Kluun stopt met bloggen

Kluun_2011Vandaag ging een bekende blogger op zwart: Raymond van de Klundert, beter bekend als de successchrijver Kluun. Niet vanwege scheldpartijen en bedreigingen aan zijn adres (zoals blogger Peter Breedveld twee weken geleden), maar vanwege de ‘aasgieren’ van de copyright-politie. Diverse schadeclaims vanwege onrechtmatig geplaatste afbeeldingen kostten de auteur van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ naar eigen zeggen al duizenden euro’s. Op zijn lege en zwarte site schrijft Kluun:

“Tien jaar lang kon u op deze site enkele keren per week een column van mij lezen. Zin en onzin over muziek, het nachtleven, televisie, voetbal, nieuws en al wat mij bezighoudt. Zoals alle bloggers zette ik daar in de beginjaren van deze site meestal een plaatje bij dat ik, zoals alle bloggers, van Google Images plukte. (…) De laatste jaren zijn er steeds meer advocaten die hun medewerkers sites van bloggers af laten struinen om te kijken of er geen plaatjes van Google Images op staan waarop copyright blijkt te rusten. Als ze zo’n plaatje hebben gevonden hebben ze beet: er gaat dan een claim uit naar de blogger, variärend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Iedere kleine blogger en grote website heeft hier al wel eens mee te maken gehad. Mensen met blogs waarop zes, zeven, acht jaar geleden nog geen vijftig bezoekers per dag kwamen, krijgen nu rekeningen voor bedragen waarvan een middelgroot gezin een week in een resort op de Bahama’s kan verblijven. Zo werken de aasgieren van het nieuwe wilde westen.”

Copyright-politie
Kluun heeft hier absoluut een punt, want er zijn inderdaad bedrijfjes actief die louter bestaan bij gratie van het procederen tegen individuele bloggers. Sommige bedrijfjes doen dat in opdracht van rechthebbenden, andere zoeken eerst ‘daders’ en stappen daarna pas naar rechthebbenden toe met beloftes van torenhoge schadeclaims waar beide partijen financieel wijzer van worden. Een incassobureau als Cozzmoss (later hernoemd tot Auxen) wordt daar al jaren steenrijk van.

De keerzijde is wel dat elke Nederlander geacht wordt de wet te kennen, dus ook de Auteurswet. Kluun is namelijk wel heel erg naïef als hij schrijft: “Bloggers die in hun beginjaren foto’s van Google Images hebben gebruikt zijn vogelvrij. Helaas weet ik (en met mij vele andere bloggers) dit pas sinds enkele jaren.” Dacht onze literaire miljonair nu echt dat alle content op internet gratis is?

Creative Commons
Dat Kluun zijn blog nu op zwart zet, is op zich wel weer begrijpelijk. “Het is praktisch onmogelijk om alle foto’s te verwijderen die ik vanaf 2003 bij columns op Kluun.nl heb geplaatst. Ik zou duizenden artikelen moeten nalopen en vervolgens de foto’s één voor één verwijderen.” Daarom gaat de site ‘voorlopig op zwart’. De oude columns keren niet meer terug, maar de schrijver bereidt wel een online comeback voor: “Er komt te zijner tijd een site met alleen nieuwe columns, zonder afbeeldingen erbij.”

Plaatjes plaatsen op je blog is trouwens heus wel mogelijk. Eigen foto’s leveren natuurlijk geen problemen op, net zo min als beelden van anderen met een Creative Commons-licentie. Die vermelding staat bij foto’s op Wikipedia en vaak ook bij beelden op Flickr. Het is even wat uitzoekwerk (al zijn er slimme filters, zie de video), maar dan heb je toch een blog met beeld. Bovenstaande foto van Kluun is bijvoorbeeld afkomstig van zijn eigen Wikipedia-pagina. Zo kan het dus ook, Ray!

Foto: Krimidoedel (Creative Commons)

Tags: , , , ,

3 Responses to “Kluun stopt met bloggen”

 1. Arnoud Says:

  Ik heb hier mijn gedachten eens over laten gaan en ben tot de conclusie gekomen dat de blogger in deze een belangrijke maatschappelijke functie kan vervullen:
  http://verbaljam.nl/archive/2013-03-30/gestoord

 2. Jeroen Mirck Says:

  Interessant stuk, Arnoud. Al is de door jou beschreven hulp aan ontsporende trollen eerder gebaseerd op de ervaringen van Breedveld dan die van Kluun. Deze succesauteur stopt namelijk primair vanwege de rekeningen die hij ontving voor andermans geschonden copyright. Ook Creative Commons schreef er trouwens een blogje over:

  “(…) Nu er in Nederland ook een gerechtelijke uitspraak het foutief karakter van embedden heeft vastgesteld, staat er de auteursrechthebbenden dan ook niets meer in de weg om hun rechten te doen gelden en vergoeding te vragen voor het gebruik van hun werk. Gelukkig zijn er andere manieren om werken te vinden die je wel mag gebruiken. (…)”
  http://creativecommons.nl/2013/03/25/kluun-zoekt-content/

 3. Lucio Hornbeck Says:

  Onbegrijpelijk dat een ANWB zaken doet met een agressieve, niet zaak deskundige en intimiderende partij als incassobureau […]

  Noot van de webmaster: Je bent verdwaald in het verkeerde topic, Lucio.
  Update (juli 2014): Vanwege aanhoudende spam gaat dit topic op slot.