Sunday View: Newtopia

Zondag was ik in Newtopia. Deze verzameling expositie over ‘the state of human rights’ is tot het eind van het jaar te zien in de binnenstad van Mechelen. Ik vond niet alles even mooi, maar het zette wel aan tot nadenken. Hier een paar impressies.

Zipper Art

Elisabetta Benassi (Italië, 1966) verzamelde over de hele wereld Zippo-aanstekers die dateren uit de periode van de oorlog in Vietnam. Ze dragen gravures die hun functie als talisman tonen en ruimte bieden voor politieke zelfexpressie. Voor het kunstproject Truth and Lies legde Benassi de originele Zippo’s naast ‘vervalsingen’ die ze zelf graveerde, waardoor ze de toeschouwer ertoe aanzet na te denken over de blinde vlekken van de oorlog.

Zoek de verschillen

Hierboven twee makelaarsborden: links een echte uit de binnenstad van Mechelen, rechts een kunstwerk van Taysir Batniji (Palestina, 1966). Op een bewust emotieloze manier toont hij de realiteit van zijn land. GH0809 (Gaza Houses) bestaat uit een reeks foto’s die, in de reclamestijl van makelaarskantoren, beelden tonen van huizen in Gaza die in 2008-2009 door Israëlische militaire aanvallen werden verwoest. De begeleidende tekst geeft telkens informatie over het bouwplan van het huis en het aantal inwoners.

Ganzeer (Egypte, 1982), ook bekend als Mohammed Fahmy, is een straatkunstenaar, grafisch ontwerper, illustrator, beeldend kunstenaar, blogger en activist, hoewel hij al deze labels waarschijnlijk zou verwerpen. Zijn werk is uitgegroeid tot een van de drijvende krachten achter de politieke en revolutionaire graffiti en street art in Caïro. In het kader van Newtopia heeft Ganzeer een nieuwe muurschildering gemaakt voor de stad Mechelen.

Protesters @ Newtopia

Het kunstwerk Protest van Tom Molloy (Ierland, 1964) bestaat uit uitgeknipte zwart-witfoto’s en krantenknipsels over demonstraties van over de hele wereld. Het minuscule formaat van de foto suggereert dat de macht van de demonstranten beperkt is, en toch blijven ze voor hun rechten strijden. De solidariteit waarvan we hier getuige zijn, vraagt om empathie met hen die invloed proberen uit te oefenen op hun eigen lot en, hoe klein ze ook zijn, op dat van de wereld.

Meer kunst is te zien op Newtopia.be.

Tags: , , , ,

One Response to “Sunday View: Newtopia”

  1. Verkiezingsposters in Mechelen Says:

    […] Wat kan er misgaan bij het ophangen van een verkiezingsposter? Meer dan je denkt. Dat was vorig weekend te merken in Mechelen, waar ik de expositie Newtopia bezocht. De Belgische verkiezingen waren toen net een week voorbij. […]

Leave a Reply