Restaurant Pyongyang is failliet

Tegenstanders kunnen weer rustig ademhalen: de Noord-Koreaanse invasie van Nederland is gestopt. Het veelbesproken Pyongyang Restaurant in Amsterdam Osdorp is namelijk failliet verklaard, zo meldt de Volkskrant. Het faillissement was aangevraagd door het Noord-Koreaanse personeel, dat nog salaris tegoed had van de Nederlandse eigenaren. Daarmee komt er na ruim een half jaar alweer een einde aan het eerste restaurant van de Volksrepubliek Korea in Europa.

Het nieuws over restaurant Pyongyang staat bij de Volkskrant achter een pay-wall, maar is bij zusterkrant Het Parool wel gewoon te lezen:

“De Noord-Koreaanse werknemers klaagden dat zij nauwelijks betaald kregen en dat er sprake was van uitbuiting. Directeur Remco van Daal kreeg op zijn beurt de indruk dat de hele operatie een vooropgezet plan was van de Koreanen om toegang te krijgen tot Nederland en werkvergunningen te bemachtigen.”

Zelf bezocht ik het nieuwe restaurant in maart (zie mijn recensie) en sprak toen ook met Van Daal. Hij bezwoer indertijd dat hij niet voor het propaganda-karretje van de communistische staat Noord-Korea was gespannen. Blijkbaar voelt hij zich nu wel door zijn Koreaanse personeel belazerd, en andersom zij dus door hem. In De Telegraaf zegt hij:

“We hebben dit gedaan uit idealisme en we zijn heel ver gekomen. Maar het is over. Ik denk niet dat we ooit nog naar dat land teruggaan.”

Een curator gaat nu uitzoeken hoeveel de Noord-Koreanen nog tegoed hebben van Van Daal en zijn zakenpartner Remco Hellingman. Onduidelijk is nog of de werkvergunning van het personeel geldig blijft na het faillissement. Gezien de uitspraken van Van Daal lijkt een doorstart zonder lokaal personeel uitgesloten. Op de website van Pyongyang staat eufemistisch: “Tijdelijk gesloten wegens vakantie.”

Tags: , , , ,

2 Responses to “Restaurant Pyongyang is failliet”

  1. Arnoud Says:

    Het is een regelrechte slag voor de culinaire diversiteit in Osdorp.
    Los daarvan nog even een collegiale correctie: het moet zijn ‘bezwoer’ en niet ‘bezweerde’. ;-)

  2. Jeroen Mirck Says:

    Dank, ‘bezweerde’ doe je hooguit met Koreaanse toverdraken. ;)

Leave a Reply