Hardlopen met Nike: #RunMokum

“Game On, World!” Sportmerk Nike heeft een leuk spel bedacht dat hardlopen koppelt aan social media. Natuurlijk was er al de Nike+ Running App waarmee je je trainingen kunt delen op Facebook en Twitter, maar nu is daar voor Amsterdamse hardlopers de actie RunMokum aan gekoppeld. Hoe werkt het? Als volgt.

“Use the 20 checkpoints all over town to make Amsterdam your gameboard. Pass one on your morning run or run them all. Track runs with the Nike+ Running app for iPhone or Android and use #runmokum to share them on Twitter, Foursquare and Instagram. Let’s see who really runs this town.”

Via bevriende hardlopers werd ik afgelopen week al op deze game geattendeerd via Facebook. Pas vandaag was ik in de gelegenheid om zelf een begin te maken met het parcours. Het leuke is namelijk: je moet echt op zoek gaan naar de twintig genummerde reclamezuilen. De zuil in Oud-West kon ik niet direct vinden, dus begon ik maar bij zuil #3, aan de Prinsengracht. Ook pikte ik zuil #4 even mee, aan de Keizersgracht.

Uiteindelijk bepaal je zelf je route, dus hoef je je verder niks aan te trekken van het parcours dat Nike heeft uitgestippeld. De lol van #RunMokum is gewoon om jezelf te fotograferen bij één van de zuilen en die foto te delen op je favoriete platform. Op Twitter gebruik je de hashtag, op FourSquare en Instagram kun je de bewuste zuil als locatie toevoegen.

Doel van het spel is om alle twintig zuilen te vinden. Dat hoeft niet in één keer, je kunt ook telkens een ander stukje binnenstad lopen. Levert het iets op? Niet echt. Eeuwige roem wellicht, als je foto op de actiesite verschijnt. Nike is zo attent om daar via een bericht expliciet toestemming voor te vragen.

Ik vind #RunMokum een leuk concept. Hardlopen is natuurlijk van zichzelf al leuk, maar dit spelelement voegt daar nog wat extra lol aan toe. En wie het niks vindt, doet gewoon lekker niet mee. Even goede vrienden. Wat ik als inwoner van Nieuw-West natuurlijk jammer vind, is dat deze actie nogal gefocust is op de grachtengordel. Behalve mijn stadsdeel vallen ook Noord en Zuidoost buiten de boot. Misschien een goed idee om de actie uit te breiden over de hele stad tegen de tijd dat de Amsterdam Marathon weer voor de deur staat?

Tags: , , , , ,

6 Responses to “Hardlopen met Nike: #RunMokum”

 1. madbello Says:

  Fltsende blogpost, lijkt wel een comercial ;-)

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Madbello: Haha, dat heb je altijd als je een merkactie behandelt. Toch plaats ik ook een kritische kanttekening. En laat ik eerlijk zijn: ik loop niet op Nike’s en gebruik doorgaans de app RunKeeper om mijn looptijden bij te houden. Desalniettemin vind ik de Nike+ Running App én deze actie #RunMokum erg geslaagd.

  Twittervriend @DreamerSteps is trouwens lekker fanatiek bezig: “Weer een te gekke actie van Nike, waarmee ze dus onwijs goed inhaken op het verzamelen en verbinden van sporters. Sporters worden ambassadeurs van het merk.”
  http://www.dreamersteps.nl/posts/item/nike-house-of-inspiration.html

 3. The Romance of Running Says:

  “Hardlopen is helemaal hip!” […] Alle reden dus voor adverteerders om hierop in te spelen. Afgelopen week behandelde ik al de actie #RunMokum van kledingfabrikant Nike, maar dat bedrijf is momenteel echt alom vertegenwoordigd. Toen ik deze week een paar rondjes liep in het Vondelpark, passeerde ik Nike-lopers die me een kaartje gaven als ik een stukje met ze opliep. Bij vijf gescoorde kaartjes kon ik een prijs ophalen. Aan het eind van mijn rondje zag ik dat datzelfde Nike het oude Filmmuseum (naast Vertigo) aan het ombouwen is tot een tentoonstelling genaamd The Romance of Running. […]

 4. jan Says:

  Echte hardlopers lopen zonder koptelefoon/muziek.
  Faker!

 5. Jeroen Mirck Says:

  Echte hardlopers zijn tolerante mensen, Jan.
  Geen farizeeërs met rare dogma’s.

  Ik laat liever mijn voeten spreken: 1:07 bij de Damloop. En jij?

 6. Dam Tot Damloop: 9 looptips Says:

  […] Nog iets wat je in alle hectiek kunt vergeten: het aanzetten van je eigen tijdsregistratie. RunKeeper, Nike+ of Endomondo geven je een persoonlijke einduitslag. Wel zo leuk natuurlijk. Wat je ook kunt doen is MyLaps toestemming geven om je officiële eindtijd te versturen naar Twitter en Facebook. […]

Leave a Reply