Basta! Handen af van OV-personeel!

Al een tijdje niks meer gehoord van Basta!, het burgerinitiatief tegen zinloos geweld. Zo gaat dat wel vaker met dit soort initiatieven, maar toch: Hein van Meeteren zat dit voorjaar daadwerkelijk om de tafel bij de Nederlandse Spoorwegen om een actieplan te ontwikkelen. Daarna werd het stil. Tot vandaag: inhakend op meerdere recente geweldincidenten in het openbaar vervoer roept NS-directeur Ingrid Thijssen treinreizigers op in actie te komen als NS-medewerkers slachtoffer worden van geweld. “Hoeveel NS ook investeert in mensen en middelen, we kunnen het nooit alleen”, schrijft Thijssen in een open brief op NS.nl.

“Mijn collega’s en ik hebben de hulp nodig van de politiek, die gelukkig veelbelovende maatregelen heeft aangekondigd. In het nieuwe regeerakkoord staan bijvoorbeeld meer blauw op straat, het vergroten van de pakkans, het sneller uitwisselen van camerabeelden, het verbeteren van de uitrusting van BOA’s en meer aandacht voor slachtoffers genoemd. We juichen ook de recente oproep van de vakbonden om agressie te bestrijden toe evenals maatschappelijke initiatieven tegen geweld, zoals ‘Basta!’ en Stichting Moed.

Maar wij kunnen ook niet zonder de hulp van onze reizigers. Persoonlijke veiligheid staat uiteraard voorop, maar bent u getuige van een escalerend incident, houd uw oren en ogen dan open en biedt een helpende hand waar nodig en mogelijk. NS-personeel kan niet overal tegelijk zijn. Laten wij samen opstaan tegen geweld. Voor agressie is ook in het openbaar vervoer geen plaats. Hierover mogen NS, de vervoerssector, en alle burgers in Nederland geen twijfel laten bestaan. Handen af van personeel in het OV. Het is genoeg geweest!”

Basta dus. Toch lijkt dit vooral een eigen initiatief van de Nederlandse Spoorwegen. Een heel terecht initiatief trouwens, want in het dagelijks leven staan mensen zelden op tegen geweld. Zelfbescherming speelt daarbij natuurlijk een rol, maar komaan, soms is een opmerking al genoeg om een ruziezoeker weg te jagen. Of bel anders 112. Ook in Amsterdam, waar ik politiek actief ben, valt op dat straatgeweld toeneemt, net als overvallen trouwens. Ga dan vooral niet de held spelen tegenover iemand met een pistool of mes. Wel wordt onze samenleving veiliger als we oplettender en betrokkener zijn, de politie informeren en soms ook mensen aanspreken op hun gedrag. Kijken we allemaal weg, dan wordt het alleen maar erger. Basta daarmee!

Tags: , , , ,

4 Responses to “Basta! Handen af van OV-personeel!”

 1. Hein van Meeteren Says:

  Basta is inderdaad zwijgend bezig verder te groeien. Van de NS heb ik niet veel meer gehoord, Ernst Cramer, die ik regelmatig oproep verder te denken den doen, heeft het steevast poepiedruk, want hij is ook hoofd “European Affairs”, en die baan slokt tijd en energie op.
  Wel zijn we bezig met Loek Lempers de actie “Bier-Blikje” bij Heineken te promoten. We hebben namelijk in een Basta-meeting dit voorjaar bij de NS geleerd van professor Paul van Lange dat “ogen of oogjes” preventief kunnen werken. Zowel zichtbare ogen van bewakingscamera’s (maar dat wisten we al), maar ook op de muur geschilderde of aangebracht ogen. Die ogen die werken op de “reputatie-gevoeligheid” van de door de ogen waargenomen potentiële geweldplegers. Ze zullen zich eerder bedenken en niet in de fout gaan voor de ogen van Jan en Alleman. Zegt de sociaal psycholoog Paul van Lange (VU). Oogjes dus op een bierblikje kunnen preventieve werking hebben, vooral als je bedenkt dat het vaak die bierblikjes-inhoud is die voor de ongeremde agressie verantwoordelijk is…
  Voorts bouwen we aan een event in Amsterdam, tezamen met GVB en VVD. Daarbij gaat het om “Zivil Courage”, de moed van een burger om in actie te komen als een medeburger in nood is. Dat geldt niet alleen voor geweld, het kan ook gaan om iemand die in het water lazert, of ziek op straat is. Ook in dat soort gevallen zie je het “bystander-effect” optreden: mensen die wegkijken in plaats van ingrijpen. We willen meer moed propageren en de “Helden van Amsterdam” eren die wél iets deden toen het noodzakelijk was. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft reeds toegezegd mee te doen met het event. Dus het is stil, maar niet dood in Basta-land. ;-))

