De middelvinger van Vladimir Poetin

Kim-vs-Poetin

Terwijl de ene dictator dreigt met atoombommen, wordt de ander vriendelijk onthaald in Nederland. Paradoxaal eigenlijk: Kim Jong-un zit verschanst in het politiek geïsoleerde Noord-Korea, maar Vladimir Poetin reist de wereld rond als allemansvriend.

Eind vorig jaar zag ik beide imperiums broederlijk tezamen, op de politieke tentoonstelling Newtopia in Mechelen. Poetin, vandaag te zien naast premier Mark Rutte, schudde in een fotocollage Kim Jong-il de hand, de vader van de nieuwe Noord-Koreaanse leider. Twee toeschietelijke tirannen. Dictators onder elkaar. Een dikke middelvinger naar de NAVO.

Vandaag is de Russische president dus te gast in Amsterdam. Hij bezoekt vanmiddag de Hermitage en dineert daarna in het Scheepvaartmuseum. Gezellig! Vanwege zijn stelselmatige schending van mensenrechten (recentelijk ook met name die van homo’s) komen AmnestyInternational en het COC dit feestje verstoren. Amnesty schrijft:

“Poetin heeft het niet zo op mensenrechten. En houdt niet van kritiek. Daarom kleuren de straten rondom de Hermitage vandaag geel. Amnesty-geel. Misschien dat Poetin dan groen ziet. Van ergernis. Maar liever nog rood. Van schaamte.”

Mijn liefdevolle PvdA-vriend Marcel Duyvestijn vindt zo’n demonstratie met regenboogvlaggen symboolpolitiek waar hij jeuk van krijgt. Dat is zijn goed recht. Ik ben wél blij dat mensen zich uitspreken. In Rusland is dat verboden danwel levensgevaarlijk, dus laten wij onze vrijheid inzetten om hen die onvrij zijn te steunen. Als we allemaal zouden zwijgen, gedogen we immers het Russische totalitarisme.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “De middelvinger van Vladimir Poetin”

  1. Jeroen Mirck Says:

    Hoezo anti-homowetten? Hoezo Pussy Riot in Siberië? Hoezo wapensteun aan Assad? Nee, laten we kameraad #Poetin nomineren voor de Nobel Peace Prize…
    http://ind.pn/1brJvFq

Leave a Reply