Sunday View: The Newsroom

The-Newsroom-ZW

Media zijn hot: net in de maand dat de Nederlandse publieke omroep NTR de driedelige documentaire Iedereen Journalist uitzendt, start op het Belgische publieke net Canvas de Amerikaanse tv-serie The Newsroom. Totaal onvergelijkbaar en toch ook weer niet, want beide programma’s portretteren die gekke mediawereld waar menigeen stiekem deel van uit wil maken – of dat ook daadwerkelijk doet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mediagekte in het Deense politieke drama Borgen. Jazeker, media zijn hot!

The Newsroom (niet te verwarren met de filmklassieker Network) is een HBO-serie die natuurlijk al lang te zien was voor mensen met betaaltelevisie of via een nog niet verboden torrentsite, maar Canvas zendt de serie sinds 26 juli 2013 uit op een open kanaal. Ik had er wel eens van gehoord, maar nog geen tijd gevonden om me er echt in te verdiepen. Geprikkeld door een trailer (ik ben en blijf immers journalist) kroop ik vrijdagavond dan ook totaal onbevangen voor de televisie.

Het rommelt op de redactie van News Night. Presentator en hoofdredacteur Will McAvoy (een glansrol van Jeff Daniels) ligt onder vuur, maar krijgt de kans om toch nog een keer te gaan knallen. Ongevraagd krijgt hij alleen wel zijn ex MacKenzie McHale als producer toegewezen. Er botsen wel meer ego’s op de redactie, wat in de eerste uitzending extreem over the top wordt uitgespeeld.

Ik stond op het punt om weg te zappen, maar toen kwam de olieramp van Deepwater Horizon langs en begon het journalistieke bloed te stromen. The Newsroom kwam op stoom en werkte toe naar een grande finale, waarbij geen Amerikaanse tv-cliché werd geschuwd. Was dat erg? Welnee, het was topentertainment. Als journalist wil ik dit zien. The Newsroom is zwaar overdone, maar wel heel erg goed gemaakt.

The Newsroom is elke vrijdag vanaf 21:35 uur te zien bij Canvas.

Tags: , , , ,

One Response to “Sunday View: The Newsroom”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Over deze blogpost ontpopt zich een boeiende discussie op Facebook.

  “I could only take a few episodes. I think it’s the schoolmarmish ‘let me use my 20-20 hindsight to tell the media what they SHOULD have done last year’ attitude”, reageert mijn Amerikaanse vriend Derek Vandivere.

  Oud-studiegenoot Owen van Oers: “Moet ik ook zien. Ben nu met The Hour bezig, Britse serie over actualiteitenrubriek in de jaren vijftig. De moeite waard.”

  “Ik weet niet of ik de hele serie ga afkijken, maar iedere tv-maker moet de eerste aflevering zien. Wanneer was de laatste keer dat iemand op de Nederlandse tv zo z’n nek uit durfde te steken als Aaron Sorkin?” zegt Ger Apeldoorn.

  Wat vond je er gedurfd aan, vraag ik. Apeldoorn: “De openingsspeech. Hardop zeggen dat Amerika naar de kloten gaat en dat de Media daar een grote rol in spelen. Mijn grote doel op dit moment is een tv serie maken waarin ik dingen mag zeggen die niemand hardop zegt… En die zijn er genoeg. Onze cabaretiers zijn tamme publiekpleasers geworden. Wie gaat er hier zeggen dat transparantie een nutteloos doel is en het tegendeel bereikt van wat het wil bereiken? Wie gaat er tegen de door anekdotisch bewijs gevoede veiligheidscultuur in? Wie breekt er een lans voor fraude? Wie zegt dat Marx gelijk had?”

  De openingsscene kun je hier bekijken:
  http://youtu.be/BJWKccHQFOA

Leave a Reply