Waarom Wim T. Schippers een held is

ronflonflonWim T. Schippers is een held. Als artiest annex kunstenaar, maar vooral ook als ontregelaar, als hofnar. Op de voor hem zo karakteristiseke wijze liet hij zich gisteren weer eens gelden op de radio. Schippers was te gast bij het programma Dit Is De Dag van de Evangelische Omroep. Nou, dat heeft EO-presentator Tijs van den Brink geweten: Schippers beantwoordt namelijk niet routineus vragen, maar vraagt zich hardop af waarom vragen gesteld worden, wat het nut ervan is en waarom het format van een nieuwsinterview vaak zo plat is als een dubbeltje. Fascinerend en ongemeen grappig om naar te luisteren, want hij zet je ermee aan tot nadenken. Waarom gaan we allemaal zo klakkeloos akkoord met de meest stupide conventies?

Dit Is De Dag stond nog even stil bij de storing die het internetbankieren van ING een dag lang lamlegde. “Ik dacht dat ik in een serieus programma verzeild was geraakt”, verzucht Schippers. “Nu gaan we een beetje na zitten te kauwen over ING.” De wollige taal van communicatie-expert Frank Havik moest het vervolgens ontgelden, waarna ook God even fijntje ter discussie werd gesteld: “Ik vind het zo erg dat God het allemaal toelaat. God gaat toch over alles?”

Ook columniste Elma Draijer, die smalend de nieuwe opleiding metalmuziek fileerde, kreeg de wind van voren toen er een stukje metal werd gedraaid: “Metal klinkt niet altijd zo.” Verder bemoeite Schippers zich actief met de plichtmatige inleiding van het programma en de routineuze wijze waarom radiomakers nieuws behandelen. Sommigen zullen dat allicht vreselijk irritant vinden, maar het is ook verfrissend. In feite hield hij de radio en haar luisteraars een spiegel voor: waarom doen we wat we doen?

Ik betoogde al eerder dat we ten onrechte de hofnarren in onze samenleving kwalijk nemen dat onze samenleving is zoals hij is, naar aanleiding van massale kritiek op een foute grap van cabaretier Theo Maassen. Die hofnarren zijn juist broodnodig om onszelf scherp te houden. We doen al te veel op de automatische piloot. Te weinig mensen stellen zichzelf kritische vragen, houden zichzelf een spiegel voor. Gelukkig durft een hofnar als Wim T. Schippers ons wél die spiegel te tonen.

Wim T. Schippers ontregelt Dit is de Dag (via SoundCloud)

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Waarom Wim T. Schippers een held is”

  1. Matthijs Says:

    De woensdagmiddagen waren voor mij als kleine vent al een feest toen Wim T. Schippers voor de VPRO het radioprogramma Ronflonflon presenteerde (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronflonflon)… Als volwassene wordt alleen maar weer onderstreept waarom.
    Ik vind Wim in de eerste plaats niet echt een hofnar… meer een soort hybride vorm van de engel en de duivel die op je schouder zit.

  2. sander Says:

    thx, ongelofelijk geestig

Leave a Reply