Facebookmoord is wereldnieuws

Maandag is de pleger van de ‘Facebook-moord’ op Winsie Lau veroordeeld tot één jaar cel en drie jaar jeugd-tbs, waarvan één jaar voorwaardelijk – de maximumstraf voor een jeugdige moordenaar. Door de leeftijd van de dader en de oorzaak (een ruzie op Facebook) was deze moordzaak wereldnieuws. Dat merkte ik ook zelf aan den lijve, want een cameraploeg van de Duitse tv-zender ZDF kwam bij me langs vanwege mijn blogcolumn Hoezo Facebook-moord?

In mijn column erken ik het belang om kinderen te wijzen op de impact van sociale media, maar vind ik tegelijk dat media te geobsedeerd zijn door de rol van Facebook. Natuurlijk kan de publieke toegankelijkheid van sociaal netwerk drempelverlagend werken bij conflicten, maar een moedwillige moord beramen is dusdanig extremistisch dat daarvoor de oorzaak echt in de dader zelf ligt. Of ie nu een cursusje Mediawijzer heeft gehad of niet.

Mijn complimenten trouwens voor de rechtbank, die expliciet benadrukt dat zij zich niet door de rol van Facebook heeft laten leiden. Het zijn dan ook de media die de term ‘Facebookmoord’ hebben gemunt, in plaats van zoiets simpels als ‘Arnhemse tienermoord’. Facebook is hip, dus levert dat kliks, kijkers en krantenverkoop op. Wat mij dwars zit is dat zo’n catchy kreet de aandacht afleidt van het werkelijkheid probleem: de verhuftering van de samenleving.

Bij de ZDF, dat zelfs de buitenlandrubriek van het tv-journaal Heute in Europe met de moordzaak opende, parafraseer ik een tekst uit mijn blogpost: “Facebook doodt geen mensen, maar mensen doden mensen.” Critici verweten me de afgelopen weken dat ik daarmee verwijs naar de Amerikaanse wapenhandel, die altijd betogen dat wapens geen mensen doden. Het citaat is inderdaad een parafrase, maar daarmee kun je beide zaken nog niet gelijkschakelen. Facebook is namelijk geen wapen en speelde bovendien slechts zijdelings een rol bij deze gruwelijke moord.

Laat de debatteertrucs dus maar over aan de politici op verkiezingspad, zodat wij als samenleving ons serieus kunnen gaan bezighouden met de werkelijke problemen: de verruwing van onze maatschappij, on- én offline. Zowel op Facebook als face-to-face.

Lees hier mijn column: Hoezo Facebook-moord? Of kijk naar het uitgebreide middagjournaal van ZDF.

Tags: , , , ,

One Response to “Facebookmoord is wereldnieuws”

  1. Project X: don’t shoot the messenger! Says:

    […] Een maand geleden betoogde ik al dat de zogenaamde Facebook-moord precedenten schept om het excessieve gedrag van mensen af te schuiven op de sneeuwbal-werking van sociale media. Alsof mensen geen eigen wil en eigen verantwoordelijkheid hebben. Veel mensen vonden toen dat ik overdreef, maar dit weekend is mijn voorspelling helaas werkelijkheid geworden. Politie en overheid deden zondag uitspraken die de schuld expliciet naar sociale media schuiven. […]

Leave a Reply