Sanoma Media stopt met Weblog.nl

Weblog-iconSanoma Media stopt per 1 maart met haar blogdienst Weblog.nl. Op die datum worden de blogs overgedragen aan de Amerikaanse gratis blogdienst WordPress.com. Na een de mislukte migratie van het oude Web-log.nl in het najaar van 2011 komt er hiermee een einde aan anderhalf jaar blog-ellende.

In een mail aan alle Weblog-gebruikers schrijft Leonard Bukenya, de business unit manager ‘User Generated Content & Social’ van Sanoma Media: “De kwaliteit van Weblog.nl is al langere tijd niet op het gewenste niveau. Opkomende concurrentie van goede en gratis alternatieve blogdiensten heeft ons doen besluiten de dienst over te dragen aan een externe partij.” WordPress.com noemt hij een ‘mondiaal grote en stabiele partij’ met dagelijks 900.000 blogposts en maandelijks een miljard bezoekers.

Tegen de eigen bloggers zegt Bukenya: “Start zo snel mogelijk met het aanvragen van een export van je Weblog! Het exporteren van je blog is mogelijk via de Weblog-exportfunctie. Aangevraagde exports worden in een wachtrij geplaatst en vervolgens in volgorde van binnenkomst behandeld. Vanwege het grote aantal exports dat de komende weken zal binnenkomen, kan het langer duren dan normaal voordat je de mail met de link naar je export bestand ontvangt. Heb je na een week nog geen mail ontvangen? Neem dan contact op met de Helpdesk.”

Het opheffen van Weblog.nl was in feite een kwestie van tijd. Vorig jaar al noemde Sanoma zelf de migratie al mislukt en eerder dit jaar besloot het bedrijf ineens om alle inactieve blogs te verwijderen. Gezien de aankondiging van Bukenya (“het kan langer duren”) mogen bloggers alvast hun borst nat maken: Weblog.nl klaagt al langer over haar trage servers, dus zal ook deze terminale migratie ongetwijfeld moeizaam verlopen.

Tags: , , , ,

30 Responses to “Sanoma Media stopt met Weblog.nl”

 1. Peter Says:

  Beste beslissing ooit!

 2. Ben van Balen Says:

  Nee hoor, de export gaat hartstikke goed:
  1. Instructies gevolgd om export te maken (site is errrrrrrug traag)
  2. Ik krijg zowaar binnen 1 uur een mail met een link naar mijn download file
  3. Klik: file not found
  4. Reply naar afzender van email (team@weblog.nl)
  5. Direct antwoord terug: Delivery to the following recipient failed permanently: Recipient address rejected: User unknown

  Nee het gaat super.

 3. Jan Dirk Snel Says:

  Er zit een merkwaardige tegenstrijdigheid in het bericht. Men meldt eerst dat men weblog.nl per 1 maart 2013 overdraagt aan wordpress.com. Mooi, zou je denken, dan zet wordpress.com de zaak vast en zeker beter voort. Maar vervolgens blijkt dat weblogs vanaf die datum niet beschikbaar zijn. Maar wat heeft wordpress er dan aan, als alle weblogs verdwenen zijn?

  Mensen kunnen zelf hun bestanden overzetten naar wordpress of naar een andere weblog dienst, maar dat moeten ze dus echt zelf doen.

 4. Jeroen Mirck Says:

  Klopt, Jan Dirk. ‘Overdragen’ is een eufemisme voor “Je kunt onze helpdesk nog vragen stellen over de export-file, maar daarna zoek je het lekker zelf uit.” Bedenk ook dat indertijd de gebruikers van Volkskrantblog hetzelfde is beloofd: ze zouden hun totale blog moeiteloos kunnen verplaatsen naar Weblog.nl, maar door de mislukte migratie is die overgang totaal geblokkeerd. Geen enkele VKblogger heeft zijn data op de normale manier kunnen overzetten naar het Sanoma-platform. Ik zeg niet dat het nu weer zo gaat lopen (WordPress is een heel betrouwbare partij), maar als ik nu al de eerste ervaringen van Ben van Balen lees, hou ik mijn hart vast over de afhandeling door Sanoma.

 5. Ben van Balen Says:

  Toch maar een tweede exportfile aangevraagd, die wilde wel downloaden. Ik moet hem nog importeren in mijn wordpress.com blog, dus ik zal later laten weten hoe dat ging.

