Zakelijk twitteren voor accountants

Zakelijk twitteren kan op allerlei manieren, ook voor ondernemende accountants. Dat blijkt wel uit de antwoorden van de twitteraars werkzaam in accountancy, die ik afgelopen jaar interviewde voor het vakblad MoneyCounts. De een twittert louter zakelijk, de ander vermengt werk en privé volledig met elkaar.

Dat zie je ook terug in het aantal tweets dat de verschillende accountants plaatsen: van enkele honderden tot vele duizenden. Overigens is dat aantal berichten natuurlijk ook afhankelijk van de tijd dat je al op Twitter zit: sommigen zijn al vier jaar actief, anderen nog maar een paar maanden. Hoe persoonlijk en intensief je twittert, is een individuele afweging: wat past bij je, wat is voor jou de ideale balans?

Twitter is een interactief medium, dus is het van belang dat je met enige regelmaat reageert op vragen die worden gesteld. Juist door die dialoog gaan mensen je volgen en kun je dus je netwerk uitbreiden. Bedenk dat een antwoord aan één persoon ook nuttig kan zijn voor vele meelezers.

Wil je je opwerpen als vraagbaak, zoek dan gericht op trefwoorden uit je vakgebied, zoals ‘accountant’, ‘jaarrekening’, of ‘boekhouden’. Veel mensen met een vraag gebruiken de code ‘#durftevragen’ (tegenwoordig vaak afgekort tot #dtv). Daar kun je dus ook op zoeken. Andersom kun je jouw eigen berichten ook beter vindbaar maken door sleutelwoorden te coderen met een ‘hashtag’ (#). Denk daarbij aan #boekhouding of #accountant.

Zakelijke twitteraars krijgen altijd de vraag of het niet ontzettend veel tijd kost. Het antwoord op die vraag heb je zelf in de hand: als het klanten oplevert is het die tijd dubbel en dwars waard. Bedenk daarbij wel dat het directe effect van communicatie en marketing doorgaans lastig te meten is. Bovendien gaat Twitter pas echt lonen als je al een netwerk hebt opgebouwd. In het begin is het dus even doorbijten. Twitteren doe je tussen de bedrijven door, maar ben je toch bang dat het te veel tijd gaat vreten, maak er dan gedurende je werkdag vaste tijdsblokken voor vrij.

Ben je nieuwsgierig naar Twitter? Wacht dan niet af. Je leert het medium pas echt gebruiken in de dagelijkse praktijk. Kijk hoe andere ‘tweeps’ het doen, kijk ook wie zij volgen en met wie zij praten. Daarna is het aan jou: gebruik Twitter op de manier die jou het best ligt. Het moet namelijk wel een beetje spontaan zijn. Net als in het echte leven.

Meer weten? Bekijk mijn How To… Twitter! of neem contact op.

Tags: , , , ,

Leave a Reply