 2014. Tot ziens bij de Dam Tot Damloop 2014!

UPDATE: Bekijk mijn finishvideo, plus Johann Olav Koss van Right To Play

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Dam Tot Damloop: 6 looptips. Zo moet het niet!”

 1. Iwan Says:

  Een dag van te voren een rondje Amsterdam varen kunnen we ook aanraden als een ideale voorbereiding :)

  http://www.nicenieuwwest.nl/2013/09/16/mis-zaterdag-boot/

 2. Patatgeneratie Says:

  […] Van beginners van 18 jaar op Nike Roshe runs tot aan ouwe lullen in een zwaar uitgelubberde tight, iedereen moest die Dam tot Dam doen. Mijn InstaFaceLovin’ timelines ontploften van de pre- en postpost al dan niet met een killertime erbij. […]

Leave a Reply