Lekker rellen met Andrei Vreeling

FreelingDaar sta je dan, Andrei Vreeling. Voor de tweede keer in ruim een jaar tijd ben je in opspraak gekomen door een tweet. Eerst over bangalijstjes, nu over de ‘ezels’ in het college van burgemeester en wethouders in Hellevoetsluis. De eerste tweet kostte je het voorzitterschap van de Jongerenraad, de tweede leidde zelfs tot ontslag uit dat adviesorgaan. Dat gaat ver, te ver. Zelf spreek je over ‘censuur’. Ik sta achter je, maar toch geef ik je een vaderlijk advies mee.

Wat vooraf ging aan deze column van mij is het volgende: ik heb Andrei Vreeling ontmoet op het Blogbal 2013, waar hij presentator was en ik spreker. Na afloop spraken we elkaar uitgebreid over politiek, polemiek en media. Andrei is 20 jaar, maar hij heeft een scherpe, frisse blik op de wereld. Een politicus in de dop, was mijn eerste gedachte. Sterker nog: Andrei bemoeit zich al actief met de lokale politiek in zijn woonplaats Hellevoetsluis. Maar daar is dus nu een rel ontstaan.

DDR-praktijken
Een maand geleden twitterde Andrei een foto van drie ezels en een schaap, een schilderij uit het gemeentehuis, met als bijschrift: ‘Hellevoets college van B en W geportretteerd.’ Wethouder jeugdbeleid Jorriena de Jongh riep hem als lid van de Jongerenraad ter verantwoording, maar hij weigerde het gesprek. In De Telegraaf zegt Andrei vandaag: “Ik zag niet in waarom ik op het matje moest komen voor een tweet vanaf mijn privé-account. Dat zijn DDR-praktijken. Het was bovendien overduidelijk een grapje.”

Het college van Hellevoetsluis nam een rigoureuze maatregel: het royeerde Andrei. Daarover werd zelfs een (geanonimiseerd) persbericht verstuurd:

“Het college van B&W heeft besloten een lid van de Hellevoetse Jongerenraad te ontslaan van zijn taken binnen het adviesorgaan. Het college zegt de samenwerking met de secretaris van de Jongerenraad op. Reden hiervoor is een breuk in de vertrouwensrelatie en het ontbreken van respect in de houding van de secretaris.”

De gemeente liegt
Andrei liet het er niet bij zitten en zocht de media op: hij sprak over de kwestie op de lokale radio en staat vandaag met interviews in AD en De Telegraaf. Terugkeren in zijn functie wil hij niet, excuses wel. Het college van B&W is onprofessioneel en liegt, schrijft hij op zijn blog:

“De Gemeente Hellevoetsluis heeft drie brieven de deur uitgedaan. Eén naar de Jongerenraad, met een bepaalde argumentatie. Eén naar de Gemeenteraad, met andere argumentatie. En één naar mij, met weer een andere argumentatie. In mijn brief werden ook de tweets van vorig jaar genoemd, terwijl (gemeentelijk woordvoerder) Carole Bakker na vragen van journalist Kevin Spanjersberg heeft gezegd dat het niet speelt.”

Tot zover de affaire-Vreeling, de heibel in Hellevoetsluis. Nu door naar mijn vaderlijke advies (we schelen immers 21 jaar). Andrei vroeg me op het Blogbal om als ervaringsdeskundige op het gebied van media en politiek af en toe eens een column te schrijven voor zijn groepsblog Volvens.nl. Toen ‘ezel-gate’ enkele weken geleden de kop opstak, wist ik meteen: wat een geweldig onderwerp voor een eerste column!

Publieke functie
Andrei, je hebt de vrijheid om op Twitter, op je blog en waar dan ook te zeggen wat je goeddunkt. Toch leert deze kwestie je een wijze les: politiek of bestuurswerk in het publieke domein staat hier NOOIT helemaal los van. Als politicus of bestuurder heb je een publieke functie waarop je ALTIJD aangesproken kunt worden. Dat je een tweet verstuurt als privé-mening doet daar niets aan af. Het gaat er niet om of je gelijk hebt, maar om het effect dat je ermee sorteert. Een flauwe grap over het college van B&W dat je zelf adviseert, ondergraaft de onderlinge verhoudingen. ‘Niet handig’, heet dat in PR-speech.

Los daarvan vind ik de reactie van het college zwaar overtrokken. Was gewoon even koffie gaan drinken met Jorriena de Jongh, dan had dit met een sisser kunnen afgelopen. Geen persberichten, geen royement, geen gezeik. Al kan ik me voorstellen dat een eigenwijze opiniemaker als jij juist graag de knuppel in het Hellevoetse hoenderhok gooit. Je houdt van lekker rellen.

Daar sta je dan, Andrei Vreeling. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Is het erg wat er nu gebeurt? Welnee, jou zien we binnenkort terug in een andere rol, met net zulke uitgesproken meningen als voorheen. Zoals een beroemde gouverneur het ooit zei: “I’ll be back.”

De column verschijnt ook op de jongerensite Volvens.nl.

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to “Lekker rellen met Andrei Vreeling”

 1. Arnoud Says:

  Ja, als je zo’n schilderij ophangt in het gemeentehuis vráág je er ook gewoon om. Wat een inkopper zeg! Dat is bijna uitlokking.

 2. Andrei Vreeling Says:

  Om het erger te maken, schilderij is vervangen door een schilderij van koeien…

 3. Jeroen Mirck Says:

  “I’ll be back.” Inderdaad:
  http://www.retecool.com/andrei-vreeling-is-al-heel-vroeg-heel-eng/
  Nieuwsbericht in AD: http://tinyurl.com/vreeling

  Mijn commentaar nu: “Een beetje dom, ‎CDA‬’er Andrei Vreeling, om homoseksualiteit te vergelijken met stelen en moorden. Ik had je vorig jaar al gewaarschuwd in deze column: ‘Als politicus heb je een publieke functie waarop je ALTIJD aangesproken kunt worden. Dat je een tweet verstuurt als privé-mening doet daar niets aan af.’ Vorig jaar waren je relletjes nog ludiek, nu sla je echt de plank mis. Jammer.”
  Zie de discussie op Facebook: http://on.fb.me/1DwxAAw

 4. Eliza Says:

  Volgens mij kan hij nog steeds wat vaderlijk advies gebruiken. Nu in Arnhem. Of is hij zelf een ezel met een betonplaat voor zijn kop?

 5. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de alert, Eliza. Deze faux pas had ik even gemist.
  Een kleine vier jaar later heeft Ioan Vreeling (voornaam aangepast vanwege pijnlijke Google-search?) blijkbaar weinig geleerd van zijn eerdere fouten. Hij wenst een vroegere vriend (inmiddels uitgesproken homoseksueel) een ‘betonschaarbehandeling’ toe. Bah.
  https://twitter.com/advocaatsmeets/status/958370552753868800

Leave a Reply