De traan van Obama

“Four more years.” Dat twitterde Barack Obama vannacht nadat hij was herkozen als Amerikaanse president. Een dag eerder was er die traan. Toen vroeg ik me af: staat hier een moegestreden winnaar of een president die vreest voor naderend verlies? Een winnaar dus, al waren de verkiezingen vele malen zwaarder dan vier jaar geleden.

Het werd nog echt spannend: Mitt Romney evolueerde van emotieloze miljardair tot serieuze uitdager. Toch won Obama uiteindelijk vrijwel alle ‘swing states’. Hij incasseerde wat wij in Nederland de premierbonus noemen: de zittende leider heeft altijd een voorsprong. Op Carter en Bush sr. na werden alle herkiesbare presidenten ook daadwerkelijk herkozen. Obama dus ook.

En nu? Na “Change” luidde de boodschap ditmaal: “Forward!” Vooruit mag het ook wel, want veel Amerikanen klagen dat ze van die verandering weinig hebben gemerkt. Misschien dat Obama in deze tweede termijn toch wat meer doorpakt. In 2017 zit zijn presidentschap er definitief op, dus hoeft hij zich geen zorgen meer te maken over herverkiezing. Daarin slaagde hij vannacht. Met bloed, zweet en die ene traan.

Foto: Paul Kadzielski (Flickr/CC)

Tags: , , , ,

2 Responses to “De traan van Obama”

  1. Xaviera Says:

    Ik vind de wonderbaarlijke verwachtingen die men van Obama heeft exact dat > wonderbaarlijk. Onder de omstandigheden heeft hij onwijs veel veranderd en grote zaken ook nog en dat alles in 1 termijn. No clue waarom er steeds een variatie wordt geroepen van: “Hey, die gast heeft de wereld en de wereldeconomie nog niet gefixt…loserT!” raar!

  2. Jeroen Mirck Says:

    Klopt, Xaviera. De verwachtingen bij Obama’s aantreden waren veel te hoog. Toch moet gezegd dat hij veel beloftes toch maar in de ijskast heeft geparkeerd, zoals het sluiten van Guantanamo Bay. Politiek is ook schaken, dus heeft hij er wellicht bewust voor gekozen om niet al te omstreden te willen zijn in zijn eerste termijn. Wat de crisis betreft: daar was geen enkele president zonder schrammen doorheen gekomen. Het klonk dus nogal hol toen Romney maar bleef roepen dat onder Obama het aantal werklozen was toegenomen. De Republikeinen zou exact hetzelfde overkomen zijn.

Leave a Reply