Oops, Blog Action Day…

Gisteren was het Blog Action Day, voor het zesde jaar op rij. Een sympathiek mondiaal initiatief dat ik ook echt in mijn agenda had gekrabbeld, maar na middernacht (Nederlandse tijd, dat wel) besefte ik dat het me op de dag zelf ontschoten was. Ook Twitter en Facebook hadden me er niet aan herinnerd. Jammer, want het thema was nog wel zo idealistisch: The Power of We. Blijkbaar zijn die ‘we’ toch minder connected dan je zou vermoeden. Dan is het natuurlijk heel voor de hand liggend om je hardop af te vragen of blogactivisme wel echt bestaat, zoals ik twee jaar geleden deed op Blog Action Day. Ik citeerde toen blogger Ernst-Jan Pfauth, die in NRC.next schreef over online activisme: “Groene Twitter-foto’s lijken groots binnen digitale kringen, maar in het winkelcentrum van Almere Buiten heeft niemand van die actie gehoord. De maatschappij als geheel bereik je als je écht demonstreert.” Blog Action Day heeft de gewone man in de straat niet bereikt – ook ik hoorde er gisteren niets over. Is het daarmee een mislukt initiatief? Welnee, uit de reacties op mijn posting over blogactivisme leerde ik dat het de duizenden deelnemende bloggers wereldwijd verbond. Dat is mooi. Misschien leeft bloggen ook wel meer in landen waar het uiten van je mening minder vanzelfsprekend is dan in Nederland. Misschien zijn we verwend, misschien zijn we laks geworden. Toch kent onwetendheid altijd een overtreffende trap: zo presteerde blogger Freek Janssen het op Marketingfacts (dat toch vaak schrijft over ‘The Power of We’) om uitgerekend tijdens Blog Action Day een eigen blogdag te lanceren: Deel Je Blog Dag, op 22 oktober. Een gemiste kans. Had dat event gewoon op Blog Action Day zélf gehouden!

Tags: , , , ,

3 Responses to “Oops, Blog Action Day…”

  1. Jean-Paul Horn Says:

    Traditioneel weer aandacht aan besteed. :-)
    Power of We: 10 iPhone-apps om samen dingen te doen

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Jean-Paul: Haha, jullie natuurlijk wel! In het overzicht van deelnemende Nederlandse blogs kwam ik naast iPhoneclub ook Osocio tegen, verder weinig echt bekende namen.

  3. Jean-Paul Horn Says:

    Vind het best jammer dat het zo weinig wordt opgepakt, want het zijn best goede onderwerpen waar je goede verhalen over kunt vertellen. Maar goed, volgend jaar weer een kans ;-)

Leave a Reply