Sunday View: Over Het IJ

Arnold Schwarzenegger keek me vrijdag breed lachend aan. Net als ik leek hij blij dat theaterfestival Over Het IJ niet verregend was, ondanks de hoosbuien eerder op de dag en eerder deze week.

Over Het IJ is grotendeels buiten, dus is de huidige regenzomer slecht nieuws voor de organisatie. Toch was het vrijdag, twee dagen voor het einde van het weekfestijn, lekker druk in en rond het festivalcafé dat uit containers is opgebouwd. Iedereen bleef er tot laat voor de vermakelijke Troostshow.

Eerder op de avond was het even spannend: de aankondiger van de openluchtvoorstelling Terminator Trilogie meldde per megafoon dat we met z’n allen geëvacueerd zouden worden als er weer een stortbui mocht uitbreken. Dat bleek gelukkig niet nodig. Zodoende konden we getuige zijn van dit spectaculaire woordloze stuk van het Belgische gezelschap FC Bergman.

Terminator Trilogie opent met een massaal gezelschap mensen dat elkaar aflost in bedden, aan keukentafels en op sofa, toiletpot of springkussen. Met donderende geraas verdwijnt ineens iedereen, samen met alle requisieten. Eén man blijft over op het lege haventerrein, verdwaasd voor zich uitkijkend. Woordloos zijn we getuige van zijn teloorgang, inclusief gedwongen seks en de (heftige!) mishandeling van een jong knulletje. Het stuk sluit af met de breekbare tonen van Lou Reed’s ‘Vanishing Act’ (2003). Een indrukwekkend schouwspel.

Schwarzenegger, te zien op een reusachtige billboard aan de rand van de buiten-bühne, zag dat het goed was.

Tags: , , ,

One Response to “Sunday View: Over Het IJ”

  1. Michael Minneboo Says:

    Leuke foto! Ik ben benieuwd of Arnie nog steeds breed lacht tegenwoordig.

Leave a Reply