 2. Jeroen Mirck Says:

  Goed om te horen, Hein. Veel succes met deze activiteiten. Hou me op de hoogte over dit event: ook als D66’er (met de veiligheid van Nieuw-West in zijn portefeuille) ben ik graag aanwezig.

 3. erik vos Says:

  Beste Jeroen en Hein,

  ik heb met diverse mensen gesproken over dit onderwerp. En daar ideeen over. Ook onderzoek gedaan naar de aanpak in andere landen en goede voorbeelden die kunnen bijdragen aan minder geweld. Bijgaand een discussie die ik op Linkedin ben opgestart. Graag jullie mening.

  Vriendelijke groet, Erik Vos/art director GOTANIDEA

  De NS vraagt om hulp. Gaan we ze een handje helpen?

  Ingrid Thijssen, directeur NS Reizigers, vraagt aan ons allen of we willen helpen om het geweld tegen personeel aan te pakken. In de link hieronder kunt u haar open brief lezen en het waarom. Een oproep die aangeeft hoe hopeloos de situatie van de NS is.

  Samen met paar collega’s, werkend in communicatie, hebben we paar jaar terug een concept bedacht om dit geweld aan te pakken. Wij waren er al lang van overtuigd dat de overheid dit probleem niet kan aanpakken. Je kunt immers niet overal de rol van waakhond spelen, dus wij dachten aan een on- en offline sociaal netwerk van Nederlanders die het geweld willen tegengaan. Want de NS kan ons wel vragen om te hulp te schieten maar veel mensen kijken de andere kant op. Of ze staan er bij en kijken er naar. Het zogenaamde bystanders effect. (http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect)

  Wij vroegen ons af hoe we het tij konden keren. En de kracht van een groep mensen kunnen mobiliseren om af te rekenen met geweld in het openbaar vervoer want daar komt het vaak voor. Wij verbaasden ons over incidenten zoals een Rembrandplein waar homo’s tijdens een modeshow door een kleine groep jongens werden belaagd in aanwezigheid van heel veel mensen/toeschouwers. Deze kleine groep kon z’n gang gaan. Omdat het een groep was omgeven door honderden individuen die allemaal last hadden van dat bystanders effect. Waren die individuenj georganiseerd was de modeshow anders afgelopen en hadden de homo modellen geen klappen gekregen, met alle nawerking die je bij geweld voor kunt stellen.

  Ik geloof niet in simpelweg vragen of reizigers in actie willen komen. Je moet iets organiseren. Een on- en offline sociaal netwerk van mensen die gezamenlijk opstaan tegen geweld en gezamenlijk in durven grijpen in de trein, op straat, in de tram..waar dan ook. Het is een oeroude thema:

  Samen Sterk.
  10 days ago

 4. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor je reactie, Erik. Ik zie dat je zojuist al de Basta-groep op Facebook hebt gevonden. Daar wordt inderdaad gepraat over communicatie over dit thema en het opzetten van weerbaarheidscursussen.
  https://www.facebook.com/groups/basta.genoegisgenoeg/

Leave a Reply