Hello democracy, goodbye ACTA

Good news from Brussels: the European Parliament has rejected the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) with huge numbers: 478-39. The proposed agreement claims to fight piracy, but is also criticized for threatening online freedom. The rejection vote followed a failed attempt to postpone the decision in order to finish ongoing investigations into ACTA by the European Court of Justice.

The Dutch politician Marietje Schaake (D66/ALDE) sums up the reasons to reject ACTA in this video. Read also my (Dutch) analysis of the agreement text. This is a great victory for online freedom and online privacy. Like many MEPs say: “Hello democracy, goodbye ACTA!”

Foto: European Parliament (Flickr/CC)

Tags: , , , ,

4 Responses to “Hello democracy, goodbye ACTA”

 1. Too close to call? Says:

  […] ik stem D66. Waarom? Omdat D66 het sociale en het liberale weet te koppelen, daar waar andere partijen (links of rechts) heel eenzijdig één kant kiezen. Omdat D66 echt werk maakt van privacy, auteursrecht en digitale burgerrechten. Omdat D66 dé onderwijspartij is. Omdat D66 het voortouw durft te nemen bij hervormingen die Nederland bestendig maken voor de onzekere toekomst. Omdat D66 beschikt over een goed verkiezingsprogramma en sterke kandidaat-Kamerleden. Maar vooral ook omdat de kemphanen Rutte en Samsom een sterke, stabiele partner nodig hebben die een nieuw hervormingsgezind kabinet vier jaar op de rails houdt. Wil jij dat ook, stem dan D66. En logenstraf de peilingen. […]

 2. Jeroen Mirck Says:

  De controversiële Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) zal niet worden behandeld door het Europese Hof van Justitie, zo melden diverse media vandaag. Er lag een verzoek van de Europese Commissie bij het Hof om te toetsen of de antipiraterijwet in strijd is met fundamentele rechten in Europa, zoals de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en het recht op bescherming. Eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) heeft het verzoek ingetrokken. De verwerping in het Europees Parlement is feitelijk de doodsteek voor de politieke overlevingskansen van het internationale akkoord in Europa.
  http://www.theregister.co.uk/2012/12/20/acta_gets_last_last_rites/

 3. Exit downloadverbod, maar toch… Says:

  […] Laten we er niet om heen draaien: 2012 was het jaar dat aan alle kanten is geprobeerd onze digitale burgerrechten in te perken. Gelukkig zijn er op de valreep van de jaarwisseling nog een paar succesjes geboekt. […] Het sneuvelen van ACTA mag de grootste overwinning worden genoemd, al is het natuurlijk pijnlijk dat het zo lang in beeld is gebleven – en wellicht nog in gewijzigde vorm terugkeert middels een ander handelsverdrag. Datzelfde geldt voor het Nederlandse downloadverbod en de curieuze cookiewet: dat deze plannen ter tafel lagen toont pijnlijk aan dat het kabinet-Rutte blijkbaar beter luistert naar de copyright-lobby dan oog heeft voor de rechten van burgers. […]

 4. Jeroen Mirck Says:

  Zie ook deze juridische analyse van ACTA:
  http://jip.vmhost.psu.edu/ojs/index.php/jip/article/view/168

Leave a Reply