 6. Ben van Balen Says:

  Het kostte een paar pogingen, maar de import in WordPress.com is goed gegaan. Gelukkig wel inclusief de verneukte diakritische tekens als gevolg van de eerste mislukte weblog.nl-migratie. Geeft een nostalgisch gevoel zullen we maar zeggen.

 7. Ximaar Says:

  Klinkt dramatisch, maar op Ben van Balen na was iedereen al vertrokken naar WordPress.com en Blogspot.com.

 8. Opnieuw de beste wensen! | Jagers nieuwe weblog Says:

  […] 27 mb maar gelukkig was dat geen beperking! Het nieuws over het stoppen was te lezen op de blog van JeroenMirck(KLIK) en die link kreeg ik van Linda(klik), bedankt daarvoor. Dus we gaan hier aan de slag en ik kom […]

 9. Betsie Says:

  @Ximaar: Sanoma trachtte in het begin de bloggers tegen elkaar uit te spelen. Dat lukte niet. Nu is Weblog.nl ter ziele en dan probeer jij het alsnog. Iedereen bepaalt zelf óf en wanneer hij/zij blogt en bepaalt ook zelf wanneer hij/zij overstapt. Jij maakte een kutopmerking!

 10. Betsie Says:

  “wanneer” moet dus waar zijn. Ook leuk dat Sanoma nu wil gaan bepalen waar we zullen gaan bloggen

 11. jager Says:

  2012 was niet het einde van de wereld maar wel van web-log. Het is een drama geworden en nu is het als de titanic, redden wat je kunt…Ik heb gelukkig al mijn historie vanaf 2005 kunnen meenemen. Ik had wel liever gewoon op mijn oude blog adres gebleven….

 12. Margo / Uitwijkpost Says:

  Het was een kwestie van tijd. Ik vraag me af hoeveel mensen nog geen exportbestand hebben aangevraagd.

 13. Ximaar Says:

  http://webwereld.nl/nieuws/113082/vk-blogs-sneuvelen-in-nieuwste-web-log-nl-migratie.html

 14. Jeroen Mirck Says:

  “Door de technische migraties van Weblog.nl en de problemen die daaruit voortvloeiden is het niet mogelijk gebleken de VK blogs in Weblog.nl te integreren. De VK blogs zullen nu dus ook niet overgezet kunnen worden naar WordPress.com”, aldus een door Webwereld geciteerde supportmedewerker van Sanoma in antwoord op vragen van bezorgde bloggers.

  Ik begrijp de onvrede hierover van hoofdredacteur Laurens Verhagen (Volkskrant.nl), maar van verbazing kan toch onmogelijk sprake zijn. Volgens mij was vorig jaar al bekend dat de Volkskrantblogs niet konden worden gemigreerd en dus verdwenen waren (tenzij VK-bloggers zelf voortijdig een backup hadden gemaakt). Je kunt trouwens gerust stellen dat in dit verband zowel Sanoma als de Volkskrant boter op hun hoofd hebben. Waarom is er bijvoorbeeld door De Persgroep nooit een complete backup gemaakt van Volkskrantblog, zoals Sanoma die wél had van heel Web-log.nl?

 15. Ximaar Says:

  @Jeroen: Bij OBA hebben ze een flink aantal VKblogs overgezet naar WordPress en ik begrijp dat zij die service nog altijd kunnen leveren:
  http://onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/ook-weblog-nl-sanoma-laat-vkbloggers-in-de-kou-staan-wij-niet/

 16. stripman Says:

  Als oud-VK-blogger ken ik geen voormalige collega’s die er op vertrouwden dat hun oud VK-blog moeiteloos naar weblog.nl zou kunnen worden overgezet. De meesten zullen een andere oplossing hebben gezocht, bij de OBA, bijvoorbeeld. Of hun verlies hebben genomen en ergens anders helemaal opnieuw zijn begonnen, zoals ik. Voor de enkeling die nog hoop had is dit wel een drama…

 17. Ina Dijstelberge Says:

  Inderdaad al bijna twee jaar bieden wij de mogelijkheid aan vkbloggers om hun blog naar wordpress over te zetten en daar gaan wij mee door. http://onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/vkbloggers-niet-getreurd-wij-kunnen-nog-steeds-je-vkblog-op-wordpress-zetten/

 18. M Keizer Says:

  Stuur een mailtje naar help@keizer.it als je nog geen export heb gekregen, als de download link niet klopt of als je de XML niet in je nieuwe WordPress omgeving kan uploaden. Ik zal je zsm helpen!

