Gestopt met Twitter? Dan hoor je er pas bij!

TwexitStoppen met Twitter, het is de nieuwste rage. Vooral BN’ers en andere celebrity’s hebben er een handje van om hun vertrek van Twitter omstandig uit te venten. Hollywood-sterren, sporthelden, soapies of John Ewbank, je hoort er niet bij als je je niet in de media hebt beklaagd over kritische tweets. Miley Cyrus maakte er zelfs een liedje over. Zelfs burgemeesters stoppen met twitteren: eerst Peter Rehwinkel (Groningen), later ook Onno Hoes van Maastricht. De aandachtsgeile Twitter-quitter stopt natuurlijk niet écht: die komt na een paar weekjes gewoon weer terug. Zo heeft Volkskrant-columnist Jan Bennink (twee maanden geleden “cold turkey en definitief gestopt met Twitter”) inmiddels alweer ruim duizend tweets uitgepoept op een nieuw account. Het laatste bekende ‘slachtoffer’ in cabaretier Johan Fretz, die er zelfs een column over schreef.

Treffend omschrijft Fretz de paradox van de aandacht: “Kunstenaars zijn over het algemeen sensitieve dwazen. Ik in elk geval wel. Dat men een mening over je heeft, kwetst soms. Tegenstrijdig is dat. Je klimt zelf op een podium, eigenlijk roep je telkens: zie mij!” Wie de publieke opinie opzoekt, moet in feite niet zo zeuren. Toch is het fascinerend om te zien hoezeer de drempel om te klagen, kankeren en kritiseren is verlaagd door de komst van sociale media als Twitter. Daarover schrijft Fretz:

“Langzaamaan werd ik in een orkaan gezogen die niks meer te maken had met het voeren van geinige terloopse gesprekken met onbekenden. Elke dag probeerde ik wel weer een hater te overtuigen dat ik heus open sta voor dialoog en best een aardige kerel ben. (…) De haters waren beslist geen anonieme idioten, maar gewoon mensen met vriendelijke gezichten die in hun Twitterbio schreven: ‘Levensgenieter – Wielrennen – Trotse vader van Lieve en Sterre’. Dat deze mensen al besloten hadden een onveranderlijke hekel aan mij te hebben: daar had de sensitieve dwaas in mij het moeilijk mee. Maar bovenal werd ik moe van mezelf, van mijn geplug: ‘Kom naar mijn show!’, mijn meningen – ‘denkt de minister nu echt dat…’ – en mijn gedachten over de waan van de minuut.”

Het probleem is dus tweeledig: wie al dan niet vrijblijvende tweets de wereld in slingert, moet niet gek opkijken als hij vervolgens al dan niet vrijblijvende kritiek retour krijgt. Het medicijn tegen dit gif is simpel: maak je er niet druk om. Je kunt er ook een stap verder in gaan: “Love your haters” schreef ik drie jaar geleden in de toenmalige discussie over reaguurders. Zo zie je maar: tijden veranderen, discussies niet. Relativeer de boel. Of maak er melige grapjes over, zoals Micha Wertheim dat zo treffend deed over reaguurder Droge Poepsteek.

UPDATE (12-05): De nieuwste trendy Twitter-afhaker is Bert Brussen. “De openheid van internet en de zogenaamde ‘vrijheid van meningsuiting’ heeft mij, zeker de laatste jaren, meer leed dan heil gebracht”, aldus de columnist die anderen op Twitter voortdurend uitscheldt en belastert. Hypocriet gehuil, heet dat. (Edit: Brussen heeft zijn klagerige blogpost gauw verwijderd. Hij stopte trouwens vorig jaar ook al met veel bombarie.)

UPDATE (13-05): Voor wie heel hip wil quitten met Twitter (of Facebook) is er sinds kort een kek spel: SocialRoulette.net.

UPDATE (08-06): En weer stopt een usual suspect demonstratief (een beetje) met twitteren: rechtbankverslaggever Chris Klomp. “Twitter is een moeras. Ik ben er dol op. De aandacht. De provocatie. De gekken en dwazen op het net kan ik aan. Met die gek in mijn hoofd heb ik meer moeite. Ik vind iets van dingen. En dat zal ik blijven zeggen. Maar ik ga niet meer in het openbaar reageren op wat anderen vinden. Ik stop louter met reageren. Op alles en iedereen om me heen.”

Tags: , , , , ,

9 Responses to “Gestopt met Twitter? Dan hoor je er pas bij!”

  1. karin r. Says:

    wat ik heb gedaan: de gewone volgerstimeline eruit kiepen en 1 lijst met een aantal volgers die werkelijk weten wat inhoud is (lees: geen marketingklets, gescheld e.d) volgen. die rust is heerlijk!

