Paul Teng, winnaar Stripschapprijs 2013

Paul Teng wint de Stripschapprijs 2013, zo werd afgelopen maand bekend. Reden voor mij om even mijn archief in te duiken, want Teng was de allereerste tekenaar die ik ooit interviewde voor een stripblad. Najaar 1993 publiceerde ZozoLala mijn artikel ‘De southern blues van Delgadito’, over de indianenstrip waarmee Teng begin jaren ’80 debuteerde. Geen jeugdzonde, maar een goed gedocumenteerd tijdsbeeld in vier albums. 

Wie is Delgadito?
“Delgadito is een halfbloed-Apache die in de periode na de Amerikaanse burgeroorlog aan het rondzwerven is. Een onberekenbaar type. Zo helpt hij de Bedonkohe-Apachen in het zuiden van de Verenigde Staten te vluchten voor het Amerikaanse leger, maar is hij eigenlijk in hun gebied om een huurmoord te plegen. Het wrede karakter dat ik hem heb gegeven komt een beetje voort uit de verhalen van Hugo Pratt. Ik heb Delgadito laten lijken op Cush uit ‘De woestijnschorpioenen’. Zijn verleden en karakter moeten duidelijk worden uit de dingen die anderen over hem zeggen. Ik laat hem bewust niets over zichzelf prijsgeven.”

Quarai, de leider van de Bedonkohe’s, noemt hem een rusteloze zwerver tussen twee culturen. Zoek jij dat ook in je personages?
“Mensen die tussen twee werelden in zitten, vormen een thema dat in al mijn verhalen terug komt. Of het nu een Spaanse zigeuner is zoals in ‘Libertair intermezzo’, een Russische jood als in Igor Steiner of een verwesterde indiaan. Het is een methode om een groot maatschappelijk conflict samen te vatten in die ene figuur.”

Wist je dat je meerdere delen zou gaan maken?
“Nee, ik heb steeds per deel gewerkt. Je merkt dat aan ‘Herinnering aan een rebel’, dat niet echt aansluit bij het eerste album. Het is een apart verhaal. Toch vind ik het nog steeds het aardigst van wat ik tot nu toe heb gemaakt. Niet Delgadito speelt de hoofdrol, maar de rebel Ronnie. Als model voor hem heb ik Ronnie van Zant gebruikt, de voormalige zanger van Lynyrd Skynyrd die tijdens een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Ik wilde een ode aan hem brengen. De southern blues van Lynyrd Skynyrd zit ingebakken in de strip. Voor het verhaal schaam ik me niet, maar die tekeningen zijn erg. Al die arceringen en streepjes…”

In deel vier, ‘De cirkel geschonden’, haal je Delgadito weg uit het zuiden en plaats je hem middenin de indianenoorlog van de Sioux. Hoe gaat dat verder?
“Het uitbreken van die oorlog was het idee voor het nog te verschijnen vijfde deel. Delgadito gaat een grote rol spelen in dit conflict, omdat hij de beschermeling is geworden van Crazy Horse. Dat is de James Dean onder de indianen: jong gestorven, maar in korte tijd veel daden verricht. Op zijn twintigste was hij al een belangrijk leider. Zoals het vierde deel er nu ligt is het niet af. In deel vijf zou de grote slag plaatsvinden tussen de indianen en het leger, en in deel zes zou Delgadito weer ruimte krijgen om verder te zoeken naar zijn schat.”

Een schat die hij ongetwijfeld niet vindt.
“Het is veel leuker om hem die schat niet te laten vinden. Dat is een werkwijze die Pratt toepast in ‘De woestijnschorpioenen’. Ook Corto Maltese is voortdurend op zoek naar schatten. Het is een typische Pratt-truc. Sommige dingen werken beter als ze niet lukken, want dat geeft de mogelijkheid om verder te gaan.”

De indianenoorlog, de Spaanse en Russische burgeroorlog… Nooit eens zin om een boek te maken zonder oorlog?
“Een conflict is de motor van een verhaal en oorlogen zijn hoog oplopende conflicten. Mijn interesse ligt niet bij liefdesdrama’s.”

Hoewel er begin jaren ’90 al schetsen en zelfs complete pagina’s klaarlagen, is het vijfde album van Delgadito nog altijd niet verschenen. Paul Teng geeft de voorkeur aan de historische romans die hij tekent voor uitgeverijen als Lombard. Eind 2013 verschijnt een beeldroman van Teng over de Utrechtse schilder Jan van Scorel, in opdracht van het Centraal Museum. Een mooie toegift op de Stripschapprijs die hij in het voorjaar krijgt uitgereikt.

Het hele interview lezen? Klik op de scan ter vergroting.

Interview met Paul Teng

Tags: , , , ,

Leave a Reply