 19. Jeroen Mirck Says:

  Prima dat derden zoals OBA alle blogs zelf zijn gaan exporteren, maar ik blijf het een taak van Volkskrant en Weblog.nl vinden om dit alsnog goed af te wikkelen. Medio vorig jaar zei Koen van Gestel, toenmalig manager nieuwe media bij De Persgroep, dat Sanoma in augustus 2011 ‘alle data-exports’ had ontvangen van de Volkskrant. “De gratis overdracht van het archief wil niet zeggen dat dat vrijblijvend was. De bloggers was beloofd dat ze over hun oude content konden blijven beschikken.” Dat geldt voor Sanoma, maar ook voor De Persgroep. Als Volkskrant.nl dit chique wil oplossen, stellen ze zélf de exports beschikbaar aan al hun (ex-)bloggers. Zonder iets af te willen doen aan de inzet van OBA vind ik het raar dat bloggers nu geld zouden moeten betalen aan een derde partij om over hun exports te kunnen beschikken.

 20. Ina Dijstelberge Says:

  Nogmaals, per twitter ook al duidelijk proberen te maken, wij zijn geen derde partij, wij waren vkbloggers die door het VKblog te verstaan waren gegeven het zelf maar op te lossen. Pas vele weken later, nadat er door een delegatie van bloggers druk was uitgeoefend op de persgroep, kwam het weblog aanbod. Trouwens vele vkbloggers hadden al gebruik gemaakt van ons aanbod voordat wij een kleine onkostenvergoeding gingen vragen. Voor deze groep hebben we het gratis gedaan. De onkosten vergoeding hebben we aafgestemd op donatie die mensen gaven voor het werk wat wij verricht hadden.

  Dus nogmaals wij zijn geen bedrijf, maar gewoon twee mensen die vkbloggers inclusief onszelf willen, (onze vkblogs zijn namelijk ook overgezet), helpen.

 21. Ina Dijstelberge Says:

  O ja, nog even over het over hun exports te kunnen beschikken.

  Het Volkskrantblog was in een formaat gemaakt dat nergens compatible mee was. Wat Knutselsmurf dus gemaakt heeft is een tool die dit formaat wel kan omzetten naar een voor wordpress geschikt export file. Dit is programmeerwerk, wat ook weblog zou moeten hebben doen, wat als het in geld vertaald zou moeten worden niet goedkoop is.

  Ik denk dat dit laatste ook de reden is dat Sanoma nooit begonnen is om de VK-blogs op Weblog.nl te zetten. De financiële strop van de migratie van Weblog was al groot genoeg.

 22. knutselsmurf Says:

  Ik heb die VKblogimporter gemaakt, omdat ik vond dat iedereen over zijn eigen werk moest kunnen beschikken. De Volkskrant deelde af en toe bans uit, of ze hadden gewoon een week storing, en dan konden mensen er niet meer bij.
  Dat slaatje valt wel mee hoor, Jeroen. Toen we gestart zijn met OBA ( met 3 mensen, budget 100 euro ) zaten we alle 3 onder het bijstandniveau, en geen van ons heeft ooit geld van OBA gebruikt voor zichzelf. Ik heb de hosting over 2012 uit mijn eigen zak betaald, de servers staan bij ook mij thuis.
  We hebben geen reclame op de website staan en we hebben er geen belang bij om als persoon in de publiciteit te komen. Die donaties zijn het enige dat we hebben om de site in de lucht te houden.

 23. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de toelichting, Ina en Knutselsmurf. Zoals gezegd: alle waardering voor jullie inzet. Het gaat me om het principiële punt dat De Persgroep zijn gebruikers zelf kosteloos een werkbare export-file had moeten aanbieden.

 24. Ina Dijstelberge Says:

  Jeroen, daar waren ze helemaal niet toe in staat. Nadat Geert Jan Bogaerts is weggegaan was er niemand meer die echt wist hoe het vkblog in elkaar zat. Het hele blog was niets meer dan een enorme kostenpost die weggesaneerd is. Dan ga je geen extra kosten maken voor een klantvriendelijke oplossing. Ze hadden heel simpel Knutselsmurf een aanbod kunnen doen, maar dat kwam er niet.
  Hoefde ook niet want wij boden een gratis mogelijkheid en bijna Bloggen bij het VK was gratis en er waren amper advertentie inkomsten. Het VKblog genereerde ook nauwelijks extra bezoekers aan de rest van de site.
  Het heeft de persgroep hooguit wat abonnees gekost.

