Slotervaart Ziekenhuis maakt ruzie met Achmea

Slotervaart-Ziekenhuis

Privatisering en bezuiniging van de zorg krijgt een gezicht door de ruzie tussen zorgverzekeraar Achmea en het Slotervaart Ziekenhuis bij mij om de hoek. Aysel Erbudak, de directeur van het ziekenhuis die al vaak de media zocht, schreef mij als incidenteel patiënt van haar hospitaal deze week in een brief:

“Bij het Slotervaartziekenhuis heeft een goede zorg voor onze patiënten de hoogste prioriteit. Al onze medewerkers streven naar een complete en optimale behandeling van onze patiënten. Het contract van zorgverzekeraar Achmea biedt ons echter onvoldoende mogelijkheden om onze patiënten gedurende heel 2013 die kwaliteit van zorg te kunnen bieden die zij van ons verwachten. Sterker nog, als het Slotervaart Ziekenhuis wél akkoord gegaan zou zijn, dan zou dit voor een belangrijk deel van onze patiënten in de loop van 2013 nadelige gevolgen kunnen hebben.

Achmea stelt in haar contract bijvoorbeeld een maximumbedrag vast dat het Slotervaart Ziekenhuis aan medicijnen voor haar reuma- en kankerpatiënten mag uitgeven. Maar wat moet er dan gebeuren als dit maximumbedrag in september wordt bereikt? Stoppen met de behandeling? Dat accepteren we uiteraard niet! Het Slotervaart Ziekenhuis heeft Achmea voorgesteld om een vergoeding van deze medicijnen op basis van een controleerbare nacaculatie overeen te komen, om zo voor onze patiënten gedurende het hele jaar een optimale behandeling te kunnen garanderen. Helaas was ons voorstel voor Achmea niet bespreekbaar. Het Slotervaart Ziekenhuis kon vervolgens niet anders dan van ondertekening van het contract afzien.”

Natuurlijk heeft ieder verhaal twee kanten. Achmea liet al aan het begin van dit publieke conflict weten: “Het Slotervaart Ziekenhuis vraagt ruim boven de afspraken in het hoofdlijnenakkoord, dat vinden wij maatschappelijk onverantwoord.” Wie er ook gelijk moge hebben, het is pijnlijk dat een meningsverschil over vergoedingen wordt uitgevochten over de riug van de patiënt. Had politiek Den Haag dat niet kunnen bedenken toen men er indertijd vol overtuiging voor koos om de gezondheidszorg te privatiseren?

Tags: , , , ,

7 Responses to “Slotervaart Ziekenhuis maakt ruzie met Achmea”

  1. Jos Koper Says:

    Allereerst is de marktwerking funest gebleken voor de zorg. Maar daarbij is Aysel Erbudak het ergste wat de gezondheidszorg in Nederland de laatste jaren is overkomen: volkomen asociaal, uitsluitend op geld gericht, toen ze aantrad direct alle vrijwilligers met hun ervaring en empatie eruit gooien, zo’n type. Ik meen veeleer dat Achmea de patiëntenbelangen hier behartigt, maar zonder marktwerking was dit alles niet nodig geweest: marktwerking weg, ziekenfonds terug en alle artsen in dienst bij de ziekenhuizen, als beginnetje. Bij de buren, Antoni van Leeuwenhoek kan het wel!

  2. william Says:

    Wat zullen we zeggen ?? Nederland wordt hufterig !?! of Nederland wordt WAKKER !?! Haha

  3. Michiel Says:

    Hmmm, hoe zal ik hier eens op reageren met de mij zo kenmerkende nuance ;-) Het zij gezegd – slechts op basis van media berichten.

