Is internet een timewaster?

Song-PopIs internet een afleiding, een timewaster? Soms wel. Vaak wel. Twee weken geleden was ik het zat. Ik merkte dat ik in verloren momenten naar mijn smartphone of tablet greep om doelloos spelletjes te doen. Natuurlijk struinde ik ook vaak schijnbaar doelloos over Twitter of Facebook, maar daar kon ik – mits gedoseerd – nog wel het nut van inzien. Op social media onderhou je contacten, volg je nieuws en doe je ideeën op. Maar al die spelletjes: waarom? Ik besloot de meeste van mijn apparaten te verwijderen, in de eerste plaats Songpop.

Songpop, de oorspronkelijke hype had ik vakkundig omzeild. Was ik er nog wel redelijk vroeg bij met Wordfeud en Draw Something, ditmaal haalde ik er aanvankelijk mijn neus voor op. Totdat ik me onlangs toch liet overhalen. “Jij weet toch ook zo veel van muziek?” Vervolgens ontrolt zich het patroon dat mij twee jaar geleden al deed afhaken bij Draw Something: het pingpongeffect. Je speelt een spelletje en wacht op je tegenstander om de uitdaging aan te gaan. Niet veel later komt er een bliepje en blijkt je tegenstander niet alleen jouw spel te hebben gespeeld, maar je ook alweer uitgedaagd te hebben voor een volgende. Die speel jij weer, waarna je de ander direct weer uitdaagt voor een nieuw duel. Dat zijn drie potjes in een paar minuten. En het gaat maar door.

Zo kon het gebeuren dat ik in een week tijd zeventig potjes Songpop speelde tegen dezelfde vriendin. Dat zijn tien partijtjes per dag. In het begin nog onschuldig leuk, maar na verloop van tijd wordt zo’n duel een obsessie. Bliep. Snel kijken: heb ik gewonnen? Nee, dan direct weer een spel spelen. Waarbij ‘Lithium’ van Nirvana inmiddels voor de tiende keer langskwam. Lekker nummer, maar de opdracht is: druk ‘m zo snel mogelijk weg. Songpop draait niet om de muziek, maar om de snelheid waarmee je (vaak dezelfde) liedjes raadt.

Songpop verwijderen van je iPhone
Twee weken geleden was ik deze obsessie zat en verwijderde ik Songpop van mijn telefoon. Tegelijk gooide ik ook allemaal andere zinloze spelletjes van mijn iPad: tennis, snooker, pool, pinball, vier-op-een-rij… Van patience had ik gelukkig al veel eerder afscheid genomen. Wat een verademing!Ik ben prompt weer een boek gaan lezen: ‘Stoner’ van John Williams.

De enige uitzondering maakte ik voor Wordfeud. Dit taalspel heb ik in mijn hart gesloten. Het scherpt je geest, maar het is bovenal een vorm van slow gaming: je speelt niet op tijd, kunt op een drukke dag rustig even niet omkijken naar je telefoon. In twee jaar tijd speelde ik inmiddels ruim 450 potjes ‘WF’. Verslavend is het zeker, maar het is een leuke verslaving. En ik probeer het te doseren.

Een jaar zonder internet
Helpen dit soort rigoureuze beslissingen tegen internetverslaving? Natuurlijk niet. Een verslaafde vindt altijd wel weer een andere afleiding. Neem nou Paul Miller, de Amerikaanse schrijver en webdesigner die zich een jaar afsloot van internet. Deze week zat zijn jaar van zelfkwelling erop. Zelfkwelling, want hij kwam er in dat jaar achter dat het niet zijn online leven was dat hem niet weerhield om productief en creatief te zijn, maar dat die tekortkomingen helemaal aan hemzelf lagen. Of zoals hij terugblikkend op The Verge schrijft:

“I wanted to figure out what the internet was ‘doing to me,’ so I could fight back. But the internet isn’t an individual pursuit, it’s something we do with each other. The internet is where people are.”

Het sociale van internet is niet iets om van weg te lopen, het is juist een zegen. Geloof de verhalen niet dat sociale media ons asocialer maakt. Wel is het belangrijk om te doseren. Zelf heb ik er enorm veel baat bij dat ik bepaalde spelletjes van mijn devices heb verwijderd. Ik voel me geconcentreerder, kan langer mijn aandacht bij mijn werk houden. Soms even een potje wordfeuden tussendoor voelt nu als een beloning, in plaats van een afleiding waar ik me schuldig over zou moeten voelen. Inhakend op Paul Miller: internet is onderdeel van ons leven, maar laat het niet je leven overnemen.

Tags: , , , , ,

One Response to “Is internet een timewaster?”

  1. Tom Voute Says:

    Goed stukje

Leave a Reply