Zes jaar op Twitter

twittervogeltjeIk ben jarig vandaag, twitterjarig. Vandaag zit ik precies zes jaar op Twitter. Wat hebben die zes jaar twitteren me geleerd? Dat sociale media erin slagen om mensen die elkaar niet kennen dichter bij elkaar brengen, in positieve én negatieve zin. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt via Twitter, maar ook nieuwe vijanden. Of beter gezegd, het zijn vaak eenzijdige vijanden: mensen die je niet kent gaan zich ongevraagd met je bemoeien, hebben een mening over je tweets en daardoor over jou. Dit soort vijandschappen betreffen mensen die denken je te kennen omdat ze lezen wat je in 140 tekens zegt. Of omdat ze lezen wat anderen in 140 tekens over je zeggen. De wereld van woorden op Twitter vereenzelvigen ze met de echte wereld, alsof er buiten Twitter niets is. Dat leidt tot verpletterend nihilistische stalk- en scheldpartijen, waar blogger Peter Breedveld recentelijk het slachtoffer van werd. Ik wilde dood, schrijft hij vandaag op zijn blog Frontaal Naakt. Uitgerekend vandaag maakt hij zijn comeback. Welkom terug, Peter! Laat je niet afschrikken door eenzijdige vijanden. Geniet van het positieve van Twitter.

Tags: , , , ,

4 Responses to “Zes jaar op Twitter”

 1. Ximaar Says:

  Van Harte Gecondoleerd!

  Ximaar,
  volgt/stalkt niemand en laat zich door niemand volgen/stalken.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Ximaar: Haha, dit is ook maar gewoon een momentopname, ingestoken door de recente bedreigingen van Peter Breedveld. Twitter is vooral een leuk en informatief medium, met hier en daar een trol, stalker of andersoortig gekkie.

 3. Boze buurman Says:

  Tja, ik vind die vijandschappen wel een reëel probleem hoor.
  Ik vind dat je toch wel uit moet kijken met wat je zegt, en vooral hoe je het zegt, en tegen wie je het zegt, en dat je ook vooral uit moet kijken met humor, want dingen worden snel verkeerd begrepen, en voor het weet heb je veel vijanden. Ik wil dat zelf liever voorkomen, en daarom hou ik me vaak in.
  Peter Breedveld houdt zich niet vaak in, hij zegt gewoon wat hij vindt. Aan de ene kant bewonder ik dat, aan de andere kant vind ik het ook stom. Hij weet dat hij daarmee problemen aantrekt, en dat heeft hij vaak genoeg aan de hand gehad, maar hij gaat toch door. Bewonderswaardig maar ook een beetje stom.
  Het grappige is trouwens dat Peter Breedveld in werkelijkheid een heel aardige man is. Op internet jaagt hij iedereen tegen zich in het harnas, maar in werkelijkheid is hij heel vriendelijk en beleefd. En je kunt het best eens met hem oneens zijn, dat kan hij goed hebben, en daar kun je best een potje met hem over debatteren, maar hij blijft vriendelijk en beleefd.
  Hij is in het echt heel anders dan hij overkomt op internet.
  Ik vind het erg dat hij bedreigd is. Dat heeft hij echt niet verdiend.

 4. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor je uitgebreide reactie, Boze Buurman. Ik ben het met je eens dat humor vaak niet begrepen wordt op Twitter en dat scherpe opmerkingen nog veel scherpere reacties oproepen. Zelf heb ik indertijd mijn toon gematigd omdat ik merkte dat het averechts werkt om er altijd maar met gestrekt been in te gaan. Ik zeg nog steeds hetzelfde, maar ik zeg het anders. Dat werkt positief, al blijven er idioten die om niets beginnen met schelden of dreigen.

Leave a Reply