    Ik denk dat mw. Erbudak haar ziekenhuis met hand en tand verdedigt. Het is echter maar zeer de vraag of dat ook in het belang is van de patiënten in en om Amsterdam en van de verzekerden. Zorgverzekeraars zetten een dergelijke stap niet zomaar, zij neigen vaker naar prudentie dan slagvaardigheid. Bovendien hebben artsen en ziekenhuizen een zeer grote invloed op het beslissingsgedrag van patiënten. Zo beschouwd constateer ik dat:
    – Er contract vrijheid is en dus zowel Slotervaart als Achmea zelf mogen bepalen -binnen grenzen van zorgplicht en kwaliteitsminimum- met wie ze contracten sluiten.
    – Achmea de behandelingen bij andere ziekenhuizen kennelijk beter en/of goedkoper vindt
    – Amsterdam best met een ziekenhuis of een centrum voor kanker, bariatrie etc minder zou kunnen (bedenk dat het Antoni van Leeuwenhoek Kankerziekenhuis zo’n 36 stappen van de voordeur van het Slotervaart ligt)

    Dan kom ik tot de conclusie dat ik de uitkomst van dit conflict zeer bepalend vind voor de verhoudingen in de zorg, en ik hoop dat Achmea (mits ze zorgvuldig gehandeld hebben) de krachtproef wint.

    Lees ook: http://fd.nl/selections-zorg/449387-1302/achmea-versus-slotervaart-episch-gevecht-in-amsterdam-nieuw-west

  4. Jeroen Mirck Says:

    Dank voor deze inhoudelijke analyse, Michiel. Hoewel Aysel Erbudak de publieke opinie aanvankelijk goed bespeelde met haar pleidooi voor ‘het belang van de patiënt’, vind ik haar meest recente actie meer iets hebben van goedkope kinnesinne: het Slotervaartziekenhuis berekent dubbele kosten aan Achmea voor lopende behandelingen die de zorgverzekeraar nu nog wel vergoed. De reactie van Achmea laat zich raden. “Die extra bedragen gaan we natuurlijk niet vergoeden”, zei Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop Achmea, gisteren in de uitzending van EénVandaag. “Wij kijken gewoon wat wij verplicht zijn te betalen, dat is ons uitgangspunt. Niets meer en niets minder.”

  5. Thobias Says:

    Ik heb jarenlang met Erbudak gewerkt en ik heb geconstateerd dat mevrouw maar op 1 ding uit is : geldelijk gewin. Ze gaat over lijken .Nu dreigen ook patiënten de dupe te worden van haar machtsspelletjes…Ik adviseer iedereen ver uit de buurt te blijven van deze dame en het SVZ.

  6. Independer.nl Says:

    Achmea heeft maandag aangekondigd de situatie goed op te lossen, maar het kan in de toekomst vaker gebeuren. Zeker als volgend jaar iedereen een naturapolis moet nemen, en afhankelijk is van die zorgcontracten, is het risico op herhaling groot. In de zorgverzekeringswet is nu niets geregeld om de burger in soortgelijke situaties te beschermen. Zij kunnen dus de dupe worden en dat kan financieel grote consequenties hebben.

    Wij zijn daarom een petitie gestart die inmiddels door duizenden mensen ondertekend is. Die petitie willen wij overhandigen aan minister Schippers van Volksgezondheid om ervoor te zorgen dat de wet wordt aangepast.

    Teken de petitie hier: https://www.independer.nl/zorgverzekering/petitie.aspx

  7. Otterloo Says:

    Het is te hopen dat deze dame die meende met haar dubieuze verleden te kunnen scoren in de zorgsector definitief een come back wordt uitgesloten. Hoe bestaat het dat iemand met zo een verleden ook maar enige bestuurlijke functie kan krijgen? Zo ver was ons land al gezakt toen deze oplichtster als eerste in Nederland de ziekenzorg in een kwaad daglicht ging stellen die tot op dat moment in handen was van de overheid en de vele integere specialisten. Zij mag nooit meer aan de bak komen. Deze dame doorkruist een algemeen gedragen zorgbeleid van onze minister van volksgezondheid en maakt de hele beroepsgroep te schande nu. Zo herstel je nooit het vertrouwen van de patient in de zorg, met deze cowboy solo akties.
    Jammer dat Brandjes c.s. niet eerder hebben ingegrepen. Dat is beslist geen pluspunt op hun C.V.

Leave a Reply