 25. Jeroen Mirck Says:

  Ik ken de geschiedenis, Ina. Ben zelf een gebruiker geweest van VKblog én Web-log.nl. Na Geert-Jan Bogaerts verdween inderdaad de bezieling uit de organisatie achter Volkskrantblog. Evengoed zou elke bloghost een minimale inspanningsverplichting moeten hebben richting zijn gebruikers. Naïef gedacht wellicht, maar wanneer je dat niet kunt opbrengen als bedrijf moet je er helemaal niet aan beginnen.

 26. Margo / Uitwijkpost Says:

  Als het niet lukt de instructies op weblog.nl te openen; op Uitwijkpost heb ik deze ook geplaatst.

 27. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: De Volkskrant bemoeit zich niet met de VKblogs die het ooit heeft overgedragen aan Web-log.nl waar nu de stekker uit gaat, meldt Webwereld. De krant ‘speelt geen rol meer’, maar vindt de teloorgang ‘heel vervelend’. “Wij hebben destijds in alle vertrouwen de VKblogs overgedragen aan Sanoma, dat daar heel blij mee was”, reageert Persgroep-directeur Frits Campagne op vragen van Webwereld. “Sindsdien spelen wij geen rol meer. We vinden hetgeen nu gebeurt heel vervelend voor de betrokken bloggers.”

  Web-log.nl houdt per 1 maart op te bestaan en de VKblogs zijn niet te exporteren door bloggers omdat hun content nooit is geïmporteerd. De Volkskrant heeft in juni 2012 alle content opnieuw verstrekt aan Sanoma, omdat de eerder wel geplande import er toen nog niet van was gekomen. Dat is nu, begin 2013, nog steeds niet gebeurd en gaat ook niet meer gebeuren, aldus Sanoma Media.

 28. Caspar Says:

  Het eigenhandig overzetten van je weblog naar een andere provider bleek inderdaad niet zo heel moeilijk, met een beetje geduld is dat bij mij in elk geval goed gelukt.

  Waar je echter nauwelijks iets over leest, en wat ik veel erger vindt, is dat kennelijk ook alle oude weblog.nl-domeinnamen vervallen. Daardoor wordt je weblog in 1 klap nagenoeg onvindbaar, want de kans dat je oude blognaam bij WordPress al in gebruik is, is behoorlijk groot.

  Het had Sanoma gesierd als ze in elk geval de mogelijkheid hadden geboden om de domeinnamen door te linken naar de nieuwe weblogprovider. Of ze hadden ook de weblog.nl aan WordPress kunnen verkopen, lijkt me.

 29. Chris Koeree Says:

  Al meer dan een maand kan ik het grootste deel van mijn weblogs niet meer bereiken. Overzetten lukt dus niet. ik ben wel in het bezit van de export files maar de mediabestanden gingen in de meeste gevallen niet mee. Dit probleem zou inmiddels zijn opgelost, echter werkt dat voor mij niet omdat deze blogs al geruime tijd niet meer zouden bestaan.
  Dit is de tweede keer dat sanoma Media mij imn de kou laat staan.
  ik heb altijd veel geld moeten betalen voor mijn blogs. en nu zit ik met 60 domeinen die nergens meer naar verwijzen.

  Ik heb inmiddels besloten om een afdvocaat op de zaak te zetten en Sanoma media aan te klagen wegens wanprestatie met behoorlijke finnciele gevolgen. Bovendien is twaal jaar onderhoud van mijn blogs voor de tweede keer naar de kl…..n.
  Heeft er iemand nog een idee wat ik hier aan kan doen.
  Of zit er nu voor de tweede keer niets anders op dan samen met Sanoma Media naar de rechter te stappen?

  http://www.koeree.nl/weblog voor de uitspraak in de eerste zaak.

  Chris

 30. Chris Koeree Says:

  Sorry, dit tweede bericht is geplaatst omdat er een fout zat in mijn mail adres

  Chris

Leave a Reply