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Karin: Ik werk ook vooral met een heel compacte vriendenlijst. Een groep professionele geestverwanten moet ik ook nog wat scherper uitfilteren. Hoe heb jij jouw volglijst uitgespit: mensen een-voor-een verwijderd? Dat lijkt me een enorm karwei. Of heb je een slimme truc?

  3. Elja Says:

    Ik werk ook met lijsten. Een met vrienden/leuke mensen en een met mensen die ik zakelijk interessant vind.
    Ik volg (bijna) iedereen die mij volgt overigens wel terug en af en toe werp ik een blik op mijn grote stream waar iedereen in zit en reageer ergens op als het zo uitkomt. En dan voeg ik mensen eventueel toe aan een van mijn twee lijsten. Ontvolgen hoeft voor mij niet. Ik volg iedereen ook handmatig terug, vind ik leuk, even profielen en laatste tweet bekijken en zo.
    Maar ‘Mijn Twitter’ is door die lijsten een vrij relaxte plek vol leuke mensen. Hoewel je natuurlijk meer haters krijgt die je mentions geven als je een BN-er bent denk ik? Die zie je natuurlijk toch in je mentions dan. Helpen lijsten niet tegen.

  4. Jeroen Mirck Says:

    @Elja: Klopt, het zijn vooral de agressieve reacties van wildvreemden die Twitter voor bekende(re) mensen tot een lastig terrein maken. Natuurlijk komen ze dat op straat ook tegen, maar dan is de fysieke confrontatie voor mensen een reden om zich in te houden. Op andere sociale netwerken kunnen je wildvreemden beter buiten de deur houden, zoals je dat op een verjaardagsfeestje ook zou doen. Persoonlijke dingen plaats ik op Facebook achter een slotje, dat hoeft de buitenwereld niet te weten. Op Twitter kun je die tweedeling (helaas?) niet maken.

  5. Gyurka Jansen Says:

    De vraag is dan -lijkt mij- waarom je mensen volgt die je toch niet leest. Zoals karin doet: kun je dan niet beter alleen die mensen volgen?

  6. Hanz Christian (@HanzChristianNL) Says:

    Ben zojuist op Facebook geblocked door Bert Brussen. Op Twitter was dat al eerder het geval.

    Ik schreef even daarvoor: Vijanden? Vrienden. Facebook niet te serieus nemen hoor, Bert. Anders herhaalt het drama zich. Kan zomaar.

    Bert Brussen’s Laatste tweet (voor jou) lijkt erg op Gordon’s ‘dit is mijn laatste lied voor jou’. Best wel schokkend zoals Gordon zich met dit nummer op de kist van zijn moeder stortte en het ten gehore bracht bij Knevel&van den Brink (begeleid door het vocale ensemble met wie hij nu in een even opzichtige scheiding ligt). Sommige fenomenen zijn nu eenmaal niet te stuiten, niet met een kloek besluit.

    PostOnline brengt brood op de plank. Twitter is niet meer nodig om aandacht te trekken. Verder niet te filosofisch over doen.

  7. karin r. Says:

    @Jeroen: ik heb maar 1 lijst nu. daar zitten zo ongeveer 45 mensen in. ik volg de ‘gewone’ timeline niet meer waar iedereen in voorkomt. die lijst heb ik verder niet opgesplitst. heb wel global filter een flinke lijst gegeven, daarmee was ik in eerste instantie begonnen. als je ‘social media’ en ‘gratis’ ‘training’ in de global zet krijg je ook al behoorlijk wat rust. ;-)

  8. karin r. Says:

    P.S de functie van twitter waarmee twitter is begonnen is helaas veranderd. voorheen ging het om contact (ik haat het woord maar vooruit: verbinden) nu is het een grote zendp0rno.

  9. Jeroen Mirck Says:

    @Gyurka: Er zijn verschillende redenen om mensen te volgen. Vage kennissen, vrienden en zakelijke contacten lopen door elkaar heen. Ik heb geen behoefte om daar meerdere accounts voor aan te maken.

    @Karin: Twitter is inderdaad veranderd, maar ik deel je mening niet dat het louter ‘zendporno’ is. Misschien dat je dat als online zzp’er temidden van al je collega’s zo ervaart, maar ik volg voldoende mensen die authentiek delen en discussiëren. Juist die afwisseling maakt Twitter zo interessant.

Leave a Reply